Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mellár Tamás: A Fidesz veszélyes embernek tart engem a Polgári körök szervezése miatt

Mellár Tamás: A Fidesz veszélyes embernek tart engem a Polgári körök szervezése miatt
Az MTA-pénzek minisztériumhoz rendeléséről beszélt sajtótájékoztatóján. Eddig hogyan történt a források elosztása?
Ezek az összegek eddig az MTA költségvetési fejezetében voltak benne és az akadémia osztotta tovább a kutatóintézeteknek. Most mindenféle előzetes egyeztetés és bejelentés nélkül ez a forrás átkerült az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, így ők fogják folyósítani az intézeteknek a támogatást. Ez azt jelenti, hogy a minisztérium mérlegelésétől függ majd, illetve ők fogják megállapítani a kritériumokat ahhoz, hogy ki, mennyi pénzt kap. Ez rendkívül rossz irány, mert a kutatóintézeteket a tudományos közösségeknek kell felügyelni, ugyanis nekik van kompetenciájuk ebben, nem pedig az államigazgatásnak.
Az is előfordulhat, hogy a minisztériumban döntik majd el, milyen kutatást fognak finanszírozni?

Igen, és ez az irány hibás, mert a tudománynak megvan a saját logikája. A tudománynak nem az a célja, hogy az eredmények alapján beruházásokat indítsanak el, hanem, hogy próbáljon egy tiszta logikát felállítani. Persze ennek voltak olyan – nem elhanyagolható pozitív – mellékhatásai már korábban is, hogy feltalálták az elektromosságot, az atommaghasadást és még lehetne sorolni. Rendkívül káros lenne,

ha laikusok próbálnák megmondani, hogy a tudomány milyen irányba menjen.

Mindez nem jelenti azt, hogy a kormánynak ne lehetne joga bizonyos kutatások megrendeléséhez, ezt eddig is megtette, kiírtak pályázatokat például.

A kormány miért vette célba az MTA-t?
Megágyazott a lépésnek a harmadik kétharmados győzelem, a

még autonómiával rendelkező közösségeket most megpróbálják maguk alá gyűrni. Ebbe az irányba mutat az Alaptörvény-módosítás és a Stop Soros törvény is, most a tudományos élet van soron.

Ráadásul az elmúlt években többször is felemelte a szavát az MTA, állást foglalt például a migráció vagy a közoktatási kérdésében és eltérő véleményt fogalmazott meg, mint a kormány.

Akkor ez egyfajta bosszú lehet?
Bosszú is lehet, de inkább a függetlenség megnyirbálása a fő cél, mivel azt nem tudta keresztülvinni a kormányzat, hogy a saját emberét ültesse a vezetői székbe. Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke elfogadható volt a számukra, de ma már ő se megfelelő. Őt is el fogják mozdítani a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezető pozíciójából, miközben a vád abszurd módon az – bár ez sehol nincs kimondva hivatalosan –, hogy a kutatási-fejlesztési pénzek vezetőjeként, azok az elosztásánál, tudományos alapon döntött. A minisztériumhoz rendelt pénzekkel függőségi viszonyt akarnak kialakítani, amivel meg akarják gátolni a kritikus hangokat a kormánnyal szemben.

Fotó: Veres Viktor

A Párbeszéd-frakciónak mi az álláspontja ebben az ügyben?
Egyelőre még nem beszéltünk erről, a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzottakról – ahol az MTA-ról beszéltem – sem egyeztettem előtte a képviselőtársaimmal. Csak utána beszéltem velük és pozitívan fogadták. Nemcsak a Párbeszéd tagjainak, hanem

minden ellenzéki politikusnak meg kell értenie, hogy a politikai súlyuk és respektjük azon méretődik le: bizonyos ügyek mellé mennyire állnak oda.

Nem mondhatjuk azt, hogy ezzel kapcsolatban nem szólalunk meg, mert ez úgyis csak egy szűk kört érint és választási eredményben nem mérhető, mert hosszú távon ezeknek a kiállásoknak meglesz a hasznuk. Ha az alapján politizálunk, hogy lemérjük, mely csoportok mellé kell odaállni a szimpátiájukért, az nem vezet sehova, mert annak a vége a hiteltelenség lesz. Az ellenzéknek hatalmas hibája, hogy nem tudja markánsan megfogalmazni, mi a fő értékrendje.
Amikor belépett a frakcióba, mi alapján döntött? A választás után arról beszélt, hogy függetlenként ül be a parlamentbe és nem lesz tagja egyik frakciónak se.
Már egyből a választás után hívott a Párbeszéd-frakció, de akkor még nem álltam kötélnek. Bősz Anett kilépésével viszont új helyzet állt elő, a felbomlásnak olyan üzenete lett volna, hogy lám, még ezt a kis frakciót sem tudják egyben tartani, semmi értelme nincs annak, hogy az ellenzék összefogjon. A csatlakozásommal viszont az MSZP-vel való frakciószövetség is fenn tudott maradni, így van két olyan párt, amelyik képes tartós együttműködésre. Két-három napig gondolkodtam ezen és tisztában voltam azzal, ha a saját érdekeimet nézem, akkor ez egy rossz döntés. Ez mindenképpen hitelvesztéssel jár, mert függetlenként indultam a választáson és bejelentettem, hogy továbbra is független leszek. Vállaltam azt a kockázatot, hogy elmondanak mindennek, köpönyegforgatónak, árulónak.
Ezt a magaslabdát le is csapta a Fidesz.

Igen, de azt elfelejtették hozzá tenni, hogy a szavazóim pontosan tudták: tagja voltam Karácsony Gergely árnyékkormányának, és azért vállaltam el ezt a pozíciót, mert azok az elképzelések, amiket a Párbeszéd képvisel, egészen közel állnak az enyéimhez.

Az tisztán látszik, hogy a Fidesznél tartanak tőlem, ott támadnak, ahol érnek, mert függetlenként egyedül nekem sikerült megvalósítani azt, hogy a jelöltjét megverjem egy széleskörű összefogással.

Most ugye elindult a Mindenki Pécsért Mozgalom, aminek a segítségével ismét össze lehet hozni ezt a fajta együttműködést.

A mozgalom bejelentésekor azt mondta, hogy tavasszal az ellenzéki pártok összefogása meghiúsult és kudarcra volt ítélve. A parlamentben mégis olyan két párt frakciószövetségének a tagja, amely összefogott. Érzek ebben némi ellentmondást.
Alapvetően nincs ellentmondás. Nem gondolom azt, hogy nem lenne szükség pártokra és a civil közösségek majd politizálnak. Olyan szándék sem húzódik a mozgalom alapítása mögött, hogy ez majd egyszer párttá alakulhatna és átveszi az ellenzéki pártok szerepét.

Az a cél, hogy kényszerhelyzetbe hozzuk és együttműködésre kényszerítsük őket.

Észre kell venniük, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor a szavazók még jobban leértékelik őket. A mozgalomhoz a pártoknak is kapcsolódniuk kell, mert végső soron az a nagy kérdés, hogy megtaláljuk-e a leendő polgármestert, illetve azt a 19 embert, akinek Pécsen esélye van a győzelemre az önkormányzati választáson. Ha nincs konszenzus és a pártok inkább a saját embereiket indítják, annak már láthattuk az eredményét. A kis közösségekben kell megtalálni azokat az embereket, akik eséllyel indulnak a választáson, a pártok támogatottságával. Persze a pártok is hozhatnak jelölteket, de azok előtte méretődjenek meg.
Előválasztásra gondol?
Akár, de számos fórumot fogunk rendezni, ott le lehet majd mérni, ki az esélyes jelölt. De egy előválasztásra is van lehetőség, léteznek olyan online felületek, ahol ezt meg lehetne valósítani. Nagyon sok körzetet azért veszített el az ellenzék, mert leosztotta az MSZP és a DK egymás között, hogy kit indítanak úgy, hogy a jelöltnek semmi köze nem volt a körzethez. Persze tudom, hogy a pártok nélkül a jelöltállítás nem megy, de azzal is tisztában vagyok, hogy a jelenlegi pártlogika szerint az eredmény csak egy újabb kudarc lehet. Ha a Mindenki Pécsért Mozgalom önállóan indulna, akkor sem lenne semmi előrelépés, csak feltennénk a palettára még egy erőt, ami miatt még jobban szóródnának a szavazatok. Pécs jelenlegi vezetését mindenképpen le kell váltani a város érdekében, mert már többszörösen bizonyították, hogy alkalmatlanok a feladatra. Az adósságkonszolidáció után újra eladósodott a város, miközben szinte az összes megyei jogú város jobban teljesít.
Meddig kellene megtalálni a jelölteket?
Legkésőbb jövő tavaszig, de a parlamenti szóbeszéd szerint a Fidesz újabb Alaptörvény-módosításra készül és az önkormányzati választást előre kívánják hozni az Európai Parlamenti választás időpontjára, ami májusban lehet. Bár ezt az illetékesek már cáfolták, a Fidesz esetében ez nem jelent semmit. Ha ez megvalósul, akkor már az ősz végére le kell zajlania a jelöltek kiválasztásának. Hangsúlyozom, ezt csak úgy tudjuk megvalósítani, ha elég sok ember csatlakozik hozzánk. Nemcsak arról van szó, hogy le akarjuk váltani a Fideszt, hanem ki kell találnunk azt a gazdasági programot is, amely kivezeti a várost a válságból. A vállalkozói fórumot is ezért indítottuk el, hogy végre kiizzadjuk magunkból, melyek lehetnek a vivőágazatok, amelyek a város gazdaságát végre talpra állítják.

Elindult a Mindenki Pécsért Mozgalom Facebook-oldala, standokkal fogunk megjelenni a városban, előadásokat tartunk majd, van egy tanácsadó testületünk is, de a nagy kérdés az, mennyien csatlakoznak hozzánk és tudunk-e olyan programot összeállítani, ami miatt felállnak a karosszékből az emberek.

Van egy másik célja is a mozgalomnak. Az ellenzéki pártok 2010 óta nem tudnak megfelelő beágyazottságot kialakítani. Azt hitték, elegendő, ha az országos médiában megjelennek, párszor harcosan felszólalnak a parlamentben. Nem. Ezek szükségesek, de messze nem elégségesek ahhoz, hogy a társadalom egy jelentős részét meg tudják szólítani. Ahhoz a felvázolt közösségépítő munkát kell elvégezni.
Erről nekem a Polgári körök ugranak be.

Így van. Az elmúlt évtizedekben Magyarországon egyetlen sikeres recept volt, és ez pont a Polgári körök mozgalma volt. Szerintem a fideszesek azért is haragszanak rám, vagy tartanak veszélyes ellenfélnek, mert pontosan tudják, hogy én részt vettem a baranyai körök kialakításában és láttam, hogyan épül fel az egész rendszer. Az is egy hosszabb folyamat volt, nem volt könnyű, de máig tartó eredménye van: a Fidesznek azóta is stabil bázisa van a falvakban. Az ellenzéki pártok közül a szocialistáknak volt ugyan beágyazottságuk, de ez az utóbbi tíz évben elolvadt, a legutóbbi választáson nagyon jól látszott, mennyire kevéssé működik. Az ellenzéknek újra kell építeni a vidéki jelenlétét és ezt a folyamatot szeretnénk elkezdeni és sikerre vinni.

Borítókép: Mellár Tamás. Fotó: Veres Viktor.