Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy résszel a vége előtt már mindennek jelentősége van a Westworldben

Egy résszel a vége előtt már mindennek jelentősége van a Westworldben

Örök élet, Kurt Vonnegut, halálból való visszatérés. Összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket a Westworld második évadának kilencedik része kapcsán. Vigyázat, a cikk nemcsak a korábbi részekre tesz utalásokat, de a szezon végéhez közeledve a lehetséges konteók akár igazak is lehetnek. A.k.a.: SPOILEREK.

A Westworld vadonatúj második évada kapcsán minden kedden, 19 órakor élő Westworld-kibeszélőműsorral jelentkezünk a Zoom.hu Facebook-oldalán, amelyben nemcsak a sorozat aktuális epizódjával foglalkozunk, hanem meghívott szakértő vendégeinkkel megbeszéljük, mi várható a robotikában, elveszik-e az androidok a munkánkat, meg úgy általában milyen jövő vár ránk. A kilencedik adás vendége Ördög Rafael – szoftverfejlesztő és Becságh Dániel, a Roboraptor főszerkesztője, akikkel arról beszélgettünk, hogy hol tart a mesterséges intelligencia-kutatás a sci-fikhez képest? A műsort itt lehet követni, a kibeszélt teóriákról pedig lentebb írunk részletesen:

Emily feltámasztható

William már másodszor hitte azt, hogy Ford szórakozik vele, és Emily csak egy android, ezért lelőtte lányát. A ráismerés persze ezek után érte, hogy mekkora hibát követett el, és még az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében. Elképzelhető azonban, hogy van megváltás William számára, mégpedig úgy, hogy Az Ígéret Völgyének Ajtaja mögött lévő Bölcsőhöz hasonlatos Kohó őrzi lánya digitális lenyomatát, biztosítva, hogy android testben tovább éljen a jövőben. Persze csak akkor, ha William hamarabb ér oda, mint Dolores.

Fotó: HBO

William nem android, hanem őrült

A korábbi néhány alkalommal, amikor a Westworld konteóit latolgattuk, folyamatosan előkerült az az elmélet, miszerint William is egy lakó. A 9. rész alapján egyre kevésbé tűnik így (még ha az utolsó jelenet, amiben látjuk, ezt próbálja elhitetni velünk), sokkal valószínűbb, hogy William tényleg ennyire megszállottja az android kalandparknak.

Fotó: HBO

Két William létezik

„Ez most igaz? Te igazi vagy?”

– túl sokszor és túl jelentőségteljesen hangzik el ez a kérdés William neje szájából, vagyis még az is elképzelhető, hogy amikor William otthagyta családját egy-egy hónapra, hogy kiránduljon Westworldben, akkor ott hagyott maga helyett egy hasonmást. Ennélfogva az is lehet, hogy két William van most Westworldben.

Fotó: HBO

Az ötös számú vágóhíd

William a Westworldben naplózott adatait tartalmazó kártyát Kurt Vonnegut regényébe, Az ötös számú vágóhíd egyik példányának lapjai közé rejti. Ebben a sorozatban semmi sem véletlen, vagyis mire utalhat ez? A könyv főhőse az esetlen Billy Pilgrim, aki – miután Tralfamador bolygó lakói elrabolják – kiesik az időből, azaz tetszése szerint mozog élete különböző pontjai között, születésétől a haláláig. Ez egyes reddites kommentelők szerint utalhat arra, hogy William mégis kaphat új android testet, kvázi elnyeri az örök életet, és az lesz a büntetése, hogy túlél mindenkit szerettei és rokonai közül.

Fotó: HBO

Bernard törölte Fordot

A jelenet alapján ez egyértelműen megtörtént, de abban biztosak lehetünk, hogy Ford valahol még jelen kell, hogy legyen. Viszont elképzelhető, hogy ezzel a manőverrel Fordnak célja volt, és ahogy Dolores is azzal nyerte el végső szabadságát, hogy megölte alkotóját, lehet Bernard is a Delete gomb megnyomásával szerzi meg az áhított autonómiát.

Fotó: HBO

A Maeve-Ford plot twist

Valószínűleg kevesen látták jönni azt a fordulatot, hogy Ford bevallotta Maeve-nek, hogy ő a kedvenc teremtménye. Ez talán csak egy dolognak ágyazhat meg, hogy a harmadik évadban is bőségesen el legyünk látva flashbackekkel, ahogy Ford tervezi, építi Maeve-et és próbálja megtölteni a fejét tudással a körülötte lévő világról.

Fotó: HBO

Az előző epizódokról itt írtunk korábban:

Westworld, 2. évad, 1. rész

Westworld, 2. évad, 2. rész

Westworld, 2. évad, 3. rész

Westworld, 2. évad, 4. rész

Westworld, 2. évad, 5. rész

Westworld, 2. évad, 6. rész

Westworld, 2. évad, 7. rész

Westworld, 2. évad, 8. rész