Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Anyát akarom”: szüleiktől elszakítva, rácsok mögött tartják a bevándorlók gyerekeit az amerikai határon

„Anyát akarom”: szüleiktől elszakítva, rácsok mögött tartják a bevándorlók gyerekeit az amerikai határon

Republikánus és demokrata politikusok, sőt Melania Trump is felszólaltak a szigorú gyakorlat ellen, de az amerikai elnök szerint szükség van rá, hogy „ne legyenek menekülttábor”.

„Valahol Texas közepén egy régi, hatalmas raktárban több száz gyermek üldögél drótokkal elválasztott ketrecekben. Az egyikben legalább húszan zsúfolódtak össze, körülöttük vizes palackok, chipses zacskók és takarónak használt alumínium fóliák hevernek.”

A fenti mondatok nem egy fiatalkorúaknak fenntartott kelet-európai börtönt írnak le. A jelenet az Egyesült Államok, azon belül is Texas állam egyik régi, üzemen kívüli raktárában játszódott le, ahol most is több száz gyermeket tartanak fogva amerikai hatóságok. A kicsik szüleikkel együtt lépték át illegálisan az amerikai határt, ahol a felnőtteket letartóztatták, a kiskorúakat pedig elszakították szüleiktől és a texasi központba szállították.

Az amerikai hatóságok több fotót is nyilvánosságra hoztak a táborokról. Fotó: flickr/ U.S. Customs and Border Protection

Az nem titok, hogy Donald Trump amerikai elnök már beiktatásakor kijelentette: minden erejükkel lecsapnak majd a Mexikóból érkező illegális bevándorlókra. A gyakorlat azonban mára olyan méreteket öltött, hogy a legfelsőbb politikai színteret is elérte az ebből fakadó botrány. Különösen igaz ez a szüleikkel együtt vagy éppen nélkülük érkező gyermekekre és fiatalkorúakra, akiket egészen gyalázatos körülmények között tartanak a déli államokban.

A korábbi gyakorlat szerint ha valaki először próbálta meg illegálisan az amerikai határt, vétség elkövetése miatt kellett bíróság elé állnia. Ezt változtatta meg a jelenlegi adminisztráció, amely minden esetben büntetőeljárást indít az illegális határátlépők ellen. Mivel így azonnal őrizetbe veszik őket, a gyermekeket erőszakkal elválasztják szüleiktől és az amerikai egészségügyi és szociális minisztérium (US Department of Health and Human Services) gondjaira bízzák őket.

Ursula, a kutyaketrec

A nekik otthont adó létesítményekbe eddig nem engedtek be újságírókat, de a múlt héten politikusokkal együtt a sajtó képviselői is bejárhatták az egyik, Ursula nevű központot. A helyet az ott élők La Perrerának – azaz kutyaketrecnek – nevezik, és hamar kiderült, hogy nem véletlenül. A körülmények még a sokat látott jogvédőket is elborzasztották.

Takarónak alufóliát kapnak, játékok és könyvek nincsenek. Fotó: flickr/ U.S. Customs and Border Protection

Az egyik ügyvédnek egy tinédzser lány azt mesélte, napok óta ő vigyáz egy kislányra, akinek a nagynénje valahol máshol van az épületben (a raktárban összesen 1100-an vannak, nem csak gyerekek). A teljesen ismeretlen kicsinek ő cseréli a pelenkáját, és a cellában ülő többi fiatalnak is megmutatta, hogyan kell, ha esetleg szükség lenne rá.

A The Los Angeles Times újságírói „tiszta, hatalmas betonpadlózatú” helynek írták le a 72 ezer négyzetméteres épület belsejét. Egy biztonsági őr szerint 42 mobilvécé van a helyszínen és a fogvatartottakra három orvos jut. Nincs viszont pszichiáter, és az ott dolgozók külön képzést sem kaptak. A börtönhasonlatot pedig erősíti, hogy

az épületben soha nem kapcsolják le a lámpákat.

A látogatást Jeff Merkley demokrata szenátor vezette, aki több politikussal együtt a CNN-nek elképesztőnek nevezte a körülményeket.

„Körülbelül 9×9 méteres, összeláncolt drótketrecekben ült rengeteg fiatal” – mondta Merkley, aki szerint ezen a bejáráson sokkal kevesebb fogvatartottat látott, mint két héttel korábban, amikor még sajtó nélkül érkezett.

„Azt mondták, hogy több busznyi gyereket szállítottak el az érkezésem előtt. Éppen ettől féltem, hogy ha jó előre bejelentem a látogatást, inkább egy showműsort kapok a valóság helyett” – mondta a politikus.

Hipermarket helyén kerítés

Az amerikai sajtóban az elmúlt napokban több rejtett kamerás felvétel is napvilágot látott a fogvatartott gyerekekről. Kiderült az is, hogy a Walmart egyik használaton kívüli üzletében 1500, 10 és 17 év közötti fiút tartanak fogva, és egy sátortábor felállítását is tervezik Texas sivatagos részén, ahol napközben a hőmérséklet gyakran eléri a 40 fokot.

Egy kikerült mobiltelefonos felvételen pedig az hallatszik, ahogy a fogvatartott kicsik keservesen sírnak az édesanyjuk után.

„A nagynénimet akarom, hogy hazavigyen. Anya azt mondta, hogy vele megyek, és majd utánam jön, amilyen gyorsan csak tud” – sírt az egyik pici.

A központokban nincsenek játékok sem, néhány gyermek láthatóan súlyos traumát élt át. Pszichiáterek arra is figyelmeztettek, hogy akár hosszú távú negatív hatása is lehet az itt eltöltött időnek.

„Nem leszünk menekülttábor”

Hivatalos adatok szerint április 19. és május 31. között

1995 kiskorút szakítottak el szüleitől.

A gyakorlatot ráadásul nemcsak ellenzéki politikusok, hanem az ENSZ is kritizálta, amely felszólította az amerikai kormányt, hogy azonnal vessen véget a családok szétválasztásának. Tőle szokatlan módon még Melania Trump, az amerikai elnök felesége is felemelte szavát a gyakorlat ellen. Hétfőre virradóra pedig a The Washington Post című napilap internetes oldalán közzétett véleménycikkében Laura Bush, George W. Bush volt elnök felesége bírálta az intézkedést, kegyetlennek és erkölcstelennek nevezve a zéró toleranciát.

Az amerikai elnök viszont megvédte az intézkedést.

„Nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, amilyen helyzetbe Európa került a bevándorlók miatt” – írta hétfőn Twitter-bejegyzésében Donald Trump. Később a Fehér Házban is azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok „nem lesz menekülttábor”.

Donald Trump elnök szerint nincs más megoldás, ha meg akarják védeni a határokat. Fotó: AFP/Europress

Felszólalt a gyakorlat mellett Jeff Sessions igazságügyi miniszter is, aki Pál apostol leveleit idézte, amelyek szerint az állam törvényeinek engedelmeskedni kell. A politikus szerint nem céljuk a családok szétszakítása, de a törvény végrehajtása szükségessé teszi a gyermekek elválasztását. Úgy fogalmazott:

„E nélkül százezreket bátorítanánk arra, hogy törvényeinket semmibe véve illegálisan belépjenek országunkba”.

Mind Trump, mind pedig Sessions a demokratákat hibáztatta azért, mert nem hajlandóak elfogadni az átfogó bevándorlási reformot. Csakhogy eközben már a republikánus képviselők közül is egyre többen adtak hangot nemtetszésüknek a déli határon történtek miatt, köztük Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke.

Ted Cruz, Texas állam republikánus szenátora pedig sürgősséggel akar megszavaztatni egy törvényt, amely lehetővé tenné, hogy a családok együtt maradjanak.

„Minden amerikait joggal háborítanak fel az édesanyjuktól és édesapjuktól elszakított, síró gyerekekről készült képek. Ennek véget kell vetni” – jelentette ki a jobboldali politikus.

Borítókép: Illegális bevándorlók egy Texas-csarnokban. Fotó: AFP/Europress