Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Ahol előnyösebb a miniszterelnök rokonságával jóban lenni, mint fejleszteni, hiába költenek az innovációkra”

„Ahol előnyösebb a miniszterelnök rokonságával jóban lenni, mint fejleszteni, hiába költenek az innovációkra”

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő tervezett törvénymódosítás, amely szerint az Akadémia kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerülne a saját minisztériumához. Az akadémikusok szerint pedig nagyon is befolyásolja majd a tudományt, amelynek önszerveződő módon kell működnie ahhoz, hogy igazán hatékony lehessen. A Stádium 28 Kör tiltakozó petícióját eddig mintegy 2000-en írták alá.

Kertész János Széchenyi-díjas fizikus, a Kör egyik szóvivője szerint – ismerve Palkovics korábbi nyilatkozatait –

az alapkutatások lesznek visszaszorítva az alkalmazott kutatások javára,

ami nem csak a tudományos élet résztvevői, de az egész ország számára súlyos következményekkel járhat. Az alapkutatás egyes területei ugyanis Magyarországon azon kevés igazi sikerágazat közé tartoznak, amelyek minden túlzás nélkül világszínvonalúak. De nem csak a nemzeti büszkeség miatt lenne fontos, hogy ne boruljon meg a korábbi arány. Az alkalmazott kutatás nem független az alapkutatástól, és azt csupán több támogatással nem lehet felvirágoztatni.

„Az alkalmazott kutatásokra eddig is jelentős összegek álltak rendelkezésre. A kérdés inkább, hogy hogyan lehet ezeket értelmesen elkölteni, hiszen a siker nagyban múlik az infrastruktúrán, a vállalatok fogadókészségén és a tudományos személyi feltételeken is – mondta Kertész. – De egy olyan országban, ahol sokkal előnyösebb a miniszerelnök rokonságával jóban lenni, mint fejleszteni, hiába öntik a pénzt az innovációkba.”

Mi a különbség az alkalmazott és az alapkutatás között?

Alapkutatás: elsődlegesen a jelenségek lényegére és a megfigyelhető tényekre vonatkozó tudományos ismeretek bővítését célzó kísérleti, tapasztalati, rendszerező vagy elméleti munka.
Alkalmazott kutatás:
új ismeretek megszerzésére irányuló eredeti vizsgálat, amelyet elsődlegesen valamely konkrét gyakorlati cél érdekében végeznek.

A fizikus szerint

ha a tudományról nem a tudósok döntenek, hanem az állam, az nem autonómia.

Kertész János / Fotó: MTI / Czimbal Gyula

Demeter Tamás filozófus úgy véli, az ügy körüli pánikhangulat amiatt alakult ki, mert az (egyelőre még csak) adminisztratív változás megteremti az esélyt arra, hogy a kormány beavatkozzon az Akadémia belügyeibe. Az autonómia egyelőre szerinte még nem sérül, de az aggodalom jogos, hiszen a törvénymódosítás lehetőséget nyújt a további törvényi változtatásokra amelyekkel esetleg csorbulhat az MTA függetlensége.

„Egyelőre nem látom a kormányzati intézkedés mögötti szándékokat

és hogy miért jobb így: remélem, ezek hamarosan világossá válnak” – nyilatkozta Demeter.

Demeter Tamás

Az MTA és a magyar tudományos élet függetlenségéért a Momentum Mozgalom szervez tüntetést június 22-re.

Borítókép forrása: MTI /Soós Lajos