Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vajna–Mészáros-csere a TV2-nél: nincs benne racionalitás

Vajna–Mészáros-csere a TV2-nél: nincs benne racionalitás

A Médiatörvény bekavarhatna az oligarchák közötti adásvételbe, de Polyák Gábor elemző szerint ez az akadály gyorsan elhárulhat.

Elsőre semmilyen módon nem tűnik logikus lépésnek és nehéz kommentálni – mondta a Zoom.hu-nak Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője annak kapcsán, hogy a Népszava szerint a nyáron újabb nagy átrendeződés várható a médiapiacon, ami érinteni fogja Andy Vajna portfólióját és azon belül a TV2-t is. A lap szerint két megyei lap, a Kisalföld és a Délmagyarország is elkerülne a kaszinótulaj-filmbiztostól. A Népszava sem biztos az okokban, forrásai szerint a „miniszterelnök elégedetlen a TV2 működésével, mivel egyelőre megszorítani sem sikerült az RTL Klubot”. De iparági pletyka szerint más baj is van Vajnával, mégpedig az, hogy a szintén az érdekeltségébe tartozó Bors megpróbált baloldali szavazókat is elérő bulvárlap maradni és nem állt be teljesen a választási kampány lejáratós működésébe.

„A 2014 utáni fideszes építkezés a médiában arról szólt, hogy nehogy még egy Simicska Lajos létrejöjjön a kormányoldalon. Az esetleges további koncentráció elvileg ezzel ellentétes, azonban Mészáros Lőrinc soha nem lesz Simicska, ezt tudjuk. Illetve az is teljesen igaz, hogy Vajna semmilyen kockázatot nem jelent médiaügyekben a kormányfő szempontjából.”

A médiaelemző két lehetséges okot lát csak arra, ha tényleg bekövetkezik a változás. Az egyik valamilyen, a kívülállók számára ismeretlen belháború lehet, vagy ami legalább ennyire esélyes, hogy Vajna maga szeretne megválni a TV2 irányításától. Vajna hiába a filmes szakmából érkezik, mindig is úgy tűnt, hogy neki ez leginkább nyűg; olyan csomag, amit azért kapott Orbán Viktortól, hogy a kaszinóüzletből befolyó milliárdokból ide „folyasson” vissza.

Polyák Gábor: Kit érdemes most lőni? Az RTL-t, az Indexet és a Centralt

Milyen változások jöhetnek még a magyar médiapiacon? Milyen szerepük volt a megyei napilapoknak a Fidesz választási győzelmében? Ki lehet a következő áldozat? Interjú Polyák Gáborral, a Mérték Médiaműhely vezetőjével. Az újabb fideszes kétharmaddal elindult a sajtó átrendeződése; hova futhat ki?

Annak fényében talán több észszerűség fedezhető fel egy ilyen esetleges váltásban, hogy a Népszava nem említi a gazdát cserélő médiavállalkozások között Vajna rádióját, a Rádió1-et. Így a veszteséges, nehezebben menedzselhető daraboktól válna meg a filmbiztos, szó sincs teljes szakításról.

„Jogilag nem lenne egy sétagalopp egy ilyen adásvétel, mert a Médiatanácsnak rá kellene bólintania” – jegyezte meg Polyák Gábor. Mészáros korábbi médiaterjeszkedései minden gond nélkül mentek át a rendszeren, az Echo TV és a Mediaworks egy cégben való egyesítésekor még eljárást sem indított a testület. Ezt most Polyák Gábor szerint

a Médiatörvény jelenleg rendelkezései értelmében nehéz lenne megcsinálni.

„A Médiatörvény azonban nincs biztonságban, elképzelhető, hogy még a TV2 esetleges tulajdonosváltás előtt módosítanak rajta. Azokat rendelkezéseket, amelyek Mészáros további terjeszkedését megakadályoznák, még a tervezett Ringier-Axel Springer fúzió ellen hozták, azóta azonban inkább csak nyűgnek számítanak a kormánypárt számára.”

A TV2 működésével láthatóan komoly bajok vannak, Polyák Gábor szerint nem lehet így médiát működtetni, ahogy a tulajdonos és NER erős embereinek, leginkább Habony Árpádnak az érdekeit és logikáját kiszolgáló tévécsatornával teszik. A nézők közül sokaknak ebből hosszú távon elegük lesz, elfordulnak a csatornától. Azonban egy NER-en belüli tulajdonosváltással kétséges, hogy újabb nézőket vonzana, nagyobb elérést produkálna a csatorna. A TV2 a politikai kampányokban aktívan a kormánypárti médiaszinergia része, az anyagok, témák átvétele működik, így még ebből a szempontból sem lenne indokolt a váltás.