Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szigorítás jön a lakáshitelezésben – enélkül sok magyar bajba kerülne

Szigorítás jön a lakáshitelezésben – enélkül sok magyar bajba kerülne

Egy erőteljesebb kamatemelkedés miatt akár a lakáshitelesek 40 százaléka komolyabb bajba kerülhet – az MNB októbertől szigorítja a hitelfelvételt.

Az elmúlt években folyósított a lakáshitelek túlnyomó többsége változó kamatozású volt, ami rendkívül kedvező az alacsony kamatok mellett, ám ha megindul a kamatok emelkedése, az a törlesztések gyors emelkedését hozhatja mag után. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint kamatszint mérsékeltebb, azaz 1-3 százalékos emelkedése ezen hitelfajták havi törlesztőrészleteinek 10-30 százalékos növekedésével is járhat – mégpedig a magyar pénzügyi rendszer kamatemelés előtt áll – kérdé, hogy ez a folyamat mikor indul be. Szintén az adatai szerint így egy 10 millió forintos 15 éves futamidejű kölcsön törlesztőrészlete a jelenlegi 56 ezer forintról akár 72 ezer forintra is emelkedhet. Egyes elemzők szerint a változó kamatozású hitelek felvételével a lakosság egy a devizahitelekhez hasonlítható kockázatot vállat fel – csak most a kockázatot nem az árfolyamok, hanem a kamatok változása jelenti.

Hitelbombán ülnek a magyar lakáshitelesek, akiknek csaknem a fele bajba kerülhet

Hitelbombán ülnek a magyar lakáshitelesek, akiknek csaknem a fele bajba kerülhet Akár a lakáshitelesek 40 százaléka komolyabb bajba kerülhet, ha kamatemelkedés indul a piacon. A kamatszint 1-3 százalékos emelkedése a harmadával emelheti a törlesztőket – figyelmeztet az MNB.

Az MNB az utóbbi hónapokban több programot indított a fix kamatozású hitelek elterjesztésre, de októbertől szigorítja változó kamatozású hitelek felvételét. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (JTM) vonatkozó szabályok módosításáról döntött. Eszerint 2018. október 1-jétől az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem (havi 400 ezer forint felett) esetén 30 százalékát.

Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet. A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél – a kisebb kamatkockázat miatt – nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos JTM-limit. A nem forintban felvett hitelek esetében szintén alacsonyabb limiteket kell majd alkalmazni a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél. A módosult előírások biztosítják, hogy a kamatkockázatnak kitett ügyfelek is megfelelő jövedelmi tartalékkal rendelkezzenek, felkészülve ezzel a törlesztőrészletek kedvezőtlen megváltozására – olvasható az MNB közleményében.

Az elmúlt években látható nominális és reálbér-emelkedésre tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett Az adósságfék szabályok módosítása következtében a jövőbeli lakossági hitelezés még jobb minőségben, azaz egészségesebb szerkezetben, fenntartható módon valósulhat meg. A változások miatt nem várható érdemi negatív hitelvolumen hatás, hiszen az adósok jelenleg jövedelmi oldalról jellemzően nem kifeszítettek – írja az MNB.