Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Alacsonyabbra költöztették az ötezer méter felett élő falusiakat Tibetben

Alacsonyabbra költöztették az ötezer méter felett élő falusiakat Tibetben

Ötezer méteres magasság felett élő falusiakat költöztettek alacsonyabban fekvő területre Tibetben. A hatóságok első alkalommal hoztak ilyen intézkedést a Kínához tartozó autonóm régióban. A mintegy 1100 ember hétfőn költözött be a hozzávetőleg 3800 méteren fekvő új otthonába.

A több mint ötezer méteres magasságban található Csiangtang természetvédelmi területről, két faluból érkező emberek két nap alatt tették meg az utat a tartományi székhelytől, Lhászától 27 kilométerre lévő új otthonukig. Korábbi lakhelyükön a nagy magasság miatt kevés az oxigén a levegőben, és a várható élettartam is alacsonyabb, mint a régióban átlagosan – mondta a regionális erdészeti igazgatóság helyettes vezetője. Az áthelyezési program segít a helyiek életkörülményeinek javításán, és a természetvédelmi területen található érzékeny környezet megóvásában – tette hozzá.

A regionális kormányzat 226 millió jüant (csaknem 9 milliárd 786 millió forintot) költött a programra. Az összegből házakat, óvodákat és közintézményeket emeltek, a maradékot a lakosok támogatására fordították. (MTI)

Borítókép forrása: Tom Van Cakenberghe/Getty Images