Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Teréz körúti robbantó apja: egyszer sem merült fel bennem, hogy a fiam bűnös

A Teréz körúti robbantó apja: egyszer sem merült fel bennem, hogy a fiam bűnös

Életfogytiglan tartó szabadságvesztést kért az ügyész a Teréz körúti robbantással vádolt P. Lászlóra. A vádlott apja szerint az ügyész munkája felületes volt, és kitart fia ártatlansága mellett.

Célegyenesbe fordult a Teréz körúti robbantó első fokú pere, hétfőn elhangzott az ügyészi perbeszéd. Kovatsits Gábor életfogytiglan tartó szabadságvesztést kért P. László Gergelyre. A tárgyaláson részt vett a támadásban megsérült rendőrnő, A. Szabina, aki rezzenéstelen arccal, lehajtott fejjel hallgatta az ügyész másfél órás beszédét. A vádlott – saját kérésre – most sem jelent meg, apja viszont igen.

Az ügyészi perbeszédet rezzenéstelen arccal hallgatta a robbantásban megsérült rendőrnő Fotó: Halász Nóra

Az ügyész szerint alapos vizsgálatot folytattak le, és az elítéléshez szükséges bizonyossággal állítja: P. László Gergely volt az, aki 2016. szeptember 24-én este megsebesített két rendőrt és egy harmadik személyt. A rendőrök sérüléseiről az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra hivatkozva elmondta, hogy A. Szabina sebei egy éven át gyógyultak, fejsérülése miatt pedig maradandó károsodással kell együtt élnie. V. László esetében is megállapították a maradandó károsodást, a rendőr ugyanis kétoldali hallássérülést szenvedett.

Nem elég a videó

Az ügyész szerint a bizonyítékok közül az egyik legfontosabb a robbantás idején készült videófelvétel. Azt elismerte, hogy a videó alapján kijelenthető: nem a vádlott szerepel a videón, tehát az bár fontos bizonyíték, nem elegendő. Ahogyan a helyszínen lévő tanúk beszámolói sem, akik közül egy sem jelentette ki, hogy a vádlottat látta volna akkor este a Teréz körúton.

Nem P. László Gergelyt nem látták, hanem senkit nem láttak

– mutatott rá az ügyész.

A robbantás napján készült videofelvételen látszik, hogy az abban szereplő ember mikor érkezik a helyszínre, s mikor hagyja el a körutat. Az elkövető a robbantás előtt boltban vásárolt, majd visszatért a helyszínre, ahol hosszú időn keresztül ül egy padon várva a rendőröket. Mikor azok megérkeznek, az elkövető hol a rendőrökkel együtt párhuzamosan, hol őket megkerülve halad. Az ügyész szerint egyértelmű, hogy a videóban szereplő ember megfigyelte a rendőröket.

Összeesküvés összeesküvés hátán

Az ügyész a védelem munkáját sem kímélte, mikor arról beszélt, többen furcsállták, hogy a robbantás után túl gyorsan érkeztek a helyszínre a rendőrök. Szerinte ez csak összeesküvéselmélet, amelyet ráadásul a védelem is osztott. Miközben emögött az állt, hogy aznap a Groupama Arénában meccs volt, ezért volt tele rendőrökkel a város. Az ügyész szerint az elkövető többek között akkor hibázott, amikor nem vette számításba az aznap esti meccset.

Kovatsits Gábor ügyész közel másfél órán beszélt Fotó: Halász Nóra

Kovatsits másik összeesküvéselméletnek nevezte, hogy a helyszínen talált hat DNS-minta egy vonalban feküdt, amelyről a vádlott apja tanúvallomása során azt mondta: egy nyomozó szórta szét. Az ügyész szerint ez a vonal egy húsz méter széles sáv, ráadásul már csak azért sem lehet manipulált a helyszín, mivel DNS-mintát a túloldalon lévő első emeleten is találtak.

P. László a körúti robbantó

A nyomozás során az is kiderült, hogy a robbantáshoz szükséges távirányítót egy olyan IP-címről rendelték, amely IP-címet a vádlott nagyszüleinek házából is használtak. A vádlott ráadásul erre a címre volt bejelentve. A vádlott homokkomáromi házának átkutatása során ráadásul olyan eszközök is előkerültek, amelyek a robbantáshoz és az előkészületekhez voltak szükségesek. Az ügyész szerint mindezek után kijelenthető, hogy P. László Gergely a Teréz körúti robbantó.

Az ügyész azt is elmondta, a vádlott ráadásul beismerő vallomást tett, erről viszont azt próbálták elhitetni, hogy P. László toxikológiai szer hatása alatt vallott. Csakhogy erről Zacher Gábor – akit orvosszakértőként hallgattak meg – azt mondta, legjobb tudomása szerint nincs olyan szer, amelynek bevétele vagy beadása után egy ember következetes és logikus vallomást tudna tenni. Márpedig a vádlott vallomása ilyen volt. A férfi telefonján olyan szelfiket is találtak, amelyeken sapkában szerepel, ezt is bizonyító erejűnek értékelte az ügyészség. A vádlottról azt is megállapították szakértők, hogy nem kóros elmeállapotú.

Az ügyész szerint viszont rendkívül manipulatív, egy olyan valaki, aki fontosnak akar tűnni.

A robbantáshoz szükséges fegyverek beszerzéséről például a szakértők azt mondták, hogy egyszerűbb módja is lett volna, a vádlottnak mégis fontos volt, hogy ezt is látványosan intézze. Az ügyész szerint P. László nem tanúsított megbánást az elfogása óta és teljesen hidegen hagyta, hogy mi lesz áldozataival.

Az enyhítő körülményekkel gyorsan végzünk

– jegyezte meg epésen az ügyész, aki szerint a büntetlen előélet ilyen súlyú vád esetén nem számít. S bár beismerő vallomást tett, a vádlott nem segítette a nyomozást, a közöny jellemezte végig. Mindezek miatt

az ügyész életfogytiglan tartó szabadságvesztést kért a vádlottra,

szerinte ugyanis semmilyen más büntetés nem alkalmas a bűncselekmény megtorlására. Ezen kívül több mint 107 millió forint perköltséget is a vádlottal fizettetné ki.

P. László Gergelyt a második vádpont alapján terrorcselekmény előkészítésével is vádolják. Ugyanis 2016. október 18-án a Belügyminisztériumnak érkezett egy email egy egyszer használatos levelezési címről. Abban az áll, hogy ha a levélíró nem kap egymillió eurót, akkor újra robbantani fog.

A bíró a perbeszéd végeztével úgy fogalmazott, normál körülmények között a védő perbeszéde következne. Csakhogy arra Kalina József rámutatott, ebben az ügyben nincsenek normál körülmények, hiszen a vádlott kirendelt védője a bizonyítási eljárás végén kérte a felmentését, az új védőnek – akiről egy hete írtuk meg, hogy a felesége feldarabolásával és megölésével vádolt darnózseli hentest védő Jován László – nem lenne ideje átolvasni a 18500 oldalas nyomozati anyagot és megnézni a 300 órányi videofelvételeket.

Az apa a felmentésért küzd

A perbeszéd után a robbantással vádolt férfi apja felületesnek nevezte a Zoom.hu-nak az ügyész szavait.

– Pont a védelem álláspontjára nem tért ki. Az ügyésznek a törvény szerint az is lenne a feladata, hogy az enyhítő körülményeket is figyelembe vegye. Szerintem ha ezt megtette volna, akkor látná a nyomokat és a bizonyítékokat, amik azt mutatják, hogy nem a fiam volt az elkövető. Ha nem látnak valakit, akkor miről beszélünk? – nyilatkozta a férfi, aki szerint fia beismerő vallomása nem részletes, csak részleges volt.

A vádlott apja a végsőkig kitart fia ártatlansága mellett Fotó: Halász Nóra

Arra a kérdésre, felmerült-e benne az eljárás alatt, hogy a fia bűnös, nemmel felelt.

– Nemcsak apaként szállok bele ebbe az ügybe. Ha úgy gondolnám, hogy bűnös, szép csendben meghúznám magam. Úgy gondolom, az igazság nem ott van, ahol az ügyész mondja – mondta az apa, aki reméli, fiát felmentik, és pszichológus segítségével pár éven belül rendbe jön.

– Egyénileg, és ügyvédileg is kértem, hogy vegyenek mintát tőle, és küldjék toxikológiai vizsgálatra. Minden alkalommal elutasították. Miért utasítottak el, ha nincs takargatnivalójuk?

Ha a gyerek elkövetett volna egy ilyet, akkor nem így viselkedne

– zárta le az apa.

Borítókép fotó: Halász Nóra