Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar szépségversenyeken a jövőben is nézhetünk majd kerek fenekeket

A magyar szépségversenyeken a jövőben is nézhetünk majd kerek fenekeket

A Miss America-versenyen nem lesz fürdőruhás forduló, a Miss Worldön már régóta nincs. Fásy Ádám szerint nem szerencsés megváltoztatni a szabályokat, Kulcsár Edina viszont örül, hogy a belső kerül majd előtérbe.

A Miss America-szépségverseny szervezői június 5-én a Good Morning America című műsorban jelentették be, hogy a jövőben nem rendeznek fürdőruhás fordulót. Gretchen Carlson, a Miss America jelenlegi elnöke elmondta, a későbbiekben már nem (csak) az számít, hogy hogy néznek ki a versenyzők, fontos, hogy mit mondanak, például amikor a társadalmilag fontos kérdésekben szólalnak fel.

„Többé nem egy parádé vagyunk, hanem egy verseny”

– mondta Carlson, aki hozzátette: a döntés a #metoo elnevezésű mozgalom eredményeképpen született meg, a változás pedig a szeptemberi, Atlantic Cityben tartott versenyen már érvényben lesz.

Az elnök idén januárban vette át a verseny vezetését, és már egy új csapattal kell dolgoznia. A korábbi szervező cégnek azért kellett lemondania, mert több olyan levél is kiszivárgott, amelyben a vezetőség minősíthetetlen hangnemben viccelődött a lányokkal, többek között tehetségtelennek, műveletlennek nevezték őket.

„Nem feltétlenül a testi adottságainkkal kell magunkra felhívni a figyelmet”

Felvetődik a kérdés: képmutatással vegyes lelkiismeretfurdalásból született-e meg a bikinis fordulók kivezetése vagy csak az új elnök szimbolikus döntéséről van szó, esetleg a szervezők tényleg úgy látják, hogy a szexuális zaklatások megszüntetéséhez ezt kell tenniük.

A 2014-es Miss World Hungary győztese, Kulcsár Edina szerint jó irányba mutatnak ezek az események.

„A Miss Worldön már régóta nincs bikinis forduló, többek között ezért is volt ez a legszimpatikusabb verseny a számomra. Szerintem nem feltétlenül a testi adottságainkkal kell magunkra felhívni a figyelmet, hanem a belső értékeinkkel, a viselkedésünkkel” – nyilatkozta Zoom.hu-nak Kulcsár Edina. A Miss Worldről nem tűnt el a bikinis bemutató, csak átkerült a showelemek közé.

A 2014-es Magyarország szépe, a Miss World Hungary nyertese elmondta: ha van ilyen forduló egy-egy versenyen, ott sem feltétlenül a testet nézik, hanem magát a fürdőruhát, illetve azt, hogyan „működik együtt” a ruhadarab és a versenyző.

„A Miss Universe esetében például már hangsúlyosabb a külalak.

Én már ránézésre meg tudom mondani, hogy egy versenyző inkább a Miss Worldön vagy a Miss Universe-n induljon…

Az előbbi esetében, ahogy már mondtam, a természetesség, a belső értékek fontosabbak, míg az utóbbinál nagyon fontos a tökéletes testi adottság” – folytatta a 2014-es Miss World szépségverseny első udvarhölgye.

Nem ez a legjobb megoldás a szexuális zaklatások ellen

A Miss World Hungary 1998-as győztese, Horváth Éva teljesen más véleményen van.

„Számomra a Miss America tipikusan »fürdőruhás szépségverseny«, ezért kicsit meglepő, hogy pont ott vezették be ezt az újítást. Az amerikai versenyzők egyébként is sokkal inkább bevállalósabbak, többet mutatnak magukról.

Számomra a szépségverseny velejárója a bikinis forduló, így lesz színes a verseny. Ha kimész egy strandra vagy a Balatonhoz, ugyanezt látod…”

– mondta a Zoom.hu-nak Horváth Éva.

Horváth Éva egyébként a Miss Balaton versenykoordinátora, ezen a szépségversenyen biztos, hogy marad a bikini.

„Hogy más szépségversenyekre hatással lesz-e a Miss America szervezőinek döntése, azt nem tudom, a Miss Balaton esetében természetesen biztos, hogy nem újítunk ezen a téren. Egyébként sem hiszem, hogy ez a változtatás hatással lenne a szexuális zaklatásokra. Nem tartom életszerűnek, hogy az indulók egy közel 90 éves verseny hagyományai szerint felvonulnak bikiniben, és emiatt megnő a szexuális zaklatások száma… Engem például még soha nem hálóztak be férfiak egy versenyen csak azért, mert fürdőruhában vonultam végig. Máshol, máshogy kellene foglalkozni a #metoo-val.”

Fásy Ádám szerint soha nem szűnik meg a fürdőruhás bemutató

„Véleményem szerint ez a döntés nem fogja visszaszorítani a szexuális zaklatások számát, hiszen ilyen megközelítésből a világ strandjain is

be kellene tiltani a hölgyeknek a fürdőruha viseletét, és javasolni nekik, hogy »nagykabátban« napozzanak”

– nyilatkozta az iméntiekkel egybecsengően lapunknak Fásy Ádám, a Magyarok Világszépe nevű versenyét 2016-ban elindító műsorvezető, aki egyébként központi alakja a magyar szépségversenyek történelmének.

„A világversenyek közül kiemelkedik a Miss World, amelyet 1951-ben hoztak létre Angliában, valamint a Miss Universe, amelyet Amerikában indítottak útjára 1952-ben. Keletkezésükkor mindkét világszervezet megalkotta a licence szabályzatát, amelyben meghatározták a nemzeti-, estélyi- és fürdőruhás bemutatkozást is. Magyarországon a mi szervezetünk honosította meg a Miss Universe-t, amelyet tizenöt évig igazgattunk, illetve a Miss World hazai versenyét, amelyet tíz évig rendeztünk, valamint a Miss Europe-ot, ahol az általunk delegált Laky Zsuzsa győzött 2003-ban. Megjegyezni kívánom, hogy Donald Trump, az USA jelenlegi elnöke közel tíz évig volt a Miss Universe világszépe választás tulajdonosa.” – mondta Fásy.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fásy Ádám szerint a fürdőruhás bemutatkozás szerves része a szépségversenyeknek.

„Amondó vagyok: a fürdőruhás bemutatkozás sosem fog megszűnni, hiszen szervesen hozzátartozik a szépségversenyek miliőjéhez.

Ezek a megjelenések fürdőruhadivatot is diktálnak.”

A Magyarok Világszépe-szépségversenyen csak egyszer tekintettek el a bikinis fordulóktól.

„Nekünk már volt egy ilyen kezdeményezésünk 2016-ban. Tíz év kihagyás után hoztuk létre a Magyarok Világszépe-szépségversenyt, amelynek fináléját a debreceni Főtéren, a református Nagytemplom előtt rendeztük meg, ahol vallási tiszteletből nem tartottuk tisztességesnek, hogy fürdőruhára vetkőzzenek a hölgyek. Az odalátogató közönség hiányolta is. Ezt a döntést a 2017-es verseny alkalmával felülbíráltuk, más helyszínen tartottuk a finálét, ott a lányok már bikiniben is meg tudták mutatni gyönyörű alakjukat. Egyébként a Miss Intercontinental licence is előírja, hogy a hölgyek fürdőruhában is megmérettessenek. Így volt ez a királynő, Senánszky Flóra esetében is, aki a világversenyen 75 ország delegáltja közül a 9. helyen végzett.”

A versenyzőknek sem lenne jó, ha nem mutathatnák meg magukat bikiniben

A műsorvezető szerint nem is lenne szerencsés, ha tendencia lenne a bikinis körök kivezetéséből.

„Szerintem a több évtizedek óta fennálló versenyszabályzat megváltoztatása mindenképpen káros hatással lenne a megmérettetésre, éppen ezért nem hiszem, hogy ez be fog következni. Mi nem követjük a Miss America-verseny kezdeményezését, hanem betartjuk a Miss Intercontinental által előírt licence szabályzatot. Amennyiben a versenyzőnk elfogadja a nyilvánosan meghirdetett jelentkezési feltételeket, akkor fürdőruhában is be kell mutatkoznia. Egyébként a Miss USA a Miss Universe-re, a Miss World USA a Miss Worldre küld delegáltat, a Miss America-verseny győztese pedig semmilyen nemzetközi versenyen nem vesz részt, tehát ennek megfelelően tetszés szerint módosíthatják szabályzatukat.”

Fásy Ádám szerint maguknak a versenyzőknek sem lenne jó, ha kivennék a fürdőruhás köröket.

„A fürdőruhás bemutatók már a szépségversenyek kezdete óta azok szerves részét képezik, amennyiben ez kimarad, akkor divatbemutató lesz belőle, ahol

az estélyi ruhaköltemények lesznek előtérben, és nem a versenyző hölgyek.”