Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Top 10 sportprojekt, amire Orbánék 2019-ben milliárdokat költenek

Top 10 sportprojekt, amire Orbánék 2019-ben milliárdokat költenek

A jövő évben a kormány által a sportcélú intézmények fejlesztésére fordított számla végösszege 250 milliárd forint lehet.

Nem véletlen, hogy vastagon fogott a ceruza a költségvetés tervezésekor, ha sportcélú ügyekről volt szó. Csütörtökön Orbán Viktor mondta el, hogy miért is: ez bizony ugyanis a hazaszeretetről szól. A hazaszeretet erősítését is szolgálják a turisztikai és sportberuházások – jelentette az MTI. Mindezt a Tokaji Vízitúra Központ átadásán jelentette ki a miniszterelnök. A Zoom.hu gyűjtése szerint a Fidesz igyekezett is jól megtolni ezt a hazaszeretet, amely fejlesztések során – azért ne felejtsük – leginkább kormányközeli vállalkozások jelennek meg haszonélvezőként, vagyis a haza szeretete az ő kasszájukban vastag forintkötegek formájában is „csilingel”.

Gyűjtésünk szerint összesen 245 milliárd forintnyi közvetlenül sporttal kapcsolatos sor szerepel a 2019-es költségvetés tervezetében (bár valahogyan közéjük csúszott két iskolafelújítás is). A Pénzügyminisztérium saját összesítése szerint 2019-ben összesen 307 milliárd forint fog elmenni a „sport és szabadidős tevékenységek és szolgáltatások” nevű kalapban, de ebben ugye a szabadidős kiadások is benne vannak. A kormány 2018-ban csak 224 milliárdot fordított erre a területre, úgyhogy a növekedés majdnem 80 milliárd forint. Mindezt úgy, hogy a magyar kormány GDP-arányosan már 2016-ban rekordösszeget költött ezekre a célokra (a vallással kapcsolatos kiadásokkal egyben számolva). Most akkor nézzük a legnagyobbakat:

 • A költségvetés átböngészése után úgy látszik, hogy a kimondottan sportcélú kiadások közül messze a legnagyobb tételt a budapesti Puskás Ferenc Stadion képviseli, amelyre még 2019-re is bő 90 milliárd forintot szán a kormány.
 • A második helyre a Maccabi Játékok futott be. Utóbbi az európai zsidó közösség multisporteseménye, amelyet négyévente tartanak meg, 2019-ben pedig Budapest lesz a házigazda. A büdzsé szerint az esemény sportinfrastrukturális fejlesztésére 15,3 milliárd forintot szán a kabinet. A 2019-es játékok lebonyolításáért az utolsó körben egyébként Basel és Budapest maradt versenyben. Ezzel persze a Maccabi Játékok költségigényei nem „fejeződnek be”, hiszen a gyűjtésünk szerint az eseményre ezen fölül 920 millió forintot valamilyen célra még elköltenek.
 • A harmadik helyen újra egy konkrét intézmény listázható. Ez pedig a Hungaroring. A tervezet szerint erre 13,5 milliárd forintot fordítanak a futam megrendezésre, ennek a összegnek a jelentős része az amerikai jogtulajdonosokhoz vándorol. Nagy fejlesztések nem jönnek ki ebből a pénzből, hiszen az idei futamra ennél 500 millió forinttal többet, 14 milliárdot költöttek el.

  Jó kör… Sebastian Vettel győzelme 2017-ben a Hungaroringen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 • A negyedik és az ötödik legnagyobb szelet két „összefoglaló” projektre jut. Az előbbi a „sportági fejlesztési koncepciók megvalósítását” takarja, ami 12,4 milliárd forintot emészt fel.
 • A Kemény Ferenc Programra – ami olyan intézményi fejlesztéseket von egybe, amelyek nem a labdarúgáshoz köthetőek – pedig 9,6 milliárd forintot szánnak.
 • Ezek után jönnek a dologi kiadások, amelyek a Nemzeti Sportközpontokhoz köthetőek. Ez a „számla” 8,9 milliárd forintról szól.
 • Ha nem lenne elég a sportlétesítmények fejlesztéséből, akkor a hetedik helyen „a 16 kiemelt sportág sportlétesítmény-fejlesztésének támogatása” áll kicsivel több, mint 8 milliárd forinttal. A körbe egyébként az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a tenisz, a torna, az úszás és a vívás tartozik.
 • Ettől sokkal a honvédelmi sportközpontok fejlesztése sem marad el, hiszen erre pontosan 8 milliárd forintot szánnak.
 • Országos sportági szakszövetségek akadémia rendszerének kialakítása, továbbá az MLSZ feladatainak támogatása szintén húzós összegekbe fájhat az adófizetőknek, hiszen a 2019 évi büdzséből ez 7,15 milliárdot vihet el.
 • És bár ezek versenysportok támogatásának tűnnek, de azért „versenysportok támogatására” közvetlenül is költenek mégpedig 5,5 milliárdot, ami a tizedik legnagyobb sportcélú tételnek tűnik a jövő büdzsében.

Mindezek persze csak a legnagyobb téttelek, de a paletta valóban széles, hiszen például olyat is találtunk, hogy a „sport népszerűsítésével összefüggő kiadások” jelentsen ez bármilyen munkát is. Viszont valaki biztos jól jár vele, hiszen erre 25 millió forint van beállítva a jövő évi költségvetésben. Ehhez nagyon hasonlónak tűnik az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével kapcsolatos tétel, ami az előzőnél sokkal, de sokkal többet emészt majd fel, hiszen erre csaknem kereken 800 millió megy majd el.

Borítókép: a Puskás Ferenc Stadion látványterve. Forrás: Nemzeti Sportközpontok