Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem lesz többé műanyag szívószál a Mekiben

Nem lesz többé műanyag szívószál a Mekiben

Papír szívószálat vezet be az Egyesült Királyságban és Írországban működő összes éttermében a McDonald’s, az Egyesült Államok bizonyos részein pedig a műanyag szívószálak egy alternatív változatát kezdi tesztelni.

A vállalatra és több másik gyorsétteremláncra is egyre nagyobb nyomás nehezedik a vásárlók és a környezetvédő aktivisták részéről, akik a környezetszennyező műanyag szívószálak lecserélését szorgalmazzák. Az óceánba kerülve ugyanis ezek a műanyagok komoly fenyegetést jelentenek a tengeri teknősökre, madarakra és egyéb élőlényekre. A papír szívószálak ezzel szemben lebomlanak a természetben.

Pénteki bejelentésében a McDonald’s nem részletezte, hogy milyen típusú szívószálat fog tesztelni az Egyesült Államokban, csupán annyit árult el, hogy egy “fenntartható megoldásról” van szó, amelyet még idén bevezetnek néhány étteremben.

A cégnek több mint 14 ezer étterme működik az Egyesült Államokban, míg az Egyesült Királyságban és Írországban mintegy 1360. Utóbbiakból idén szeptembertől kezdi kivonni a műanyag szívószálakat és a tervek szerint 2019-ben végeznek a teljes átállással. A cég ugyancsak alternatív megoldásokat akar tesztelni a franciaországi, svédországi és norvégiai éttermeiben.

Betiltanák a műanyag evőeszközöket és a szívószálakat az Európai Unióban

Betiltanák a műanyag evőeszközöket és a szívószálakat az Európai Unióban Nemrég a Föld Napja kapcsán ismertettünk egy kutatást, mely szerint csak a tengeri élőlények közül évente százezer hullik el a műanyag hulladékok miatt, 2050-re több műanyagdarab lehet a tengerekben, mint hal. Az Európai Bizottság kikérte több szakértő véleményét, melyik az a tíz műanyagtermék, amelyet a leggyakrabban találnak a tengerpartokon.