Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kétmilliárdba kerül, hogy a válogatott Adidas-mezben legyen, mikor feltörlik vele a pályát

Kétmilliárdba kerül, hogy a válogatott Adidas-mezben legyen, mikor feltörlik vele a pályát
 • Az MLSZ hatalmas, kétmilliárd forintos keretszerződést kötött az Adidasszal mindenféle sportruhák és -eszközök szállításáról a válogatottjai számára.
 • A közbeszerzést gyorsított eljárásban zavarta le az MLSZ, azzal az indoklással, hogy a cuccokra már májusban szüksége van. A szerződést május 28-án írták alá.
 • Jól bejáratott partnerüktől, a Dalnoki-Sporttól pedig 100 millió forintért vettek 71 darab egységcsomagot a gyerekek fociztatását célzó Bozsik-programba.

Az Adidas Budapest Sportcikkelőállító és Kereskedelmi Kft. nyerte a Magyar Labdarúgó Szövetség kétmilliárd forint értékű keretszerződését – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A közbeszerzést gyorsított eljárásban zavarták le, az indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az MLSZ-nek „már 2018 májusától szüksége van az új termékekre”, ezért a nyílt eljárás határidői nem leettek volna betarthatók. A szerződést május 28-án írták alá.

A megbízás a „keretmegállapodás megkötése sportruházat, cipő és kiegészítő sportfelszerelés szállítására az MLSZ valamennyi korosztályos válogatottja és egyesületek részére” nevet viseli.

Az MLSZ egész pontosan az alábbi felszereléseket rendeli:

 • Nemzeti mérkőzés-felszerelés: reprezentatív, nemzeti jelleget tükröző kollekció („Hungary” vagy „Magyarország” felirat, nemzeti- és/vagy MLSZ-címer, nemzeti jellegű színvilág), amely a magyar válogatottak egységes megjelenését szolgálja a sporteseményeken.
 • Tréningruházat: funkcionális, intenzív edzésmunkához és sporttevékenységhez szükséges ruházat, kapuskesztyű, sportszár, aláöltözet, jelölőmez, zokni, póló, rövidnadrág, anorák, kabát és egyebek sportágspecifikus jelleggel; nyári és téli ruházat.
 • Szabadidőruházat: általános sportruházat és/vagy sportos utcai ruházat, nem funkcionális jellegű; nyári és téli ruházat.
 • Lábbeli: általános és funkcionális sportcipő, sportos utcai cipő, túracipő, bakancs/csizma, papucs.
 • Táska: különböző méretű utazótáskák, hátitáska, cipőtartó zsák, orvosi táska, esetleg oldaltáska.
 • Kiegészítő sportfelszerelés: labda, labdaháló, sípcsontvédő, stopli, fejpánt, karszalag, baseball sapka, kulacs, kulacstartó, törölköző, köntös, úszó, óra, stopper.

A termékek mindegyikének teljesítenie kell a FIFA és az UEFA elvárásait, ugyanis a szerződés időtartama alatt labdarúgó-világbajnokságra (FIFA) és Európa-bajnokságra (UEFA), illetőleg ezek selejtezőire egyaránt sor kerül. A termékeknek meg kell felelniük továbbá az MLSZ-szel egyedileg egyeztetett/egyeztetendő egységes megjelenésnek (színvilágnak és dizájnnak), amelynek jól megkülönböztethetőnek kell lennie minden más nemzeti válogatott arculatától (színvilágától és dizájnjától).

A Bozsik-programba egységcsomagokat vettek 100 millióért

Az MLSZ egy másik közbeszerzés keretében 96 millió forintért vett 71 darab sporteszköz-egységcsomagot a Bozsik-programhoz. Egy egységcsomag az alábbiakat tartalmazza:

 1. Bója szett (10 db 40 cm-es 12 lyukkal narancs színű + 5 db rúd) 6 szett.
 2. Rúd 1 méteres 30 db.
 3. Tányérbója 4 színű (piros, fehér, sárga, kék) 4×40 db 5 szett.
 4. Magas minőségű edzőlabda 4-es méretű Bozsik logóval 75 db.
 5. Puha tapintású pvc labda 3-as méretű Bozsik logóval 50 db.
 6. Labdatartó zsák a 4-es méretű labdáknak 30 db.
 7. Félgömb talp (súlyozható) 30 db.
 8. Koordinációs rúd 160 cm 30 db.
 9. 120×90 cm kapu (összehajtható, hálóval) pop up 10 db
 10. 2×1 méteres kapu (szétszedhető, hálóval) 24 db
 11. Jelző trikó (6-7 és 8-9 évesekre) narancs 90 + zöld 90 180 db.
 12. Hullahopp karika 50-55 cm-es többszínű 30 db.
 13. Koordinációs ív leszúrhatós tüskével 38-40 cm-es 20 db.
 14. Hordozható hangfal mikrofonnal 1 db.
 15. Foci szivacslabda 3-as méretű (180 mm) 30 db.
 16. Bója 40 cm-es, 1-10-ig számozással (4 db 1-es, 4 db 2-es, és így tovább) 40 db.
 17. 3 oldalú aktív rúgófal 4 db
 18. Koordinációs hatszög hordtáskában (12 db/szett) 4 szett.
 19. Senseball (zsinórlabda) 20 db.
 20. Sporteszköz tároló (műanyag konténer) 1 db.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2011-ben jelentette be az OTP Bank Bozsik-programújraindulását. „A Bozsik-program fő célkitűzései a tömegesítés, a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése.” A Gyermek Egyesületi alprogram célja „az egyesületi tömegbázis kialakítása, a sportághoz kötődés megszilárdítása, technikai alapok megteremtése, a játékkészség alapjainak lerakása, a kreativitás ösztönzése”. A Gyermeklabdarúgás/ Gyermek Intézményi alprogram célja „a játék megszerettetése, az intézményi tömegbázis kialakítása és szélesítése, a tehetséges gyermekek sportszervezetekbe irányítása az 5-14 éves korosztályban”.

A Dalnoki-Sport nem most először nyert sportos közbeszerzésen. Az MLSZ nemrég 220 millió forintos keretszerződést kötött velük mindenféle sportcikkek és felszerelések szállítására az OTP Bozsik-program részére. Azelőtt pedig gumilabdákat, míg a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) szivacsból készült kézilabdákat és kapukat vásárolt tőlük. A cég egyik tulajdonosa annak a Réczicza Istvánnak a testvére, akinek az ügyvédi irodája több, a Fidesz-kormányokhoz köthető ügyben is tevékeny szerepet vállalat jogi képviselőként.