Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Zöld utat kapott az alaptörvény-módosítás hajléktalanostul, keresztényestül

Zöld utat kapott az alaptörvény-módosítás hajléktalanostul, keresztényestül

Magyarország keresztény kultúrájának védelme és az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalma is bekerül az alaptörvénybe a törvényalkotási bizottság által megszavazott módosító indítvány szerint. Ez az a módosító javaslat, melyet a bizottság fideszes tagjai mindössze néhány órával az ülés előtt, előző este nyújtottak be és amellyel kiegészítenék a Stop Soros törvénycsomaghoz kapcsolódó, amúgy is tervezett alaptörvény-módosítást.

Az utolsó pillanatban benyújtott, a hajléktalanságot tiltó, illetve a keresztény kultúra védelmére vonatkozó módosításról itt írtunk bővebben:

Nem várt a Fidesz, itt is az Alaptörvény-módosító javaslat a hajléktalanság betiltására

Nem várt a Fidesz, itt is az Alaptörvény-módosító javaslat a hajléktalanság betiltására A hetedik Alaptörvény módosításába kerül bele az a passzus, hogy “Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.” – írja a hvg.hu.

A törvényalkotási bizottság MSZP-s alelnöke, Harangozó Tamás így kommentálta a történteket: “íme a jogalkotás legalja. A fidesz egy éjszaka alatt újra módosítja az alaptörvény-módosítását. Teljesen törvénytelenül olyan új szabályokat tesz bele, amik az eredeti javaslatban nem szerepeltek.”

A 7. alaptörvény-módosításhoz benyújtott bizottsági módosító javaslat szerint

az állam minden szervének kötelességévé tenné az alkotmányos önazonosság mellett a keresztény kultúra védelmét is.

A másik új pont pedig a közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmára vonatkozik és megnyithatja az utat olyan későbbi törvénymódosítások felé, melyekkel a jelenlegi pénzbírság helyett vagy mellett akár már börtönnel is fenyegethetné az állam a fedél nélkül, közterületen élőket. Erről itt írtunk bővebben:

A Fidesz azt szeretné, ha csak otthon, a négy fal között hajléktalankodnánk

A Fidesz azt szeretné, ha csak otthon, a négy fal között hajléktalankodnánk Új közellenséget talált a Fidesz: ezúttal a hajléktalanokra ugranának jogi eszközökkel, és beleírnák az alaptörvényébe, hogy nem lehet közterületen hajléktalankodni. Ez most is benne van a törvényben, de úgy szigoríthatják, hogy pénzbírság helyett már börtönnel fenyegetnék a fedél nélkülieket.

Az eredeti, 7. alaptörvény-módosító javaslat a fentieken kívül tartalmazza többek között azt, hogy:

  • nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nem üldözték
  • a rendőrségnek is a feladata lesz a jogellenes bevándorlás akadályozása
  • a közigazgatási bíróságokat is beleírják az Alaptörvénybe
  • a szomszédokra hivatkozva korlátozni lehet a gyülekezési jogot, vagyis nehéz lesz egy politikus házánál tüntetni.
  • a közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülését kétharmados törvénnyel létrehozott hatóság ellenőrzi.

Borítókép: Magyarország alaptörvénye / MTI Fotó: Máthé Zoltán