Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Valami bűzlik a leégett Frangepán utcai raktár körül

Valami bűzlik a leégett Frangepán utcai raktár körül

“Angyalföldön lakunk a Béke tér közelében. Éjszaka közepén arra ébredtünk, hogy a szellőztetés miatt nyitva hagyott ablakokon erős, vegyszerszagú füst tölti meg a lakást. A megváltozott szélirány a Béke tér- Szegedi út felé kezdte hozni a tegnap leégett raktárból még mindig szálló füstöt” – jelentette az Index egyik olvasója a június 13-ai raktártűz környékéről, aki arra gyanakodott, hogy “szennyezett levegőt” voltak kénytelenek belélegezni.

A hatóságok (a katasztrófavédelem és a rendőrség) szerint folyamatosan mérik a levegő minőségét, és a káros anyagok szintje a megengedett értékek alatt van. A katasztrófavédelem korábban azt közölte, kritikus mennyiségű káros anyag nem került a levegőbe.

Az Indexnek egy hulladékfeldolgozó szakembere azt nyilatkozta, a szag lehet a sósavé, ami a halogén tartalmú anyagok égésekor került a levegőbe, viszont ez nem olyan durva, mint amilyennek hangzik, bár nagy koncentrációban nem jó, ha a tüdőbe kerül. A számítástechnikai alkatrészek speciális anyagokból készülnek, amiket ráadásul lánggátló anyaggal vonnak be, éppen azért, hogy ne tudjanak meggyulladni, ezért ha mégis begyulladnak, nagyobb a baj, ilyenkor az anyag nem tud rendesen elégni, így tökéletlen égés következik be, és a füsttel például sok korom, szén-monoxid távozik.

A szakember szerint attól, hogy a füstnek szaga van, még nem biztos, hogy káros, és azt tanácsolta, a lakók bízzanak a hatóságokban.