Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Toroczkai László lehet az új Gyurcsány Ferenc

Toroczkai László lehet az új Gyurcsány Ferenc

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint Toroczkai Lászlóék mozgalma akár több százalékot is elvihet Sneider Tamáséktól, ha párttá alakul a Mi Magunk-mozgalom. A Jobbik új vezetése után beszélhetünk még egyáltalán néppártról? Elemzés.

Toroczkai Jobbikból való kizárása óta kilépett Dúró Dóra, aki már akkor csatlakozott az ásotthalmi polgármester Mi Magunk mozgalmához. A hírek szerint azóta szinte minden napra jut 2-3 jobbikos, aki elhagyja a pártot.

Sneider Tamás, Vona Gábor és Toroczkai László 2017-ben. Három különböző úton. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Felrobbant a párt

Krausz Péter, a Policy Agenda vezető elemzője korábban is arról beszélt a Zoom.hu-nak, hogy a Toroczkai-féle mozgalomnak pártaszakadás lehet a vége. Akkor azt mondta, a pártvezetéssel hasonló erőt képviselő belső ellenzék nagy belső feszültséget szíthat, ez bármikor robbanhat, ami szakadáshoz vezethet. Úgy tűnik, most valóban ez történik.

„A hírek szerint egyre többen lépnek át hozzá, az elnökválasztásnál tapasztalható minimális különbség alapján is arra lehet következtetni, hogy igen erős lehet az új mozgalom. Ez akár a Jobbik is végét jelentheti. A párt identitása elvész, a néppártosodásról gyakorlatilag már kár beszélni.

Toroczkaiék azonban nem csak a Jobbikot, hanem a Fideszt is gyengíthetik, a szélsőséges szavazókat nyúlhatják le ”

– fejtette ki a szakértő.

Csak mint a gyurcsányisták

„Június 23-ig megy a kapacitálás, a vezetés azt szeretné, ha minél többen maradnának, Toroczkaiék viszont vinnék magukkal a hozzájuk közel kerülőket. Jelenleg mindenki mérlegel, utána derül majd ki, hogy a szakadás mennyire erőteljes” – mondta lapunknak Kiszely Zoltán politológus.

Egyelőre ugyanis úgy tűnik, a legtöbben a Toroczkai-féle mozgalom június 23-i zászlóbontását követően döntenek a Jobbik elhagyásáról és az új, radikális jobboldali szervezethez való csatlakozásról.

Kiszelly Zoltán megjegyezte: kritikus tömeget továbbra sem lát Toroczkaiék mögött, de polgármesterek, háttéremberek, komoly aktivisták is csatlakoznak hozzájuk. Az jól látszik, hogy folyamatos a lemorzsolódás. Szerinte azok, akik nem értettek egyet a Jobbik néppártosodásával, most lehetőségük van a kilépésre. A pártvezetés pedig nem tudja pótolni a kilépőket.

Toroczkai László. Jobbra el! MTI Fotó: Ujvári Sándor

„A Jobbik egyébként csak nyomaiban tartalmaz néppárti elemeket.

Vona Gábor elkezdte, kaptak 20 százalékot, ez azonban kifújni látszik.

Nem beszélhetünk karizmatikus pártvezetésről, Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton alelnök sem alkalmas arra, hogy tömegeket rántsanak magukkal” – jelentette ki a politológus.

Hozzátette: a Jobbiknak nincs saját mondása, önálló ötlete, amivel megkülönböztethetné magát a többi párttól. A bérunió témája kifulladt, jelenleg ugyanarról beszélnek, mint mindenki az ellenzéki oldalon. Orbán leváltása, a korrupció felszámolása, az egészségügy és az oktatás témája nem Jobbik-specifikus.

Mint a szakértő megjegyezte: Novák Előd nemrég arról beszélt, hogy vissza akarnak térni a Jobbik eredeti szellemiségéhez. Jelenleg ez a verzió látszik legvalószínűbbnek: az új mozgalom inkább a Jobbiktól vihet majd el szavazókat, de a Fideszt is előzné jobbról.

Ugyanaz a helyzet, mint az MSZP és a DK esetében: Gyurcsány Ferencék is legalább öt százalékot vittek el a szocialistáktól.