Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nobel-békedíjat adna Trumpnak két norvég politikus

Nobel-békedíjat adna Trumpnak két norvég politikus

Christian Tybring-Gjedde és Per-Willy Amundsen Nobel-békedíjra jelöli Trumpot a június 12-i szingapúri Kim Dzsong Unos találkozón elért eredmények miatt. Mint ahogy a két populista párti törvényhozó fogalmazott, Trump hatalmas lépést tett a fegyverzetcsökkentés, a béke és persze Észak-, illetve Dél-Korea közötti feszültség megszüntetése felé.

A hivatalos jelölést jövő év február elsejéig kell majd benyújtaniuk a norvég Nobel-bizottságnak, ami nem nevezheti meg a további jelölteket, mivel ez az információ 50 évre előre titkosítva van. Az említett két norvég politikus mellett, amerikai képviselők egy csoportja is Trumpnak ítélné a díjat.

A támogatók mellett természetesen vannak ellenzők is. Henrik Syse, a Nobel-tanács alelnöke még 2016-ban arról blogolt, hogy a Donald Trump retorikájával félelmetes módon rombolja az igényt a diplomáciai illemre.

Syse kijelentette: az elnök politikai-filozófiai és kommentátori bejegyzései (gondolva itt az amerikai elnök legendás Twitter-megszólalásaira) semmilyen módon nem kellene, hogy kapcsolatba hozhatóak legyenek a díjjal.

Donald Trump Twitter-bejegyzésekben ünnepelte saját magát

Donald Trump Twitter-bejegyzésekben ünnepelte saját magát Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésekben ünnepelte elnöksége első esztendejét. Donald Trump, aki jelenleg floridai birtokán, Mar-a-Lagóban tartózkodik, egymás után több bejegyzést tett közzé – írta az MTI. Az egyikben egy olyan cikk részletét közölte, amely a Wall Street 2017-es szárnyalásáról szól.

A tanács további tagja nyilvánosan még nem fogalmaztak meg véleményt az amerikai elnökről. Viszont a tanács titkári posztját betöltő Olav Njolstad nem tartja elképzelhetetlennek azt, hogy valaki a megkapja a díjat a tagok által megfogalmazott kritikák ellenére.

Trump valóban történelmi jelentőségűnek mondható találkozóján megegyezett Észek-Korea vezetőjével a Koreai félsziget nukleáris fegyverarzenáljának leszereléséről.

A Trump-Kim csúcsról ide kattintva olvashatnak többet.

(Via Daily Mail)