Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mesterházy Attila: Állatira bizakodó vagyok, el fogjuk zavarni a Fideszt 2022-ben a bús francba

Mesterházy Attila: Állatira bizakodó vagyok, el fogjuk zavarni a Fideszt 2022-ben a bús francba

A gödör alján van az MSZP, ebben neki is van szerepe, ezért is indul Mesterházy Attila Újratervezés című programjával az elnöki székéért. A Zoom.hu-nak adott videointerjújában azt ígérte, az MSZP-ből tökös és bátor, a Fidesz leváltására képes pártot épít. Kiderül az is, bajusz vagy szakáll, Honda vagy Ducati.

Nincs saját csapata, mindenkivel kész együtt dolgozni elnökként, akit a vezetői posztokra az MSZP tisztújító kongresszusa megválaszt. De ha már csapat, „dream team” alatt valójában az egész MSZP-t érti, mert velük, mindannyiukkal kell dolgozni, őket kell most felrázni – mondta Mesterházy Attila, a párt elnökjelöltje a Zoom.hu-nak adott szerda esti, élő Facebook-interjúban. Az elnöki pozíciót 2010 és 2014 között két egymást követő elnöki ciklusban is betöltő politikus egyike a három aspiránsnak, akik közül a kongresszus vasárnap megválasztja a párt vezetőjét a következő két évre.

Bizonyítani akar, erős a becsvágya

A gödör alján vagyunk – nem szépítette Mesterházy az MSZP jelenlegi állapotát, sőt hozzátette: reméli, hogy ez már tényleg a gödör alja, és nem ássák magukat mélyebbre. Az elnökjelölt arra a felvetésre, hogy bizonyítani akar-e azután, hogy korábbi elnöki időszakához két vesztes választás is kötődik, azt mondta: erős ambíció, ha úgy tetszik, becsvágy van benne, hogy bizonyítson.

Mesterházy Attila, az MSZP elnökjelöltje a Zoom.hu stúdiójában Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Elnökjelölti programja némi önkritikával az Újratervezés címet viseli. A bukott politikus jelzőről úgy vélekedett: a hazai ellenzéki pártokban viszonylag sok bukott politikus van, de ilyen Orbán Viktor is, hiszen ő is veszített már választást. A bukás szerinte csupán kudarc, és ebből többet is lehet tanulni, mint a sikerből.

Azt visszautasította, hogy a „NER embere” lenne.

Azt mondta, másnak sem az embere, hanem szuverén politikus, ennek minden előnyével és hátrányával.

Igazi ellenzéki összefogás egyszer volt

Bár Mesterházy kritikusan beszélt saját korábbi vezetői szerepéről, illetve egyes stratégiai döntésekről, megjegyezte: az elmúlt 8 évben mégis csak az ő elnöksége és miniszterelnök-jelöltsége idején, 2014-ben valósult meg egyedül a teljes ellenzéki teljes összefogás, amikor – a Jobbik kivételével – a szövetségre lépett pártok közös listán indultak.

Aki kérdez: Murányi András, a Zoom.hu hírigazgatója Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Bár a szövetség összekalapálásával elment a teljes 2013-as év, ami sok idő, végül meglett a közös lista, amivel megszorongathatták volna a Fideszt, csak éppen arra nem számítottak, hogy a párt elnökhelyettesét a kampányban letartóztatják és bilincsbe viszik el. Mesterházy szerint ez, vagyis Simon Gábor külföldi bankszámláinak botránya

keresztülhúzta a jól induló közös kampányt és legalább 6-7 százalékkal visszavetette a választási eredményüket.

Ez visszahozta az MSZP-re a korrupciós bélyeget, amit a Fidesz már a 2010-es kampányban az utóbb hazugságnak bizonyuló Nokia-dobozos üggyel ragasztott rájuk. A szocialisták is próbálkoztak persze a jobboldal korrupciógyanús ügyeit feltárni, bemutatni, de a Fidesz ügyesebben csinált a baloldali botrányokból kampánytémát, pedig még nem is volt ennyire kiterjedt médiabirodalma, mint most. „Kövekkel dobáltuk a helikoptert” – érzékeltette Mesterházy az erőviszonyokat.

2012 volt a csúcs – el lehet érni ismét

Sok mindenben hibázott korábban – ismerte el az elnökjelölt, de emlékeztetett, hogy az ő vezetése idején volt tartósan 30 százalék közelében a biztos pártválasztók körében az MSZP, és erre az időszakra esett, 2012 nyarára, hogy kis híján beérték a Fidesz támogatottságát. Akkor volt az elmúlt 8 évben a legközelebb egymáshoz az elmúlt a Fidesz és az MSZP: a Fidesz a biztos szavazók között 32,6, míg az MSZP 29,7 százalékon állt. Erről itt írtunk bővebben:

Az MSZP elmúlt nyolc éve: egyszer fent, többször lent

Volt már rosszabb is – mondhatnák az MSZP-ben, de valójában ez nem igaz: mióta nyolc éve ellenzékben politizálnak, nem voltak még ilyen mélyen. Végigvettük a párt történetének legszebb és legszomorúbb epizódjait 2010-től napjainkig.

Mesterházy szerint a jelenlegi 11-12 százalék körüli népszerűségi mutatót meg kell próbálni ismét a 30 százalék fölé lökni, mert ez nem lehetetlen. „Nem kell lenézni az MSZP-t, a baloldali közösség büszke, vannak kormányzati eredmények és sikerek, és van sok érték, amire az MSZP most is büszke lehet” – mondta. Megjegyezte: a jövő egy büszke, cselekvő, radikális MSZP-é, amelynek tagjai érzelmileg is motiváltak.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az érzelmi motivációban ugyanis a baloldal le van maradva, Orbán ebben gyorsabb és jobb volt – állapította meg Mesterházy, emlékeztetve a pálinkafőzés törvényesítésére vagy az olyan hamis, de hatékony jobboldali szólamokra, mint hogy Orbán a keresztény Európát védi a kerítéssel, továbbá a Fidesz nem lop, hanem csak a nemzeti tőkésosztályt építi.

Úgy vélte, az MSZP újjászervezésekor sem kell majd „kidobni” azokat az alapértékeket, mint a szabadság, a szolidaritás, az igazságosság vagy éppen a nemzeti érdekeket érvényesíteni képes európaiság eszméje. Szerinte az MSZP-nek közösségépítő narratívát, víziót kell adni az embereknek – ezt Horn Gyula nagyon jól érezte, ám azóta se senki.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Új eszközökre, új kommunikációra is szükség van, az üzeneteket végtelenül le kell egyszerűsíteni, ám ez nem keverendő össze a populizmussal, a demagógiával – sorolta a teendőket Mesterházy. A kerítéses témára utalva – bontaná-e az MSZP vagy sem, miközben a tagjai sem ellenezték – arra is figyelmeztetett: a saját tábor szavazóival szemben hosszú távon politizálni öngyilkosság.

Gyurcsánnyal, az LMP-vel, az ördöggel is

„Bitang nehéz lesz az előttünk álló két év, pláne, hogy közben két választás is lesz 2019-ben: az európai parlamenti és az önkormányzati” – mondta Mesterházy Attila. Itt lesz megint az együttműködés kérdése, amiről a szavazóik többsége szerinte két választás között úgy vélekedik, hogy nem kell, menjen a párt a maga útján, mutassa meg magát, aztán választás idején ellenkezőleg gondolkodik: azt sürgeti, hogy ha kell, cimboráljon az MSZP akár magával az ördöggel is.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Noha Gyurcsány Ferenccel nem kevés konfliktusa volt Mesterházynak – akinek a 2000-es évek elején államtitkára volt –, úgy vélte: ha mostani választáson nem álltak volna össze a DK-val, talán se a DK, se az MSZP nem jutott volna be a Parlamentbe, úgyhogy velük a következő két választáson is érdemes lesz együttműködni.

„Az LMP-t nem bántom, bántják őket elegen, voltak már Fidesz-bérencek és MSZP-csókosok egyaránt”

– folytatta Mesterházy, megjegyezve: a most tavaszi újabb fideszes kétharmadért sem szabad egyedül őket felelőssé tenni, az összes többi ellenzéki párt is teljesíthetett volna jobban.

Ha 2019 is kudarc lesz, az komoly válság

Két év alatt nem lehet az MSZP-ből váltópártot csinálni, növekedési pályára viszont lehet állítani ennyi idő alatt – hűtötte le Mesterházy a túlzott várakozásokat. A legfontosabb mérőszám a támogatottság, a népszerűség: a következő két évnek ez lesz a fokmérője, a következő kettőnek pedig a 2022-es választási szereplés.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A realitás szerinte az, hogy a 11 hónap múlva esedékes európai parlamenti választásig az MSZP látható növekedést ér el – ha havi 1 százalékot tudna nőni a párt népszerűsége, egy év múlva már 20 százalék felett lenne. Az önkormányzati választással pedig az dől el, hogy 2022-re az MSZP – szövetségeseivel együtt – váltópárttá tud-e válni. Ha nem ez látszik majd, az komoly válságot okozna, de Mesterházy optimista, szerinte tud az MSZP társadalmi változások motorja lenni, „el fogjuk zavarni a Fideszt 2022-ben a bús francba”.

Mesterházy fontosnak nevezte, hogy újabb forrásokat találjon a baloldal, mert ahogyan a háborúhoz, a politikához is három dolog kell: pénz, pénz, pénz. Miért nincsenek a baloldalon is olyan vállalkozók, mint a Fidesz mellett, akik büszkén adományoznak? – kérdezte. „Elhiszem, hogy félnek, de teli gatyával nem lehet választást nyerni, ez nem a szűzlányok művészete” – mondta. Úgy fogalmazott:

Egy demokrácia akkor omlik össze, ha az állampolgárok elvesztik az érdeklődésüket az ügyek, történések iránt és ha egy politikus is elveszti az idealizmusát.

A beszélgetés végén, szokásunkhoz híven 20 „vagy-vagy” kérdést is föltettünk az MSZP-s politikusnak, akitől így megtudhattuk, hogy inkább bajusz-e vagy szakáll, Honda vagy Ducati, Angela Merkel vagy Jean-Claude Juncker, továbbá az is kiderült: nem tud dönteni Orbán Viktor és Lázár János között, viszont biztos kézzel választ Harry Potter és A Gyűrűk Ura között.

A Mesterházy Attilával készült teljes interjú itt újranézhető:

A szintén elnökaspiráns Kunhalmi Ágnessel készült interjút itt nézheti meg, illetve olvashatja el, a harmadik elnökjelölttel, Tóth Bertalannal készült interjúnkat pedig itt nézheti meg, illetve olvashatja el.

Borítókép: Mesterházy Attila / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs