Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Menekültügyi tanulmányútra hívta Orbán Viktort egy belga város polgármestere

Menekültügyi tanulmányútra hívta Orbán Viktort egy belga város polgármestere

Látogatásra hívta Orbán Viktort egy belga kisváros polgármestere, ahol több muszlim él, mint Szlovákiában és Magyarországon együttvéve.

Bart Somers, a Brüsszeltől északra fekvő Mechelen első embere az EUObserver című lapnak nyilatkozva azt mondta:

a 90 ezres városban 20 ezer muszlim él,

de ez semmilyen problémát nem okoz, a lakosok tökéletesen kijönnek egymással.

„Egy gazdag, biztonságos és kedves kisváros a miénk. Úgyhogy Orbán Viktornak azt üzenem, jöjjön el egyszer hozzánk és nézze meg, hogy együtt élni is lehetséges” – mondta.

A flamand politikus 2016-ban megkapta a világ legjobb polgármesterének járó díjat (World Mayor Prize) a menekültek integrációjáért végzett munkája elismeréséül.

Az EUObservernek Bart Somers elismerte, hogy Mechelenben is vannak problémák, és azzal sem értett egyet, hogy a határokat teljesen meg kell nyitni.

„A diverzitás a valóságnak egy olyan szelete, amit támogatnunk kell, nem pedig megbélyegeznünk” – mondta.

A flamand városban 130 különböző nemzetiség él, minden második gyermeknek külföldi ősei vannak. Mechelen húsz éve a gyermekszegénység, bűnözés és munkanélküliség terén az egyik legrosszabb helyen szerepelt a belga városok között. Mára a helyzet teljesen megváltozott, és a legjobb mutatókkal rendelkezik.

A polgármester Orbán Viktort és a hozzá hasonló populista politikusokat „nyugati szalafistáknak” tartja, akik elutasítják a változást, és kiforgatják az értékeket, hogy falakat építsenek a társadalomban.

Somers ezzel szemben igyekezett a helyieket is bevonni az integrációba. Az érkező menekültek például fél éven keresztül minden héten közös programon vesznek részt a helyi lakosokkal, akik elmesélik nekik, hogyan működik a városka.

Azt mindenkitől elvárják, hogy megtanulja a nyelvet és alkalmazkodjon a helyi viszonyokhoz.

A polgármester igyekezik elkerülni a sztereotípiákat is: szerinte nemcsak az helytelen, hogy a jobboldaliak bűnözőknek hívják a külföldieket, hanem az is, hogy a baloldaliak áldozatoknak. Mechelenben csak az újonnan érkezettek és a régi lakosok között tesznek különbséget, mindegy, ki honnan jött – tette hozzá.