Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megvan a lista, milyen ügyek miatt kérne vissza az EU 100-150 milliárdot Magyarországtól

Megvan a lista, milyen ügyek miatt kérne vissza az EU 100-150 milliárdot Magyarországtól

44 problémás pályázatnál talált súlyos szabálytalanságokat az EU, és körülbelül 100-150 milliárd forintot kellene visszaadnia Magyarországnak a közbeszerzési szabálytalanságok miatt, átlagosan 10 százalékot vennének vissza az uniós támogatásokból. A 444.hu megszerezte a listát, hogy pontosan mely beszerzések miatt kérhet vissza pénzt Brüsszel.

Útépítések és vasúti munkálatok a legnagyobb tételek a feketelistán, de számos vízügyi beruházás, a 3-as metró felújítása, középületek felújítása és minisztériumoknak adott jogi és PR munkák is vannak rajta. A legtöbb rossz szerződést a NIF, a Miniszterelnsökség és a szegedi EU-s lézerközpontnak dolgozó ELI-HU Kft. kötötte. A problémás pályázatok esetében a legtöbb esetben a győztesek között a Strabag valamelyik leányvállalata szerepel, összesen 10 esetben érintett az osztrák – orosz hátterű cég. A Mészáros Lőrinchez tartozó R-Kord vasútépítő cég is több problémás pályázatnál megjelenik.

A legnagyobb tétel messze az a hat keretszerződés, amit egy-egy régió útfelújítási munkáira kötött a Magyar Közút Nonprofit Kft. különböző konzorciumokkal, 2017 és 2020 közötti munkákra. Mindegyik keretszerződés 271,6 milliárd forintról szól. A hat szerződés keretösszege összesen több mint 1600 milliárd forint, ez nagyjából háromszorosa annak, amennyibe a 4-es metró került.