Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megütötték a forintot – egyre drágább lesz a külföldi nyaralás

Megütötték a forintot – egyre drágább lesz a külföldi nyaralás

Nem tud erőre kapni a forint, az euró árfolyama ma már 323 forint felett is járt.

Kapkodnak a kereskedők a devizapiacon, csütörtök délelőtti kereskedésben 323,22 forintig emelkedett az euró árfolyama. A déli harangszó után némileg erősödött a forint, ami 322,5 forintos eurót jelent.

A amerikai jegybank, a Fed tegnap este emelt kamatot, az Európai Központi Bank (EKB) pedig ezekben a percekben tartja kamatdöntő ülését. Az EKB-tól még nem várnak a piacok kamatemelést, ám monetáris szigorítást igen; a EKB arra készül, hogy elzárja a pénzpumpát, vagyis lezárja a kötvényvásárlási programját, amivel havi 30 milliárd eurót nyomot (eddig) az európai gazdaságba. Ma arról érkezhet benyeletés, hogy milyen ütemben zárja le a programját az eurózóna jegybankja.

Eközben idehaza Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács a Reutersnak úgy nyilatkozott, hogy az MNB-nek semmi oka a kamatok emelésére vagy épp a monetáris kondíciók szigorításra. A nyilatkoztat termesztésen nem erősítette a forintot – ezt követően ütötte meg az árfolyam a 323,22 forint/euró szintet, ami 3,5 éves mélypont.