Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kétesélyes lett volna az MSZP-elnökválasztás, de Kunhalmi visszalépett

Kétesélyes lett volna az MSZP-elnökválasztás, de Kunhalmi visszalépett

Az MSZP szavazói Mesterházy Attilát látnák szívesen a szocialista párt élén – derült ki a Zoom.hu számára készült Závecz Research-felmérésből. Kunhalmi Ágnes a második helyen állt, míg Tóth Bertalan – mögöttük jóval lemaradva – a harmadik. Kunhalmi viszont bejelentette visszalépését.

Két jelölt van versenyben az MSZP elnöki pozíciójáért – néhány nappal az ő politikai jövőjükről, ezzel a párt sorsáról is döntő vasárnapi tisztújító kongresszus előtt. Eredetileg öten is ambicionálták a feladatot, de a múlt héten kettő, majd csütörtökön egy harmadik aspiráns is úgy döntött, inkább nem méreti meg magát. Így tett a párton belül sem igazán ismert Bródy Gábor és a párt „fenegyerekének” tartott EP-képviselő, Szanyi Tibor, és legújabban Kunhalmi Ágnes is. Az MSZP áprilisi kampányának arca, a volt budapesti elnök csütörtökön délelőtt jelentette be, hogy nem az elnöki pozícióért, hanem a párt második legfontosabb tisztségének számító választmányi elnökségért indul – egyedüli jelöltként. Közölte: a célja világos, a baloldali egység megteremtése, de “a változtatás mindig sokkal több erőt és időt kíván”. Kunhalmi bejelentéséről itt írtunk bővebben, de már vasárnapi cikkünkben prognosztizáltuk a várható döntést.

Kunhalmi Ágnes nem indul az MSZP elnöki posztjáért

Az Index szerint az MSZP (és a Párbeszéd) visszafogott választási szereplése ellenére is népszerű volt az MSZP elnöki pozíciója. A vasárnapi MSZP-kongresszus legnagyobb kérdései, hogy ki lesz az új elnök és milyen irányba viszi (megmenti-e a széthullástól) a pártot.

Kunhalmi, Mesterházy és Tóth

A Zoom.hu megbízásából a Závecz Research által készített közvélemény-kutatás alapján Bródy Gábor és Szanyi Tibor jól tették, hogy nem indultak el végül, mert nekik lett volna a legkevesebb esélyük arra, hogy győzzenek. A felmérés adatai azt mutatták, hogy

a versenyben maradt elnökjelöltek közül kettő között dőlhetett volna el a verseny.

A Závecz Research még a három visszalépés nyilvánossá válása előtt, a múlt héten készítette a felmérést, így abban nem csupán a versenyben maradt Mesterházy Attila és Tóth Bertalan szerepel még, hanem Kunhalmi, Bródy és Szanyi is. Akárhogyan is, a verseny most két jelölt között dől el: Mesterházy vagy Tóth.

A Závecz mérésében a sorrend mind az MSZP-szavazók körében, mind a pártnélküliek körében ugyanaz volt: Mesterházy, Kunhalmi, Tóth, Szanyi, Bródy. Az ebben az esetben relevánsabb csoport,

az MSZP-szavazók a legalkalmasabbnak Mesterházy Attilát tartják a párt vezetésére, és 4-es osztályzatot adtak neki.

Alig lemaradva tőle a második helyen Kunhalmi Ágnes végzett 3,7-es osztályzattal, míg Tóth Bertalant 3,3-ra értékelték. Szanyi Tibor 2,4-es, Bródy Gábor pedig 2,2-es osztályzatot kapott a szocialista szimpatizánsoktól.

A Závecz Research nem csak rangsoroltatta a jelölteket, hanem rákérdezett arra is, hogy az MSZP szimpatizánsok kit választanának elnöknek akkor, ha az öt jelölt közül csak egy nevet, a szerintük a párt vezetésére legalkalmasabbnak a nevét mondhatnák. A százalékos arányok így is hasonlóak lettek:

Mivel Mesterházy 38, Kunhalmi 35 százalékot kapott, Tóth pedig jóval kevesebbel, 16 százalékkal lett a harmadik, a verseny Mesterházy és Kunhalmi között tűnt nagyon szorosnak, de ezt alapjaiban változtatja meg Kunhalmi visszalépése. A Závecz-felmérés kettejük közül inkább az elnöki posztot 2010 és 2014 között már betöltő Mesterházynak adott több esélyt Kunhalmival szemben.

Kunhalmi Ágnes Fotó: Halász Nóra

Kunhalminak a Závecz-adatfelvétel óta bejelentett döntése igazolni látszik azt, amiről néhány hete az MSZP-n belül már suttogtak: bár Kunhalmi rendkívül népszerű az MSZP tagsága körében, a párt „erős emberei”, az elnöki pozíció szempontjából kulcsfontosságú támogató csoportok, a „pártelit” támogatása nem egyöntetű. Vannak, akik – elismerve odaadását és munkabírását – úgy vélik, „Ági legyen vezető, nagy szükség van a munkájára, de nem elnökként”. Ezért is lehet, hogy Kunhalmi jó előre bejelentkezett az elnöki mellett a párt második legfontosabb pozíciójára, a választmányi elnöki tisztségre is, ám mivel a kettő együtt nem megy, az egyik jelöltségtől vissza kellett lépnie, amit meg is tett.

A küldötteken múlik

A mostani Závecz-felméréssel megegyező következtetésre jutott nemrég a Medián közvélemény-kutatása is. A Medián rögtön kihagyta Szanyit és Bródyt, és már csak a három legesélyesebbnek tartott jelölt megítélését vizsgálta. Az jött ki nekik, hogy – legalábbis a szocialista szavazótáborban – nagyon szoros a verseny, gyakorlatilag hibahatáron belüli a különbség Kunhalmi és Mesterházy között. Az is igaz azonban, hogy az elnök személyéről nem az utca embere, nem a választók, hanem az MSZP kongresszusi küldöttei döntenek.

Minden, amit tudni akart a hármakról

A korábbi három legesélyesebb jelölt mindegyikével készített videointerjút a Zoom.hu. Először Kunhalmi Ágnes járt a stúdiónkban; erről itt írtunk bővebben, a cikkben visszanézhető az egész beszélgetés:

Kunhalmi Ágnes: Most nem kockázatot vállalni az ellenzéknek, az az igazi kockázat

Kunhalmi Ágnes azt tervezi, hogy a szétaprózódott ellenzékből kormányzóképes baloldali néppártot épít. A Zoom.hu stúdiójában az MSZP elnökjelöltje elemezte a választási vereséget, kiosztotta az LMP-t és a Liberálisokat, de szó esett a horngyulai értelemben vett kisemberről, Németh Szilárd tepertőkréméről, Angela Merkelről, az összekapaszkodásról és Horthy szelleméről is.

Másodikként Tóth Bertalant interjúvoltuk; erről itt írtunk bővebben, a cikkben visszanézhető az egész beszélgetés is:

„Csak legenda, hogy Puch választ elnököt az MSZP-nek”

Kész terve van az MSZP újjáépítésére Tóth Bertalan elnökjelöltnek. Ő sem boldog, hogy kevéssé ismert és halk szavú, de a szuggesztív és erőteljes vezetőből, amilyen Gyurcsány is volt, csak bajuk lett.

Végül, de nem utolsó sorban Mesterházy Attila volt a Zoom.hu stúdiójának vendége. Erről itt írtunk bővebben, a cikkben visszanézhető az egész beszélgetés:

Mesterházy Attila: Állatira bizakodó vagyok, el fogjuk zavarni a Fideszt 2022-ben a bús francba

A gödör alján van az MSZP, ebben neki is van szerepe, ezért is indul Mesterházy Attila Újratervezés című programjával az elnöki székéért. A Zoom.hu-nak adott videointerjújában azt ígérte, az MSZP-ből tökös és bátor, a Fidesz leváltására képes pártot épít. Kiderül az is, bajusz vagy szakáll, Honda vagy Ducati.

Módszertan

A Závecz Research felmérése június 4-11. között készült, személyes kérdezéssel az MSZP szavazótáborát 300, a pártnélkülieket 400 fővel reprezentáló mintán.

Borítókép: Az MSZP három, versenyben lévő elnökjelöltje: Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila és Tóth Bertalan / Fotó: MTI-Zoom.hu