Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A talk show-k is erősíthetik a szélsőséges irányzatokat

A talk show-k is erősíthetik a szélsőséges irányzatokat

Szakértőnk szerint a televízióban bizonyos típusú műsorok az előítéletekre építenek. Mekkora a szórakoztató műfaj felelőssége a gyűlöletbeszéd felszításában? Megoldás-e, ha betiltják a talk show-kat?

A Német Kulturális Tanács vezetője, Olaf Zimmermann egyéves szünetet javasolna a talk show-k (beszélgetős műsorok) egy részének Németországban, mert úgy látja:

ez a fajta tartalomtípus jelentős szerepet játszott a szélsőséges csoportok megerősödésében.

Zimmermann szerint a televíziós műsorszolgáltatóknak oda kellene figyelniük, milyen képet alakítanak ki az emberekben a menekültekről, a kisebbségi csoportokról és az iszlámról, főként, miután az AfD (Alternative für Deutschland) a legutóbbi választásokon – története során először – bekerült a parlamentbe, írta a Zeit. A kulturális tanács vezetője szerint a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes párt népszerűségét nagy százalékban az előbb említett műsoroknak köszönheti (különösképpen az ARD és a ZDF közszolgálati műsorszórók adásainak), amelyekből Németországban már több mint száz közül válogathatnak a nézők.

Olaf Zimmermann / Fotó: Leber/ullstein bild via Getty Images

A média felelőssége

Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: már több nyugat-európai vizsgálat is kimutatta, hogy a különböző

szórakoztató műsorok is alkalmasak a morális pánikkeltésre, a kisebbségekkel kapcsolatos előítéletek felnagyítására és a populista érzelmek feltüzelésére.

„Ezeket a beszélgetős műsorokat ugyanazok a jellegzetességek teszik népszerűvé, mint a szélsőséges politikai irányzatokat – említette a Zoom.hu-nak Krekó. – De bizonyos programokat beszüntetni igencsak mesterkélt lenne, ráadásul éppen ellentétes eredményt produkálna: csupán erősítené a populista narratívát, hogy a világ most el akarja nyomni az »igazságot«. Ami népszerű, az előbb-utóbb valamilyen felületen meg fog jelenni. Ha nem a televízióban, akkor a YouTube-on vagy bármilyen más közösségi portálon.”

A szakértő szerint Németországban már többször volt a Zimmermannéhoz hasonló javaslat, de a szünet vagy a teljes betiltás nem hozna megoldást.

„A médiának óriási felelőssége van abban, hogy milyen témáról és hogyan számol be. A könnyedebb, szórakoztató műfajban is lehet minőségi műsorokat készíteni, gyűlöletkeltés nélkül.

Németországban, ahol napi szinten felmerülnek kérdések a migrációról és az iszlámról, irreális kérés lenne ezeket a témákat kivonni a nyilvánosságnak bármilyen felületéről is, de nem mindegy, milyen kontextusban tálaljuk ezeket” – nyilatkozta Krekó.

Ez a hazai helyzet

A politológus szerint Magyarországon a gyűlöletbeszéd elburjánzása nem a klasszikus bulvárlapoknak és a talkshow-nak köszönhető, hanem az államilag finanszírozott médiumoknak, amelyeknél már nem a szórakoztatás az első, hanem a politika. Krekó úgy véli: a magyar média ma már egy torzabb képet mutat, mint 5-10 éve, hiszen

az eredetileg szórakoztató céllal indult médiumoknál a politikai szándék vált fontossá.

„Annak ellenére, hogy a hazai szórakoztató műsorok még mindig egy visszafogottabb stílust képviselnek, mint a nyugat-európai megfelelőik, a romákkal kapcsolatos sztereotípiák felerősödésében igen nagy szerepet játszottak a különböző kibeszélőshow-k” – tette hozzá a szakértő.

Borítókép forrása: Müller-Stauffenbergullstein bild via Getty Images