Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már meg is van a 2019-es költségvetés első vesztese

Már meg is van a 2019-es költségvetés első vesztese

Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalosan is benyújtotta a kormány 2019-es költségvetését. Egy vesztese már van a büdzsének – az oktatás.

A világgazdaság felett viharfelhők gyülekeznek, ami kedvezőtlenül hathat a magyar gazdaságra is, ennek ellenére a kormány bízik abban, hogy sikerül tartósan négy százalék körül tartani a gazdasági növekedést. Így a 2019-es költségvetésben 4,1 gazdasági növekedéssel számolnak. Az inflációt az idei 2,5 százalék után jövőre 2,7 százalékra várják – ezzel a kormány el is árulta, hogy januárban épp ekkora nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjasok. Várhatóan fizetnek nyugdíjprémiumot 2019 novemberében – hisz a gazdasági növekedés jó eséllyel meghaladja a 3,5 százalékot. Az államháztartás hiányát a GDP 2,4 százalékáról 1,8 százalékra mérséklik, míg a pénzforgalmi hiányt az idei 1361 milliárd forintról 998,4 milliárd forintra csökkentik.

Varga Mihály a benyújtáskor elmondta, hogy tervezéskor Magyarország biztonságának megőrzését, a növekedés fenntartását, a családok biztonságának növelését és “a teljes foglalkoztatás megtartását, elérését” tűzték ki. Mindezt úgy, hogy továbbra is tartsák a szigorú költségvetési gazdálkodást – így csökkentve az államadósságot. “A magyar gazdaság növekedési kilátásai stabilak, de az eurózónában bontakozó válság miatt a szokottnál nagyobb tartalékokat képeznek” – mondta Varga Mihály.

Lesz béremelés a közigazgatásban 2019-ben

A költségvetésen belül megkülönböztetik a működési és a fejlesztési kiadásokat – a könyvelést úgy alakították, hogy a működési hiány nullszaldós legyen, így papíron csak a beruházások miatt lesz hiány. Az elmúlt években a gazdaság szerkezete változott meg Varga Mihály szerint oly módon, hogy tartani tudja a 4 százalék körüli növekedést. A kedvező változások a hétköznapokban is megjelennek: nő a foglalkoztatás, a reálbér csak tavaly 10 százalék felett emelkedett, ezek a tendenciák 2019-ben is folytatódnak.

A kormány tervei szerint 4000 milliárd forint megy beruházásokra a teljes 20 578,5 milliárd forintos kiadási keretből. Jelentős összegeket fordítanak oktatási, egészségügyi beruházásokra. A bevételi oldalon nem lesznek változások, marad a 15 százalékos személyi jövedelemadó. Az év közepén 2 százalékponttal – 17,5 százalékra – csökken a cégek által fizetett szociális hozzájárulási adó mértéke, ha minden jól megy. Ez 100 milliárdos adócsökkentést jelent, ennyi marad a cégeknél – mondta Varga Mihály.

Még nem tudni mi lesz a lakásáfával

A kormány még nem döntött a kedvezményes, 5 százalékos lakás-áfa meghosszabbításról. Az 5 százalékos áfa 2019 december 31-éig van érvényben, 2020-tól elvileg 27 százalékra emelkedik. Az adótörvényeket a kormány a jövő héten terjeszti be – áfacsökkenés egyedül a tejtermékeknél fontolgat a kormány – derül ki Varga Mihály szavaiból.

Varga elmondta, hogy az egészségügyre 101 milliárd forinttal, oktatásra 15 milliárd forinttal, kultúrára 56 milliárd forinttal több forrást biztosít a kormány

jövőre az ideinél – vagyis

az oktatásra fordított kiadások mértéke reálértéken minden bizonnyal csökken, hisz a 15 milliárdos többlet nem fedezi az inflációt sem.

Elég vékony a demográfiai program is

A demográfiai csomag részeként bővítik a családtámogatási rendszert – mondta Varga, ám az eddig ismerteken túl új intézkedést mégsem jelentett be a miniszter. A korábban elfogadottaknak megfelelően tovább nő a kétgyermekes családi adókedvezmény. A közigazgatásban a bérek 2008 óta nem emelkedtek, jövőre erre sor kerülhet – de a mértékről még korai beszélni. A honvédség az egyik legnagyobb nyertese a 2019-es költségvetésnek, a kiadásaik 156 milliárd forinttal nőnek majd – mondta a pénzügyminiszter.

Kövér László házelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy javaslatot június 27-én kezdik tárgyalni, és július 20-án el is fogadják – vagyis egy hónapot sem fordítanak annak vitájára.