Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kanadai béranya és 20 millió forint kellett a meleg pár gyermekvállalásához

Kanadai béranya és 20 millió forint kellett a meleg pár gyermekvállalásához

Kanadai béranya szült gyereket egy magyar meleg párnak. Az egyik Pest megyei településen élő, most hét hónapos kislánynak két apukája van, egyikük a biológiai apa is egyben, és mindkettőjük nevét viseli – írja a Blikk. A nálunk egyelőre szokatlan történet főszereplői, Vince és Balázs kilenc éve alkot egy párt, most pedig már családot. Ha Lili majd beszélni kezd, reményeik szerint egyiküket apunak, másikukat apinak szólítja.

“Félünk attól, hogy később, például az iskolában nem lesz-e kellemetlensége abból, hogy két apukája van. Próbáljuk majd mindig a legelfogadóbb közösséget megtalálni neki” – mondták a lapnak. A magyar hivatalokkal és az egészségüggyel mindenesetre eddig semmi problémájuk nem volt, sőt, segítettek nekik. A vér szerinti apa például gyedre mehetett.

Három éve kezdődött a történetük, úgy látták, itthon meleg pároknak lehetetlen az örökbefogadás, míg külföldön sokfelé jól szabályozott a béranyaság intézménye. Kanadát választották, mert ott teljesen nonprofit módon, önkéntesekkel működik a rendszer. De még így is mintegy 20 millió forintba került, hogy Balázs és Vince szülőkké válhassanak.

Bár Kanadában a törvény mindent pontosan szabályoz, mégis bonyolult volt Lilit hazahozni, mert a kinti papírok nehezen egyeztethetők az itthoni rendszerrel. Ott ugyanis a béranya szülte baba anyakönyvében nem szerepelhet sem a béranya, sem a donor neve, mivel ők jogilag nem minősülnek szülőnek. A hivatalos szülő Kanadában lehet két férfi is, nálunk ez lehetetlen. Így egy kanadai igazolás segített az anya kilétéről.