Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Focimez-történelem: a lötyögős gúnyától az eklektikus színkavalkádig

Focimez-történelem: a lötyögős gúnyától az eklektikus színkavalkádig

Amikor 2002 környékén a Gazdagréti lakótelep egyik grundján fociztunk a srácokkal, mindig az számított a legmenőbbnek, aki mezben szórta a biciklicseleket. Ez sokszorosan igaz volt a labdarúgó-vb idején, ilyenkor az egész környék színes dresszekben villogott a pályán. Csak 16 év telt el, és a futballmez, amelyben Ronaldóék világbajnokságot nyertek Brazíliának, ma már nagyon retrónak számít. De menjünk messzebb, egészen a kezdetekhez…

A foci hőskora

Amikor 19. század végén lezajlottak az első válogatott meccsek, még nagyon egyszerű öltözékben játszották a focit. A lényeg az volt, hogy meg lehessen különböztetni a két csapatot egymástól. Ekkoriban sima, egyszínű mezeket hordtak a játékosok, de ebben nem feltétlenül volt logika: a válogatottakhoz köthető, ma már hagyományosnak gondolt színek gyakran teljesen véletlenül alakultak ki. A magyar mez például azért lett meggypiros, mert állítólag épp ilyen színű anyag volt nagy mennyiségben elérhető.

Az Aranycsapat 1954-ben Fotó: AFP/Europress (Kattintson a többi képért!)

Az egyetlen „design elem” az ország címerét ábrázoló hatalmas felvarró volt, ami idővel azért konszolidáltabbá vált. Ezen kívül voltak galléros mezek, valamint olyan madzaggal befűzött V-nyakú futballdressz is, amilyen a magyar válogatottnak volt az ’50-es években.

Szakadt gúnyából divatcikk

A következő nagy korszak a ’60-as, ’70-es évekre tehető, ebben az időszakban kezdték a focimezek elnyerni mai formájukat. Ekkoriban terjedt el igazán a műszál használata, és bár a dresszek még mindig elég minimalisták voltak, a sportszergyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a megjelenésre. A korszak végére már divatcikként kezelték a focimezeket, ennek megfelelően egyre jobban „megbrandingelték” őket: megjelentek rajtuk a sportszergyártók logói.

Pelé magyaráz az olaszoknak a brazilok jellegzetes, sárga mezében az 1970-es vb-döntőben (a dél-amerikai sztárcsapat 4-1-re győzött) Fotó: AFP/Europress (Kattintson a képre a galériáért!)

A ’70-es években már teljesen bevett volt, hogy sportszergyártó cégek futballistákat szponzorál. Ehhez kapcsolódik egy érdekes történet: Johan Cruyffot a Puma szponzorálta a ’70-es években, azonban a holland válogatott dresszét az Adidas gyártotta. Cruyff nem volt hajlandó felvenni a „háromcsíkos” márka öltözékét, ezért az ő válogatott mezének vállán csak két „vonal” volt látható.

Elkezdődik a kísérletezgetés

Azon túl, hogy a ’80-as években a nadrágok kurtasága már a pimaszság határát súrolta, ebben az évtizedben kezdődött el az igazi kíséretezgetés. Például mióta világ a világ, az angol válogatott mindig egyszínű, fehér mezben játszott – idegenben pedig pirosban. Aztán az 1982-es spanyolországi világbajnokságra gondoltak egy nagyot, és a mezükön megjelenítették az Egyesült Királyság zászlajának színeit. Az új mez eleinte nagyon felbőszítette az angol drukkereket, ám az évek múlásával kifejezetten megszerették.

Az angolok idegenbeli meze 1982-ben Fotó: AFP/Europress (Kattintson a többi képért!)

Amikor elszabadult a pokol

Senki sem tudja, mi történt a ’90-es években a sportszergyártókkal, de erre az időszakra datálhatjuk minden idők legpszichedelikusabb focimezeit. Az indokolatlan színek és az eklektika végigkísérte ezt a korszakot; talán a mexikói kapuőr, Jorge Campos szerelése ad leginkább ízelítőt az évtized divathullámáról.

Jorge Campos. Mint egy paradicsommadár Fotó: AFP/Europress (Kattintson a képre a galériáért!)

A felszerelések egyre jobb anyagból készültek, így a műszálas mezek már jóval légiesebbek és könnyebbek voltak elődjeiknél. A rövidnadrág hossza egyébként ismét növekedésnek indult, a mezeknél pedig a kifejezetten bő, túlméretezett darabok számítottak menőnek a korszak végére.

Lothar Matthäus és Pierre Littbarski, miután Németország megnyerte az 1990-es vb-t Fotó: AFP/Europress (A képre kattintva galéria nyílik.)

Konszolidálódó 2000-es évek

Az ezredforduló után visszafogottabbá váltak a mezek, eltűntek az élénk minták, de talán még „lobogósabbá” váltak a szerelések. A 2000-es évek mezei nem voltak túlbonyolítva, de az egyszínű dresszeket igyekeztek azok szabásával, mindenféle hőleadást elősegítő technológiával, illetve az alapszíntől eltérő vonalakkal feldobni. Lényeges változás még, hogy a 2010-es évek második felében fokozatosan összementek a mezek, a lötyögős dresszek helyére divatba jöttek a testhez simulós darabok.

Ronaldo a frizurájával is kitűnt a 2002-es japán, dél-koreai rendezésű vb-n, amelyet a brazilok nyertek meg Fotó: AFP/Europress (Kattintson a képre és nézegessen csodás mezeket!)

2018: visszatértek a ’90-es évek

Az idei, oroszországi világbajnokság egyik nagy meglepetése, hogy a mezek kifejezetten retrósra sikeredtek. Ez a meglepetés azonban teljesen pozitív:

nagyon menő, színes, de minden ízében modern válogatott focimezek születtek.

A legnagyobb visszhangot Nigéria szerelése váltotta ki, amellyel a ’94-es amerikai világbajnokság nyolcaddöntőjéig eljutó csapat előtt tisztelegnek.

2018: visszatértek a ’90-es évek, a képen a nigériai Ahmed Musa Fotó: AFP/Europress (Kattintson a képre a galériáért!)

Egyébként a különleges mintájú zöld-fehér-fekete mezt állítólag pillanatok alatt elkapkodták Londonban. De nem Nigéria az egyetlen ország, amely a ’90-es évekhez nyúlt vissza: Németország, Spanyolország, Kolumbia, Mexikó, Argentína és Belgium válogatottja is retrómezzel indul neki az oroszországi tornának.

Borítókép: Alexi Lalas, az Egyesült Államok válogatottjának játékosa a hazai, 1994-es rendezésű vb-n. Fotó: AFP/Europress