Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Levegő Munkacsoport a raktártűzről: van veszélyes anyag a levegőben

A Levegő Munkacsoport a raktártűzről: van veszélyes anyag a levegőben

Óriási lángokkal égett Budapesten szerdán, a 13. kerületben a Frangepán utcában a Ramiris számítástechnikai nagykereskedés háromezer négyzetméteres raktárépülete. A főváros nagy részén lehet érezni a füstöt és az égett műanyagszagot. A Katasztrófavédelem úgy tájékoztatott, hogy a mobil labor egészségre káros értéket semmilyen anyagból nem mutatott ki.

Ezzel szemben a Levegő Munkacsoport a Facebookon azt írja, hogy van veszélyes anyag a levegőben.

“Ez szemmel is látható. Persze, az egyes mérési pontokon ettől még lehet, hogy határérték alatt mérnek. Röviden összefoglaljuk, hogy milyen anyagok kerülhettek a levegőbe. Illékony szerves vegyületek (VOC), policiklikus aromás szénhidrogének (PAH), poliklórozott bifenil-származékok (PCB), dioxinok, furánok, ftalátok, ketonok, aldehidek, szerves savak, alkének és egyéb szerves vegyületek. Az égés során a műszaki cikkekben lévő fémtartalom is gázhalmazállapotba megy át, majd a lehűlés során, rárakódik (kondenzálódik) a porszemcsékre. A nehézfémek 80-90%-a a 2 mikrométernél kisebb szemcséken található meg, így pélául: Cd, Zn, As, Hg, Ni, Pb, Cr. A dioxinok, a furán származékok, valamint a füstben jelenlévő fémek az égés során keletkező porral együtt leülepednek a talajra, a növényzetre, és a tápláléklánc révén is bejuthatnak az emberi szervezetbe.”

Arról is írna, hogy “ez a mai sajnálatos eset rávilágít a légszennyezés sokak által elbagatelizált problémájára. Amikor épp nem egy ilyen szörnyűség történik, akkor is van légszennyezés. Sokan illegálisan hulladékot égetnek, műanyaggal, kezelt fával, gumival, plexivel, olajos ronggyal, stb fűtenek, avart égetnek, vagy épp akkor is autóba ülnek, amikor az nem lenne indokolt. Ezek mind-mind az év 365 napjában hatnak ránk, és nem épp kedvező irányba befolyásolják egészségünket.”

A tűzről élőben közvetítettünk a helyszínről:

Képek is készültek a tűzről (kattintásra megnyílik a galériánk):