Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Továbbra sem tiszta, hogy Semjén Zsolt kinek a pénzéből ment vadászni

Továbbra sem tiszta, hogy Semjén Zsolt kinek a pénzéből ment vadászni

Finoman szólva sem tisztul a kép Semjén Zsolt svédországi vadászata körül, amit az sem könnyít meg, hogy a parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke van, aki nem túlja túl az ügy kivizsgálását.

Így például azt sem tudni, hogy Semjén Zsolt tulajdonképpen kinek a pénzéből utazott a végül lopási üggyé duzzadt vadászatra. Nem világos ugyanis, hogy magánszemély fizette-e az útját vagy cég, ez pedig abból a szempontból nem mindegy, hogy Semjénnek fel kell-e tüntetnie a vadászatokat a vagyonnyilatkozatában vagy sem, illetve hogy adóznia kell-e utánuk.

Semjén azt mondja, hogy egy vállalkozó barátja, Farkas József fizette az utakat a saját pénzéből. A finanszírozásról ezt írta Farkas Semjénnek: „a svédországi vadászat költségei saját pénzemből utaltam át a vadászatszervező svédországi magánbanki számlájára. A Farkas család 100 százalékos tulajdonában álló Life Tree Holding s.a.r.l. egy keretszerződés szerint nyújt kölcsönt nekem, mint magánszemélynek, melyet köteles vagyok visszafizetni, de saját célra használhatom fel. A baráti vadászat költségeit is részben ebből a kölcsönből finanszíroztam”.

A 24.hu birtokába jutott viszont egy dokumentum, amiben a fenti magyarázatban is megnevezett Life Tree Holding s.a.r.l. luxemburgi székhelyű cég azt követeli a svéd vadászatokat szervező vállalkozástól, hogy legyen szíves neki megküldeni az utakon keletkezett számlákat az elmúlt öt évben.

A nagy kérdés az, hogy ha magánszemély finanszírozta volna az utat, akkor miért akarna bármilyen cég számlákat kapni utána. Ráadásul a svéd szervezők azt mondták, hogy egy luxemburgi székhelyű céggel álltak kapcsolatban Semjén vadászatainál.

Egyébként arról, hogy Semjénnek mennyit kellene fizetnie a vadászat után illeték, adó, bírság formájában, megoszlanak a vélemények, mást mond a NAV és mást mondanak adószakértők. Akik szerint Semjénnek fizetnie kell, azok úgy kalkulálnak, hogy nagyjából négymillió forint körüli illetékkel tartozik Semjén az államnak plusz a bírságok, de például a NAV szerint nem kell fizetnie a miniszterelnök-helyettesnek.

Addig, amíg a KDNP-s vezetésű mentelmi bizottság nem akarja érdemben tárgyalni az ügyet, addig nehéz lesz a végére érni, ugyanis Semjént egyelőre védi a mentelmi jog.

(24.hu)

Borítókép: Semjén Zsolt a vadászatán, fotó: Magyar Nemzet