Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még a nyelvhasználatra is oda kell figyelni a Westworld legújabb részében

Még a nyelvhasználatra is oda kell figyelni a Westworld legújabb részében

Összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket a Westworld második évadának nyolcadik része kapcsán. Vigyázat, a cikk nemcsak a korábbi részekre tesz utalásokat, de az évad végéhez közeledve a lehetséges konteók akár igazak is lehetnek. A.k.a.: SPOILEREK.

A Westworld vadonatúj második évada kapcsán minden kedden, 19 órakor élő Westworld-kibeszélőműsorral jelentkezünk a Zoom.hu Facebook-oldalán, amelyben nemcsak a sorozat aktuális epizódjával foglalkozunk, hanem meghívott szakértő vendégeinkkel megbeszéljük, hol tart most a mesterséges intelligencia fejlesztése, mi várható a robotikában, elveszik-e az androidok a munkánkat, meg úgy általában milyen jövő vár ránk. A nyolcadik adás vendége Kánai András – jövőkutató, a Holnap történt című könyv írója, akivel arról beszélgettünk, léteznek-e jelenleg általános vészforgatókönyvek egy android-apokalipszisre? A műsort itt lehet követni, a kibeszélt teóriákról pedig lentebb írunk részletesen:

Az útvesztő egy QR-kód?

Egyszerre filler, másrészt hihetetlenül emocionális epizód volt a Westworld második évadának nyolcadik része, amely a Kiksuya címet viselte. Ez az amerikai őslakosok lakota nyelvén azt jelenti „Emlékezz”. Kifejező, hiszen a Szellem népség vezetőjének, Akechetának igazából két dolog kellett az öntudatra ébredéshez: hogy megtalálja Arnold útvesztőjét, másrészt, hogy nyugodt elszigeteltségben éljen közel 10 éven keresztül. Mondjuk rendkívül röhejes, hogy a park dolgozóinak nem jutott eszébe frissíteni a rendszerét, mert az eltelt idő alatt egyszer sem halt meg. Ez nagyjából akkora butaság, mint ha én csak akkor döbbennék rá, hogy a biztonsági frissítéseket nem ártana telepítenem, amikor már beállt a Windows kékhalál a laptopomon.

Mindenesetre érdemes azon lamentálni, hogy egy vizuális forma, miként képes befolyásolni bármit is Akecheta és Dolores kapcsán is? Ha csak úgy nem, hogy az útvesztő rajza egyfajta QR-kódként üzemel, amely nekünk embereknek értelmezhetetlen, viszont ha egy gép leolvassa, többletinformációt kap, amely akár biztosíthatja számára, hogy hozzáférjen programozása legrejtettebb partícióiba. Ez egyben magyarázná azt is, miért véste hivatásszerűen Akecheta mindenhová a jelet (amire eddig csak úgy gondoltunk, mint egy szimbólumra).

Fotó: HBO

Ki helyezte el az útvesztőt, hogy Akecheta megtalálja?

Egy üveg bontott whiskysüveg mellett találta meg Akecheta, a park egyik legrégebbi lakója az útvesztőt, ami nagyon furcsa. Arnold lenne a legadekvátabb megoldás, és még érthető is lenne, hogy a halálra készülve legurított pár kupicával, de ugye azt hitte, minden androidot elpusztított Dolores és Teddy, ergo nem rakhatta csak úgy oda szándékosan az útvesztőt, hogy valaki megtalálja.

Robert Ford sem lehetett, mert később igencsak meglepődött a tudatára ébredt Akecheta láttán. Induljunk ki abból, mely szereplők esetében fontos képi elem a whisky? Egyedül Williamnél és apósánál, James Delosnál, ők viszont ekkor még a kanyarban sem voltak. Akkor meg ki? Egy rejtélyes karakter, aki eddig még nem került képbe?

Fotó: HBO

A kétnyelvű teória

Érdemes kétszer végignézni az epizódot, mert akkor oda lehet figyelni arra is, hogy Akecheta mikor beszél lakota nyelven és mikor angolul Maeve kislányához. Ugyanis ennek is van jelentősége. Az angolt ugyanis csak azért használja, hogy megnyugtassa a kislányt, a lakota nyelvű szöveggel viszont Maeve-nek üzen.

Fotó: HBO

Kohana Dolores seregében?

Szép mitolgikus utalás, hogy Akecheta meghal, hogy a túlvilágon megtalálja szerelmét, Kohanát, mint ahogy Orpheus is alászállt a holtak birodalmába. A Szellem népség vezére meg is találta a hidegraktárban, ahová a szanált, kiselejtezett, lobotomált és leszerelt androidokat helyezték, majd miután rájött, hogy nem tud vele mit kezdeni, otthagyta. Viszont emlékezhetünk, az első évad utolsó részében kiürült a raktár és ezek az androidok vélhetően Dolores seregében kötnek ki. Vagyis a következő epizódban szegény Akecheta akár összeütközésbe is kerülhet szerelmével.

Fotó: HBO

William halott – sokadik felvonás

Már korábbi teória-latolgatós cikkeinkben is boncolgattuk, gyanús, hogy William már host. Gyanús ugyanis, hogy a mészárlás éjszakája előtt hiába törte/ficamította ki a vállát Dolores, és később kapott golyót, majd a hetedik részben golyókat (ebből egy mellkason találta), nem akaródzik neki elpatkolni. Egyelőre még lehet azzal magyarázni mindent, hogy nem életveszélyesek a sérülései, viszont egy élesszemű Reddit-felhasználó kiszúrta, William a gálán karikagyűrűt viselt a bal kezén, míg a második évadban, a mészárlás éjszakáját követően már nem volt rajta egyszer sem.

Apróság ez, és tűnhet úgy, hogy a kellékesek nem figyeltek az új szezonban, de a Westworld pont az a sorozat, ahol nagy jelentősége van a részleteknek. Vagyis könnyen lehet, hogy Williamet is megölték a mészárlás éjszakáján és most már hostjával űz őrült játékot Ford.

Fotó: HBO

Az előző epizódokról itt írtunk korábban:

Westworld, 2. évad, 1. rész

Westworld, 2. évad, 2. rész

Westworld, 2. évad, 3. rész

Westworld, 2. évad, 4. rész

Westworld, 2. évad, 5. rész

Westworld, 2. évad, 6. rész

Westworld, 2. évad, 7. rész