Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Matolcsy György 96 milliárdos gigaalapítványt rakott össze a választás után

Matolcsy György 96 milliárdos gigaalapítványt rakott össze a választás után

Alapvetően változik meg a Pallas Athéné-alapítványok köre. Az eddig leginkább a kecskeméti egyetemberuházáshoz köthető szervezet beolvad a jegybankelnök vezette Pallas Athéné Domus Animae-be, ami új nevet kap. Matolcsy által vezetett alapítvány pedig piszkos naggyá válik.

Eddig sem volt messze, de egy lépéssel talán még közelebb került Matolcsy Györgyhöz a Pallas Athéné-alapítványok kecskeméti egyetemprojektje. Az április 8-i választás utáni kedd reggel ugyanis változásokat kezdeményezett az első számú jegybanki alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA), amelynek kuratóriumát a jegybank elnöke vezeti.

A törvényszéki adatok között május utolsó napján feltűnt dokumentumok szerint ugyanis lényegében „felszívódna” az eddig leginkább a kecskeméti egyetemprojekthez kötött Pallas Athéné Domus Mentis (PADMA).

A beadott papírok szerint ugyanis a PADA magába olvasztja a PADMA szervezetét, amely egészen eddig Kecskeméten az Iszáki út 10.-ben volt bejegyezve, vagyis pontosan oda, ahol az alapítványi pénzeken felhúzandó egyetemi campus építési munkálatai már tavaly nyár óta zajlanak.

A változással a Pallas Athéné Domus Animae neve is eltűnne, s egy új szervezet, s név jelenne meg a palettán. Az új alapítvány a Pallas Athéné Domus Sapientise (PADS). (Ez nem azonos a korábban szintén PADS rövidítés alatt futó Pallas Athéné Domus Scientiae-vel.)

A jogutód alapítvány alapító okiratát április 10-én írták alá, vagyis a választásokat követő kedden. Az erről szóló dokumentumokat maga Matolcsy György jegyzi.

A kecskeméti beruházás látványterve. Forrás: gtk.uni-neumann.hu

Ami érthető is, hiszen az új szervezet kuratóriumi elnöke Matolcsy György. Így kerül a neve alá a kecskeméti projekt szőrőstől-bőrőstől. A Zoom.hu által megismert dokumentumok szerint a szervezetet irányító grémiumban csupa, a Pallas Athéné szervezetekből ismert nevet találni.

  • A kuratórium elnökhelyettese Csizmadia Attila, az első Orbán-kormány ideje alatt Matolcsy államtitkára volt;
  • további tagok között pedig Nagy Rózát lehet fellelni, akit a jegybank elnökének belső köréhez sorolnak,
  • Vörös József ügyvédet, aki eddig laza szálakkal kötődött az MNB-hez, de korábban azért volt, hogy Mészáros Lőrinc nevében licitált állami földekre,
  • Schaller-Baross Ernőt, ő Polgári Magyarország Alapítvány külügyi igazgatójaként volt ismert,
  • Réfy Imrét, aki évekkel ezelőtt Matolcsy György feleségének polgármesteri kampányában is részt Balatonakarattyán,
  • a „kör” tagja még Horváth Botond, akiről nagy történeteket nem találni, a jogelőd PADA alapítvány kuratóriumában viszont alapítás óta érdekelt.

Immár minden Budapesten

A változások következményeként már csak három jegybanki alapítvány marad a porondon. A most létrejövő Pallas Athéné Domus Sapientise (PADS), a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAGEO). Ezzel megszűnik az a felállás is, hogy van egy kakukktojás, amely nem Budapesten van bejegyezve. Immáron mindhárom szervezet az „alapítványi bázison”, Budapesten, a Döbrentei utca 2. alatt székel.

Az vélhetően aligha lep meg bárkit is, hogy ezek után a Pallas Athéné Domus Sapientise nagy alapítvány lesz. A Törvényszékre beadott nyitó mérlege szerint nem kevesebb mint 86 milliárd forint befektetett eszközállománya van. Ebből a tárgyi eszközök között – ide sorolandók például az ingatlanok – 19,7 milliárd forintot tartanak nyilván.

A szervezet befektetett pénzügyi eszközei meghaladják a 66 milliárdot. Összességében a PADS saját tőkéje – cirka 250 millió forint híján – 96 milliárd forintot tesz ki.

Vagyis lesz mit a tejbe aprítani.

A jogutód alapítvány a céljai között említik a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzést, a művelődés, valamint az oktatás, a tudomány támogatását, hasonló célú szervezetekkel való kapcsolattartást, na és persze a határon túli magyarság felsőoktatásának támogatását is.

A kecskeméti beruházás látványterve. Forrás: gtk.uni-neumann.hu

Mint ismert Matolcsy György az évtized közepén lengette be, hogy az unortodox közgazdasági ismeretek oktatása céljából szükség van egy új közgazdaságtudományi központra. Ebből aztán végül az lett, hogy a Kecskeméten ki is jelöltek egy új intézménynek helyet. (A megyeszékhelyhez ezer szállal kötődik a jegybank elnöke.) Végül az egykori kórház területét nézték ki, s tavaly év elején az egyetemváros építésének pályázatán eredményt is hirdettek. A közbeszerzést az alapítványok által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (KEDO) írta ki. A győztes az állami eljárásokon egyébként parádésan futó, s korántsem mellesleg 200 milliárd forintra tett Puskás Ferenc Stadion kivitelezésében is derékig benne álló ZÁÉV Zrt. lett. Az építésre a tender szerint 12 milliárd forintot szántak, de becslések szerint a számla végösszege eléri majd a 15 milliárdot.

A PADMA oldalán az új egyetemmel kapcsolatban Pázmándi Kinga, a Neumann János Egyetem új karának dékánja úgy fogalmazott: „Aki a kecskeméti Gazdaságtudományi Karon kezdi meg tanulmányait, ultramodern környezetbe érkezik.

Talán a legnagyobb hazai oktatási beruházás zajlik Kecskeméten, egy teljesen új egyetemváros épül, hogy 2018 szeptemberétől otthont adjon a gazdasági alap- és mesterképzéseinknek.”

A kecskeméti beruházás látványterve. Forrás: gtk.uni-neumann.hu

Az oktatókról elmondta: több évtizedes felsőoktatási tapasztalattal rendelkező „oktatói műhely” érkezett Kecskemétre, többségük a budapesti nagy egyetemektől, mint például a BME, a Corvinus vagy az ELTE. Sokan közülük hosszú évekig vállalati felső vezetőknek tartottak képzéseket, ők oktatták az elmúlt két évtizedben az MBA- (Master of Business Administration)-programban végzettek jelentős hányadát. Aki itt végez majd, az bizony nagyon szakíthat. Szavai szerint ugyanis

„Neumannos gazdasági alapdiplomával akár évi bruttó 2,26 millió forinttal többet lehet keresni, mint középfokú végzettséggel, mesterdiplomával ez több, mint bruttó 4 millió forintot is jelenthet évente.”

Azzal kapcsolatban, hogyan áll az új egyetemváros kivitelezése és milyen összegbe kerül, kerestük az alapítványokat is. Tőlük azt a választ kaptuk, hogy „az építtető KEDO Zrt. a gazdaságos üzemeltetési elvek mentén a kiviteli terveket módosította. Az eltérések, változtatások egyeztetése a kivitelező ZÁÉV Zrt.-vel jelenleg is zajlik. A kivitelezési szerződés teljesítésének jelenlegi határideje: 2018. augusztus 27.” Arra felvetésünkre, hogy mennyi is lesz a projekt végösszege, azt írták: „A tervek szerint összesen két ütemben épül meg a campus. A beruházás második üteme még előkészítési fázisban van. Jelenleg a műszaki egyeztetés és a közbeszerzési dokumentáció előkészítése zajlik.”

Azzal kapcsolatban, hogy’ állnak az oktatógárda kialakításával, illetve mennyien jelentkeztek már a gazdaságtudományi karra, annyit jegyeztek meg: nem illetékesek, ezért a Neumann János név alatt futó egyetemhez irányítottak. Onnan választ egyelőre nem kaptunk.

Frissítés: Megérkezett az egyetem válasza Ebben kifejtik, hogy az egyetem új, „Gazdaságtudományi Karán az induláshoz szükséges oktatógárda kialakítása megtörtént. A GTK oktatói gárdája a legnevesebb hazai nagyegyetemeken már bizonyított, ők garantálják a képzés magas színvonalát.” (…) „Egyetemünkön jelenleg is folyamatos a képzés, öt karon folyik az oktatás. A kecskeméti gazdálkodási és menedzsment alapszak két éve indult.” (…) „A Neumann János Egyetem eddigi felvételi statisztikáiból jól látható, hogy minden évben egyre népszerűbbek az intézmény nyújtotta képzések. 2017-ben összesen 5902 hallgató adta be jelentkezését az intézményhez, az idei évben pedig már 6222-en jelentkeztek összesen az egyetemre.”

 

Borítóképünk: a kecskeméti Izsáki út 10. szám alatti ingatlan fejlesztés munkálatai.