Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Évek kérdése, és nem lesz, aki ellássa a beteg gyermeket

Évek kérdése, és nem lesz, aki ellássa a beteg gyermeket

A praxisok drágák, az doktorok idősek, tíz év múlva megszűnhet az egész ágazat: a Házi Gyermekorvosok Egyesülete csaknem egy éve javaslatcsomagot mutatott be a terület megmentésére, de a kormánynak akkor fontosabb volt a kampány. Hogy állunk most?

„Háromnegyed évvel ezelőtt összeállítottunk egy nagy, átfogó munkaanyagot, Megújuló gyermek-alapellátás címmel. Ez minden területre kiterjed, be is mutattuk az államtitkárságnak. Néhány reakció érkezett, de aztán jött a kampány és minden fontosabbá vált. Bízunk benne, hogy ez változik” – mondta a Zoom.hu-nak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta Györgyöt azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy Kásler Miklór, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője több interjújában is a gyermekgyógyászatot jelölte meg elsődlegesen fejlesztendő területként az egészségügyön belül.

Nagy a baj. Fotó: MTI

Ha a hegy nem megy…

A szervezet azt várja az új kormánytól, vegye figyelembe a gyermekgyógyászat speciális helyzetét, mivel a kollégák sok szempontból más megítélés alá kell, hogy essenek, mint a általános háziorvosok. Póta György kiemelte: őket még senki sem kereste fel a fejlesztésekkel kapcsolatban, ez azonban nem is szokás.

„Régóta csinálom ezt az egészet, tisztában vagyok vele, hogy nem szabad udvariaskodni, nem várjuk meg, hogy ők keressenek bennünket, annyi időnk nincs. Mi keressük fel az államtitkárságot, a közvetlen kérdésekkel ugyanis nyilvánvalóan nem Kásler Miklós foglalkozik majd.

Magunknak kell kidolgozunk a szakmánk jövőjével kapcsolatos terveket, a jogi, finanszírozási kérdésekkel is nekünk kell foglalkoznunk.

Évek óta bombázzuk például az aktuális államtitkárságot azzal, hogy az a plusz szaktudás, amit a gyermekgyógyász szakvizsga jelent, nincs megkülönböztetve a családorvoslástól” – mondta az érdekvédelmi szervezet első embere.

Hozzátette: Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárral – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet volt főigazgató-főorvosával – korábban neki és több kollégájának is személyes munkakapcsolata volt, ezt szeretnék újra élővé tenni. Szeretnék hinni, hogy az ő személye Kásler Miklós interjúközléseit támasztja alá.

Mély levegő! Fotó: MTI

Mostoha helyzet

Póta szerint az egyébként sem túl rózsás helyzetű magyar egészségügyön belül a gyermekellátást még inkább mostohábban kezelik. Mint mondta: 15-20 évvel ezelőtt túl sok volt az orvosok, rezidensesek, intézmények száma. Azóta azonban az ágazat semmilyen fejlesztést nem kapott egyetlen kormánytól sem. Politikai kérdést csináltak a gyermekosztályok bezárásából, a rendszer átgondolatlanul működött. Sok osztály részben azért tart nyitva a mai napig, mert a helyi politika erőltette, vagy mert a nőgyógyászok kiálltak mellettük. Szülészetet ugyanis nem lehet olyan kórházban működtetni, ahol nincs gyerekosztály.

A szülészeknek is kell a gyerekosztály. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mindezeken kívül az elnök szerint talán a gyerekorvosokat érintette a leginkább a kivándorlás. Az oktatás magas színvonalú, ma egy gyermekgyógyász kurrens „árunak” számít, legalábbis határainkon túl. Eljutottak odáig, hogy már alig lehet fenntartani a szakrendeléseket, ezek tele van idős, nyugdíjaskorú kollégával, őket azonban nem lehet nyugdíjba küldeni.

A rendszer ott tart, hogy tíz év múlva olyan tömeg válik ki majd belőle, ami miatt megszűnik az ellátás.

Póta szerint ha több kompetenciát és több finanszírozást kapnának a többletmunkához, azzal tehermentesíthetnék a kórházi gyermekorvosokat és szakrendeléseket. Ezzel a szerkezeti változtatással kevesebb orvos is ugyanazt a színvonalú gyermekellátást tudná fenntartani.

1500+1500

„A házi gyermekorvosi rendszer Magyarországon szépen fejlődött a 90-es évek végéig: ennek fontos része volt, hogy csak az mehetett házi gyerekorvosnak, akinek csecsemő- és gyerekgyógyászatból szakvizsgája és legalább öt év gyakorlata volt – kezdte kérdésünkre Komáromi Zoltán háziorvos. – Elment például egy faluba, ahol az ott lévő ezer gyereket szakrendelői szinten el tudta látni. Csak azokat küldte a városi rendelőintézetekbe vagy kórházba, akiknek tényleg olyan bajuk volt, hogy feltétlenül komolyabb beavatkozásra volt szükségük.

Ez mintegy 1500 praxist jelentett. Létezik azonban még másik 1500, úgynevezett vegyes praxis, ahol 0-tól 120 éves betegeket kezelnek.

Ezeknek az orvosoknak viszont nincs gyerekgyógyász szakvizsgájuk. Ha arra kerül a sor, a beteg és önmaga védelme érdekében rögtön beutalja kórházba vagy rendelőintézetbe”.

Komáromi Zoltán. Fotó: Veres Viktor

Méregdrága praxisjog

Hozzátette: 2010-től elfogyott az utánpótlás a kórházakban. Az osztályokon legtöbbször egyetlen, nyugdíjas osztályvezető dolgozik, egy, maximum két szakorvossal. Mindenki más mellékállásban jár be a kórházba vagy rezidensként dolgozik. Ha egy kórház meg akarja tartani a gyerekosztályát, akkor azt mondja, jó fizetést ad a fiatal doktornak, azt ígérve, hogy főorvos lesz tíz éven belül. Egy frissen szakvizsgázott gyerekorvos ezért inkább ezt választja a körzeti orvoslás helyett, ahol egyfolytában dolgoznia kellene, és hat-nyolcmillió forintot kellene odaadni egy praxisért.

Ez olyan kontraszelekcióhoz vezetett, hogy a házi gyerekorvosoknak gyakorlatilag nincs utánpótlásuk.

Borítókép: Az eredeti Micimackó játékfigurák, Christopher Robin, A. A. Milne gyermekének játékai.