Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Barbatrükk, nem drágult a botrányos diósgyőri stadion, ami 3 milliárddal drágult

Barbatrükk, nem drágult a botrányos diósgyőri stadion, ami 3 milliárddal drágult

9,8 milliárd forint helyett 12,9 milliárd forint lett a Diósgyőri Stadion és MVSC Sporttelep építésének végső cechje – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A stadion végső árát az állami stadionfejlesztő, a Nemzeti Sportközpontok (MNSK) és a diósgyőri stadion építéséért (és végül üzemeltetéséért) felelős önkormányzati cég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. helyesbítette.

Drágább lett, de nem lett drágább, mert tulajdonképpen eredetileg is annyira drága volt

A hirdetményben nem annyira a számok érdekesek, sokkal inkább a hozzájuk fűzött magyarázat: a helyesbítés az “eredeti szerződés opciós tételeket is tartalmazó összértékét nem változtatja, vagyis a beszerzés végleges összértéke nem változott, az ÁFA visszaigénylési jogosultságot figyelembe véve.”

Vagyis az MNSK és az önkormányzati cég szerint az eredetileg 9,8 milliárd forintba kerülő stadion

nem drágult 12,9 milliárd forintra, amikor 12,9 milliárd forintra drágult, mert az eredeti szerződésben már benne voltak az opciók,

amikkel együtt már akkor 12,9 milliárd forint volt az ára.

Talán szőrszálhasogatás, de az opció nem véletlenül opció (magyarul: lehetőség), szóval a szerződés megkötésekor az összérték 9,8 milliárd forint volt. A plusz 3 milliárd nem véletlenül opcióként került bele a szerződésbe, a korabeli indoklás szerint: “Ajánlatkérő a stadion tekintetében opcionális tételeket határozott meg, amelyek a pénzügyi fedezet rendelkezésre állásának függvényében kerülhetnek megrendelésre.” Egyszóval a szerződés megkötésekor nem volt biztos, hogy lesz a stadionra 12,9 milliárd, ezért nem 12,9 milliárddal szerződtek, csak 9,8 milliárddal.

A kormány villámgyorsan döntött az opciós milliárdokról

A plusz 3 milliárdra persze nem kellett sokat várni. A szerződést 2016 novemberében kötötték meg, december 17-én jelent meg a kormányhatározat a plusz milliárdokról.

A Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezetője, Pásztor Ervin a boon.hu-nak a következő tételeket sorolta, mikor arról kérdezték, mire megy a plusz 3 milliárd:

  • A további fejlesztések és az eredeti tervekben szereplő szolgáltatások magasabb minőségben valósultak meg.
  • Kiépítésre került egy kamerás beléptető-biztonsági, illetve tájékoztató rendszer.
  • Javultak az üzemeltetés feltételei, egyebek között az eredeti költségvetésben nem szereplő karbantartó gépek beszerzésével.
  • Jobb közlekedési csatlakozások és forgalomtechnikai fejlesztések valósultak meg.

Egyébként eredetileg a kormány összesen 4,5 milliárdot szánt a stadionra.

Nem készült el időre, és nem került üzemeltetője

Az új diósgyőri stadiont nem kerülték a botrányok. A stadionban 2018. májusában volt az avatómeccs, bár eredetileg március elejére ígérték, hogy elkészül. A meccs után a hazai ultrák tüntettek a stadion klubházánál a gyalázatos játék és eredmény miatt. A találkozó előtt tartott ünnepélyes megnyitón Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét a nézők kifütyültek.

Ráadásul eredetileg külső cégre akarták bízni a stadion üzemeltetését, de az erre kiírt közbeszerzésre nem jelentkezett senki, úgyhogy a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. maga vállalta a feladatot, emiatt a projekt drágult 25 millió forinttal.