Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Toroczkai László nem ért a muszlim női ruhatárhoz

Toroczkai László nem ért a muszlim női ruhatárhoz

A semmiről, azaz a burka viselésének tiltásáról szeretett volna rendeletet kreálni Ásotthalom polgármestere. A Kúria elmeszelte, Toroczkai László pedig dühében nikábot viselő nőkről posztolt képet.

Múlt héten a Jobbikal kapcsolatos hírek arról szóltak, hogy mikor zárják ki Toroczkai Lászlót és Dúró Dórán kívül hányan lépnek ki a pártból. A borítékolható végeredményen kívül egy ennél sokkal érdekesebb esemény is történt. A Kúria ismét megsemmisítette az ásotthalmi, Toroczkai-féle burkatiltó rendeletet. A polgármester fel is háborodott a Facebook-oldalán.

„A vicc az, hogy második alkalommal különösen figyeltünk arra, hogy az iszlámra még csak következtetni se lehessen, és az új osztrák burkatiltó törvényt idéztük be szó szerint”

– írta a politikus.

Toroczkai László

A Kúria most ismét megsemmisítette a „burkatiltó rendelet” néven elhíresült ásotthalmi rendeletünket. A vicc az, hogy második alkalommal különösen figyeltünk arra, hogy az iszlámra még csak…

„Ásotthalmon, ahogy egész Magyarországon, alapvetően teljesen indokolatlan erről a témáról beszélni” – mondta a Zoom.hu-nak ezzel kapcsolatban Fodor István iszlámkutató. Hozzátette:

„Lehet a semmiről rendeletet kreálni, de az annyit is ér.

Feltételezhető, hogy a tervezet megálmodójának indítékai között semmi egyéb nincs, mint az, hogy a témát övező, aktuális társadalmi érzékenységet, pontosabban megfogalmazva negatív percepciókat meglovagolja, ebből politikai tőkét kovácsoljon. Természetesen megsemmisítette a Kúria, az lett volna igen furcsa, ha nem. Attól függetlenül, hogy egy markánsan ellenségképző retorikán alapuló politikai gépezet működik, még deklaráltan vallásszabadság van jelen.”

Fodor István. Forrás: moranettv.hu

A szakértő szerint Toroczkai posztja és a csatolt fénykép között igen jelentős az ellentmondás. Toroczkai így fogalmazott: a vicc az, hogy második alkalommal különösen figyeltünk arra, hogy az iszlámra még csak következtetni se lehessen. Ezt követően pedig egy olyan képet csatolt a posztjához, amelyen az egyik, egyébként globális szinten jócskán kisebbségben lévő muszlim viseletben látható nők vannak. Fodor szerint tehát felvetődik a kérdés: ha arra irányult a megfogalmazás, hogy ne az egyik muszlim viseletre lehessen asszociálni, akkor a csatolt kép kiválasztásánál erre nem kellett volna figyelni? Hozzáfűzte:

a képen egyébként egyetlen hölgy látható burkában, hárman nikábot viselnek.

„A 2017 október elsején életbe lépett osztrák rendelet szerint Ausztria területén tilos olyan viseletet hordani, amely az egyén arcát eltakarja, mivel ezáltal, az adott személy azonosítása lehetetlenül el. Az elméletileg vallási semlegességgel bíró rendeletet megszegőekre némi pénzbírság is kivethető, de a leírás szerint a rendőröknek tisztában kell lennie a téma kényességével, ezért figyelmesen kell eljárniuk minden ilyen esetben, ez azt jelenti, hogy először figyelmeztetniük kell”– hívta fel a figyelmet Fodor István.

Toroczkai László, a HVIM vezetője a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) trianoni megemlékezésén az Ötvenhatosok terén 2013. június 2-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Elmondta továbbá: a tiltás teljes körű, tehát ha például egy biciklis maszkot visel a hideg ellen, akkor le kell vennie. Ha egy üzlet előtt promóciós munkát végez egy olyan személy, aki az üzlet kabalaállatának jelmezét viseli, akkor le kell vennie azt az elemet, amely az arcát takarja. Egyes esetekben természetesen vannak kivételek, így az orvosi előírások vagy például szmogriadók esetében.

Borítókép: Ez a kép nem Ásotthalmon készült. Fotó: Getty