Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Piszok gyorsan elkelnek a panellakások, már a fővárosban

Piszok gyorsan elkelnek a panellakások, már a fővárosban

Ha minden paraméter stimmel, akkor átlagosan kicsit több, mint 50 nap alatt elmehet a laksásunk.

Az idén tovább csökkent a panellakások forgási ideje. A 2018-ban értékesített házgyári technológiával épült lakások átlagosan 66 nap – alig több, mint két hónap – alatt keltek el, mely mindössze négy nappal több, mint a 2015-ben mért rekord alacsony átlag.

Ez azonban azért az átlag, s ebben jelentős különbségek vannak még a fővároson belül is. Az Otthon Centrum szerint, amíg Budán és a pesti peremkerületekben ez az országos átlagnál tíz nappal kevesebb – mindössze 55 nap –, addig a pesti belső kerületekben, különösen a XIII. kerületben, két és fél hónap. Az ok az árakban keresendő, ugyanis a belvárosi kerületekben az értékesített panellakások átlagára idén elérte a 24,5 millió forintot, addig a peremkerületekben mindössze 20 milliót fizettek egy lakásért.

A vidéki városok esetében a város méretével arányosan csökken az értékesítési idő. Az 5-25 ezer fős városokban például átlagosan több mint 100 nap, de az 25-50 ezer fős városokban is 88 nap kellett egy panel eladásához. Ugyanakkor a legalább 50 ezer fős városokban már átlagosan 60-62 nap, azaz két hónap alatt elkeltek a lakások. Mindez érthető, hiszen az ingatlanpiaci forgalom a nagyobb városokban mindig élénkebb, másrészről a kisebb városokban a többi lakáskategória is megfizethetőbb.

Az értékesítést jelentősen rövidíti, ha az épület korábban részt vett a panelprogramban. Ezen lakások esetében az értékesítési idő két héttel rövidebb és országos átlagban csak 53 nap, szemben a panelprogramban részt még nem vevő lakások 69 napos értékesítési idejével, ami átlagosan bő két héttel hosszabb idő. Az értékesítési idő abban az esetben is rövidebb egy héttel, ha a lakás nem a földszinten, illetve nem a tizedik emeleten (azaz jellemzően a zárószinten) helyezkedik el. Mindebből következően Budapesten, panelprogramos, jó állapotú, felújtott lakás akár egy-másfél hónap alatt vevőre találhat.

Idén az cég közreműködésével értékesített téglalakások 98 nap alatt keltek el. Ez az érték Budán és a belső pesti kerületekben 100 nap, míg a pesti peremkerületekben csak 77 nap. Ezt az anomáliát is a jelentős árkülönbség okozza.

Az agglomerációban lévő téglalakások értékesítési ideje a fővárosi peremkerületekhez képest magasabb és átlagosan 98 nap. A vidéki városok esetében a település mérete jelentős hatással van az értékesítési időkre. Az 50 ezer főnél kisebb települések esetében az értékesítési idő átlagosan 110-120 nap, a nagyobb városokban 81 nap. A régióközpontokban ismételten kicsivel 100 nap fölé emelkedett ez az érték az Otthon Centrum 2018-as értékesítési adatai alapján.

A családi házak értékesítési ideje jellemzően a téglalakások értékének a duplája. Ez az idén sem alakult másként. 209 nap ugyan bő két héttel több, mint a tavaly mért átlagérték, de ezt leginkább az magyarázza, hogy a piaci környezet, a növekvő árak hatására olyan lakásokat is sikerült eladni, amelyek eddig nem keltek el.