Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Minden, amit Donald Trump és Kim Dzsongun találkozójáról tudni akart. És az is, amit nem

Minden, amit Donald Trump és Kim Dzsongun találkozójáról tudni akart. És az is, amit nem

Hány nepáli ghurka lesz az utcákon? Ki lesz még a szobában, amikor a két vezető találkozik? Miért került elő egy születésnapi torta? Megannyi kínzó kérdés a szingapúri csúcstalálkozóról, de mi most mindet megválaszoljuk.

Mikor és hol lesz a találkozó?

A történelmi jelentőségű csúcstalálkozó a Szingapúrhoz tartotó Sentosa szigetén lesz, amely évi kétmillió látogatójával valóságos turistaparadicsomnak számít. Donald Trump és Kim Dzsongun itt, a Capella hotelben találkozik, szingapúri idő szerint

június 12-én reggel kilenckor – azaz magyar idő szerint kedd hajnali kettőkor.

De azért a két vezető már ott van, ugye?

Persze, az Egyesült Államok és Észak-Korea első számú embere egyaránt vasárnap érkezett Szingapúrba, hogy legyen elég ideje felkészülni. Trump és Kim egyébként egymástól mindössze egy kilométerre lakik, egyformán ötcsillagos szállodában.

Üzentek egymásnak valamit előtte?

Az amerikai elnök szokásához híven a Twitteren üzent, de ezúttal sokkal barátságosabb hangulatban, mint korábban. „Nagyszerű érzés Szingapúrban lenni, izgatottságot érzek a levegőben” – írta még hétfőn. Kim Dzsongun helyett az észak-koreai állami hírtelevízió riportere közölte: a vezér „nagyon boldog”, hogy Szingapúrban lehet, s megköszönte a „különleges és csodálatos nemzet” vendéglátását. Azt is hangsúlyozták, hogy Phenjan „új kapcsolatot szeretne építeni” Washingtonnal.

Kim Dzsongun és a szingapúri miniszterelnök: a látogatás számláját az utóbbi állja. Fotó: AFP/Europress

Mi várható a történelmi beszélgetésen?

Rekordmennyiségű újságíró és fotós. A viccet félretéve: Trump és Kim Dzsongun először kezet fog majd a kamerák előtt, majd sokak számára meglepő módon először négyszemközt fognak találkozni, a szobában rajtuk és tolmácsaikon kívül senki más nem lesz.

Biztos, hogy jó ötlet a négyszemközti találkozó?

Diplomaták és külügyi szakértők szerint nem feltétlenül. Sokan attól félnek, hogy a két – egyébként elég hirtelen természetű – vezető félreért valamit, ami konfliktushoz vezethet.

Miről lesz szó a beszélgetésen?

Az észak-koreai állami média szerint a két elnök az atomfegyverek leszereléséről beszél majd, valamint arról, hogyan lehet tartós békét elérni a Koreai-félszigeten. Szakértők szerint az előbbiben lehetnek nézeteltérések, hiszen Phenjan és Washington mást ért a leszerelés alatt. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy számukra az egyetlen elfogadható végeredmény a Koreai-félsziget teljes atommentesítése. A részletek úgyis csak a találkozó után tartott sajtótájékoztatón derülnek ki, már persze kizárólag azok, amelyekről úgy döntenek, hogy a nyilvánosságra tartoznak.

Donald Trump páncélozott autója feltűnést keltett a szingapúri utcákon. Fotó: AFP/Europress

Jól sejtem, hogy nem ez az egyetlen megbeszélés ebben a néhány napban?

Természetesen, ha már elmentek Szingapúrba, egyik fél sem hagyja ki a tárgyalásokat. Trump és tanácsadói hétfőn együtt ebédeltek Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel, akitől az amerikai elnök még egy születésnapi tortát is kapott. (Trump csütörtökön lesz 72 éves.) Az amerikai delegáció több tagjai – köztük Szung Kim nagykövet – szintén találkozott az észak-koreaiakkal, hogy megbeszéljék a csúcstalálkozó részleteit.

És hol van eközben Kim Dzsongun?

Nem sokkal landolás után az észak-koreai vezér is találkozott a szingapúri miniszterelnökkel, de utána visszavonult a St. Regis hotelbe és azóta sem látták. A szállodát lezárták, de érdekes módon a gyalogosok elmehetnek előtte, közülük sokan igyekeznek legalább egy pillantást vetni a híres lakóra.

Trump még egy születésnapi tortát is kapott. Fotó: Singapore’s Ministry of Communications and Information (MCI)/via Getty Images)

De miért éppen Szingapúr?

Az ázsiai városállam minden szempontból tökéletes választás. Kim Dzsongunnak aránylag közel van, ráadásul kifejezetten biztonságos helynek számít. Ezen kívül tapasztalt is, rengeteg fontos nemzetközi rendezvénynek és csúcstalálkozónak adott már otthont. Valamint túl azon, hogy semleges, az is sokat nyomott a latba, hogy gazdag: a 15 millió dolláros költséget is ők állják.

Biztosan nem lesz semmi váratlan esemény?

Szinte teljesen. A szingapúri rendőrség még a nepáli gurkha elitalakulatokat is bevonta, hogy vigyázzák a rendet. Az utcákon valószínűleg több, mint 25 ezer rendőrt helyeznek szolgálatba. Több utcát úttorlaszokkal készülnek lezárni, helyenként pedig fémből készült akadályokat helyeznek el, amelyek csak gombnyomásra lesznek nyithatók. A hatóságok emellett a szálloda térségét biztonsági zónává nyilvánították, ahol a rendőrség bárkit ellenőrizhet. És természetesen lezárták a légteret is.

Tüntetni is lehet a találkozó ellen, de lehetőség szerint távol a hivatalos helyszíntől. Fotó: AFP/Europress

Egyébként nem arról volt szó korábban, hogy elmarad az egész?

De igen, május 24-én maga Donald Trump jelentette be egy Twitteren közzétett levélben, hogy az észak-koreaiak fenyegetései miatt elmarad a csúcstalálkozó. Phenjan a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok miatt emelt kifogásokat. Mint korábban oly sokszor, most is hamar kiderült, hogy Észak-Korea részéről ez csak egy színjáték volt: néhány nappal később mindkét fél megerősítette, hogy elmennek Szingapúrba.

Hogyan jutottunk el idáig?

Tavaly még kevesen gondolták volna, hogy a csúcstalálkozóra valaha is sor került. Az idén viszont hirtelen felpörgött a kommunikáció a két ország között, és bár voltak kétségek, az eredményre már csak párt órát kell várni. Íme, mi történt az elmúlt néhány hónapban.

Január 1. Kim Dzsongun az előző évi ellenségeskedés és számos atomkísérlet után szokatlanul békülékeny hangnemet ütött meg újévi beszédében.

Január 3. A két Korea között telefonos forródrót létesül.

Január 9. Miniszteri találkozó a két Korea között.

Február 9. Megkezdődik a téli olimpia Dél-Koreában, ahova Észak-Korea nemcsak sportolókat küld (és állít fel közös csapatot), hanem szurkolólányokat és egy egész delegációt is elutaztat.

Március 31. Mike Pompeo, aki akkor még a CIA igazgatója, titokban Phenjanba látogat.

Április 27. Tíz év után először csúcstalálkozót tartott a két Korea. Kim Dzsong Un átlépte a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat Panmindzsonban, ezzel 1953 óta, azaz koreai háború befejezése óta ő az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett.

Május 9. Mike Pompeo újra Phenjanba látogat, ezúttal már amerikai külügyminiszterként. Phenjan hazaenged három amerikai foglyot.

Május 15. Az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt Észak-Korea azzal fenyegetőzik, hogy elmarad a tervezett csúcstalálkozó.

Május 24. Észak-Korea külföldi újságírók jelenlétében felrobbantja kísérleti atomtelepét.

Május 24. Ugyanazon a napon Donald Trump bejelenti, hogy elmarad a csúcstalálkozó.

Június 1. A két fél meggondolja magát, Trump közli, hogy elutazik Szingapúrba.