Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A darnózseli darabolós gyilkossággal vádolt férfi ügyvédje védi mostantól a Teréz körúti robbantót

A darnózseli darabolós gyilkossággal vádolt férfi ügyvédje védi mostantól a Teréz körúti robbantót

Első fokon lezárult a bizonyítási eljárás a Teréz körúti robbantásos perben. P. László vádlott eddigi védőügyvédje felmentését kérte, helyette dr. Jován Lászlót rendelték ki a terrorcselekmény előkészületével vádolt férfi képviselőjének.

Tanúkihallgatással folytatódott hétfő délelőtt a Fővárosi Törvényszéken a Teréz körúti robbantó pere. A bíróság először annak a webshopnak a tulajdonosát hallgatta meg, akinél P. László a robbantáshoz szükséges távirányítót és vevőegységet megvásárolhatta. A vásárláshoz több internetes böngészőt használt (Firefox, Chrome), a webshopba 2016. április 24-én regisztrált álnéven, Kis Tibor néven. A telefonszám helyére csak nulla számjegyeket írt be. A konkrét megrendelésre majd csak öt nappal később, április 29-én került sor, amelynek végösszege 22 480 forintra rúgott.

Személyesen vette át

A webshop tulajdonosa, G. György a bíróságon elmondta, hogy a megrendelést személyesen nála vették át Budapesten. Ugyanakkor azt már nem tudta megmondani, hogy az átadáskor P. Lászlót látta volna. Viszont amikor megmutatták neki a P. László elfogásakor készült felvételeket, amelyen a homokkorámi ház konyhaszekrényébe rejtett távirányítós doboz szerepelt, felismerte a webshop csomagolását és az online bolt által használt vonalkódot. P. László homokkomáromi otthonának pincéjében ezen kívül 10 doboznyi szöget is találtak a rendőrök. Ismeretes: a robbantás során szögbomba robbant.

Fotó: Veres Viktor

A tárgyaláson elhangzott, hogy a távirányító, illetve a vevőegység teljesen hétköznapi eszköz. Számos háztartásban előfordul. A webshop tulajdonosa, G. György szerint éppen emiatt nagyon veszélyes is az eszköz, ha bűncselekmények során használják. Mivel a távirányító irányítására korlátozott számú lehetőség áll rendelkezésre, megnő annak a kockázata, hogy a távirányítót esetleg nem a valódi tulajdonosa, hanem valaki más véletlenül hozza működésbe (más tevékenység során, teljesen véletlenül, tudniillik az emberek különféle digitális termékeikhez általában végtelenül egyszerű kódokat – számsorokat – használnak).

Tehát a robbantás napján az is megtörténhetett volna a sűrűn lakott belvárosban, hogy egy vétlen civil robbantja fel a bombát, s nem a valódi elkövető.

Zárkózott volt és fegyelmezett

Dr. Kalina József bíró felolvasta a tárgyaláson a vádlott egykori szobatársának tanúvallomását is. Ebből kiderült, hogy a fiatal férfi szülei elváltak, s akkor a fiút a testvérével együtt az anyánál helyezték el. P. László ekkor tízéves volt. Az egyik látogatás alkalmával az apa fogta a gyerekeit és Uruguayba vitte őket. Miután hazakerültek a gyerekek, P. László ismét az anyjához, majd nem sokkal később a Karmacson polgármesteri tisztséget betöltő apához került. Erről P. László korábbi szobatársa azt tartotta fontosnak elmondani, hogy neki úgy tűnt, az apa fia felé tanúsított viselkedése katonás volt, de ettől függetlenül a kapcsolatukat jónak írta le.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A szobatárs, A. Gábor arra is kitért, hogy bár P. László sok mindent elmesélt gyerekkoráról, nem látott rajta túl sok érzelmet. Zárkózott és fegyelmezett volt, utóbbira pedig a legjobb bizonyíték, hogy a fiú minden egyes étkezés után fogat mosott.

Új ügyvédet kap a vádlott

P. Lászlót egészen mostanáig dr. Cseterics Krisztián védte, ő viszont az első fokú bizonyítási eljárás lezárásával felmentését kérte a védői kirendelés alól. A Zoom.hu információi szerint az ügyvéddel nem volt megelégedve eleinte a család, az ügyvéd az utóbbi időben keményített be. Mindenesetre a bíróság úgy látta, nem túl szerencsés, hogy a perbeszédek, majd az azt követő ítélethozatal előtt áll fel az ügyvéd, ezért az új kirendelt védőügyvédnek, dr. Jován Lászlónak biztosítanak felkészülési időt az iratok áttekintésére, illetve hogy a korábbi ügyvéddel konzultáljon.

Egyelőre annyit tudok az ügyről, amennyi a sajtóban megjelent. A vádlottal még nem találkoztam, először az ügyet szeretném megismerni. Egy biztos, nem lesz kis feladat

– kommentálta a Zoom.hu-nak a váltást dr. Jován László, aki egyébként a felesége meggyilkolásával és feldarabolásával vádolt darnózseli hentest N. Jánost is védi. Őt első fokon bizonyítottság hiányában felmentett a Tatabányai Törvényszék.

A Teréz körúti robbantást 2016. szeptember 24-én követték el a Teréz körút 4. szám alatt. A feltételezett elkövetőt október 19-én fogták el Karmacson. P. László ellen 2017. december 11-én emeltek vádat. Előre kitervelten, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, valamint terrorcselekmény előkészületével vádolják. Utóbbiról a hétfői tárgyaláson Dr. Kalina József azt mondta, ennél még súlyosabb is lehet a vád.