Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump korán elment, aztán a Twitteren verte ki a hisztit a G7-csúcs után

Trump korán elment, aztán a Twitteren verte ki a hisztit a G7-csúcs után

Donald Trump amerikai elnök visszavonta a G7-csúcs résztvevőinek közös zárónyilatkozatának támogatását, amit Justin Trudeau kanadai kormányfő “hamis állításaival” indokolt. Az amerikai – észak-koreai csúcs miatt Szingapúrba tartó Trump a Twitteren azt írta, hogy Trudeau “hamis állításokat” közölt a csúcsot követő sajtótájékoztatóján.

Trump bedurcizott

A kanadai kormányfő ugyanis azt mondta, hogy “sértőnek találja” az amerikai vámtarifákat, melyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. Fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben. “A kanadaiak udvarias és méltányos emberek, de nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni” – mondta.

Trump nehezményezte, hogy – szavai szerint – míg a csúcson Trudeau “nyájas és szelíd”, a sajtótájékoztatóján “nagyon tisztességtelen és gyenge” volt. Az amerikai elnök állítása szerint Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, kormánya pedig “az amerikai piacot ellepő” kanadai gépjárművek ellen fontolgat tarifákat.

A kanadai kormányfői hivatal a Twitteren reagált az amerikai államfő megnyilvánulására. Közölte: Trudeau nem mondott semmi olyat a sajtótájékoztatón, amit a csúcs alatt nem közölt egyaránt négyszemközt és nyilvánosan Trumppal. Trudeau sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy közölte az amerikai elnökkel, július 1-től életbe léptetik megtorló tarifáikat az Egyesült Államokkal szemben. Hozzátette: Trump erre azt mondta, hogy szerinte az hiba lenne.

A személyeskedésig fajult diplomáciai vitát követően az EU-s országok jelezték: tartják magukat a zárónyilatkozathoz.

Trideau valójában nem mondott olyat, amit ne mondott volna korábban

Azt nem lehet tudni, hogy mi hangzott el Trump és Trudeau közt zárt ajtók mögött, de az biztos, hogy a kanadai miniszterelnök már korábban elmondta, amit a G7-csúcson tartott sajtótájékoztatóján mondott, szóval mindennek nem lett volna szabad újdonságként hatnia Trumpra.

A Trump nemrég külön vámot vetett ki az USA-ba importált acélra és alumíniumra, a vám alól Kanada, Mexikó és az EU ideiglenes felmentést kaptak, június elején azonban Trump rájuk is életbe léptette a vámokat.

A vámok életbe lépése után minden érintett nyilvánosan tiltakozott, illetve Kanada, Mexikó és az EU is ellenvámok bevezetését kezdeményezte. Trudeau különösen élesen tiltakozott, főleg az ellen, hogy az USA nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva vezette be a vámokat.

A zárónyilatkozatba bekerült a protekcionizmus elleni harc

Emmanuel Macron francia elnök már az amerikai elnök korai távozása után, de még a zárónyilatkozatból való visszalépése előtt azt mondta, hogy sikerült megállapodni egy közös zárónyilatkozatban a kereskedelemmel kapcsolatban, de “ez nem old meg mindent”.

A nyilatkozatban a résztvevők megerősítik, hogy ragaszkodnak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fenntartásához, és hogy folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy folyamatosan csökkentsék a vámokat és a kereskedelmi korlátokat – mondta Macron.

Angela Merkel német kancellár korábban a sajtónak nyilatkozva sajnálkozott amiatt, hogy a hét ország közül az Egyesült Államok az egyetlen, amely nem tartja magát ahhoz a közös vállaláshoz, miszerint 2030-ra újrafeldolgozhatóvá tennék az óceánokba került műanyaghulladékot. Macron is beszélt erről a megállapodásról, de szavaiból nem derült ki, hogy az erről szóló zárónyilatkozatot az Egyesült Államok is aláírja-e.

A dpa hírügynökség betekinthetett a közös zárónyilatkozat tervezetébe, és eszerint a hét ország továbbra is elkötelezi magát a “szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer mellett”, és küzd a protekcionizmus ellen. “Elkötelezzük magunkat a WTO modernizálása mellett, hogy az igazságosabb legyen” – szerepel a szövegben.

A The New York Times című amerikai lap korábban úgy értesült, hogy Trump-elnök küldöttsége ellenezte a “szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer” kifejezés használatát.

(Reuters, MTI)