Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Micimackó a barátom volt, de már egyáltalán nem akarok vele beszélgetni

Micimackó a barátom volt, de már egyáltalán nem akarok vele beszélgetni

Ragaszkodik hozzá a közönség, ezért a róla szóló könyv jogtulajdonosai mindennap lehúznak még egy bőrt szegényről. Születése óta folyton játszania kell valamilyen mesében, és idén már 92 éves. Micimackó mostanra egy kicsit elfáradt, a csacsi, öreg medve pihenni szeretne.

Tudom, hogy „a mi” gyerekkorunk, meg bla-bla… de egyébként a szüleinké, és valójában a nagyszüleinké is, hiszen A. A. Milne Micimackó című regénye magyarul 1935-ben jelent meg, kilenc évvel az angol eredeti megjelenése után. És ekkor már bőven világhírű volt,.

Az elmúlt 92 év alatt azonban erősen berozsdásodott a vén maci, sosem pihenhetett, mindig jelen volt, folyton történt vele valami. Ez persze azt is jelenti, hogy nem csak Micimackó fáradt el, hanem mi is, akik a mesehőst gyerekkorunk óta követjük: megvan bennünk a nosztalgia, de amíg mondjuk egy-két évtizede még igazán lelkesítő volt egy új mackókaland, addig mára csak az egyébként is gyári hibás, azóta csak tovább erodáló Füles csücsül a polcunkon plüssfigura képében. Megrágták a kutyák és belepte a por.

Vagyis annyi a rajongásnak: a varázs elveszett, pontosan úgy, ahogy Micimackó és barátai az erdőben. Ezért azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem várom a következő filmet, amiben Milne szereplői lesznek továbbra is a középpontban, és hozzánk augusztusban ér el:

Barátom, Róbert Gida

Belőlem azonban már nem csak a gyermeki nosztalgia, de a kíváncsiság is eltűnt, legalábbis ami Micimackót illeti: konkrétan azt hittem, hogy most augusztusban a Viszlát, Christopher Robin című filmet fogják bemutatni, erre kiderült, hogy azt idén januárban már bemutatták – A. A. Milnéről, a Micimackó írójának életéről és a mese megszületéséről szólt.

A Barátom, Róbert Gida (angolul simán csak Christopher Robin) címet viselő mozi jön tehát augusztusban, amiben Evan McGregor játssza Róbert Gidát – vagyis Christopher Robint, A. A. Milne gyermekét, ugye –, aki felnőttként tér vissza kedvenc játszótársaihoz.

Az eredeti Micimackó játékfigurák, Christopher Robin, A. A. Milne gyermekének játékai

Na, mindennek már nem sok köze van Micimackóhoz, de hogy miért alakulhatott ilyen szomorúan legkedvesebb, de végül is önnön sorsát beteljesítő, semmire sem alkalmas medvénk története, annak megválaszolásához összeállítottam egy listát. Ennek a listának az egyes elemei mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy teljesen kifacsarják és elhasználják kedvenc mesefiguránkat.

A világ egyik legismertebb mesefigurája

Igen, a világ egyik leghíresebb mesefigurájának lenni hátrányt jelent: iszonyú nagy rajta a nyomás, mindenhová várják, de persze nem tud egyszerre mindenhol jelen lenni, még akkor sem, ha mesehős. Menedzserei azonban mindig mindenkit megnyugtattak:

„Winnie-the-Pooh! Coming soon!”

Micimackó helyett aztán az ajándéktárgy-szállítmányok a világ összes címére késlekedés nélkül indultak el, a jogdíj-tulajdonosok vonatai, hajói és repülőgépei mind szolgálatba álltak, hogy az induláshoz hasonló pontossággal kézbesítsék

  • a máig népszerű, kivehető számlapos, micimackós faliórák millióit,
  • a gyűjtők kedvencét, az üvegből készült, Malacka fejét formázó hasis pipákat,
  • és a tangaillatú Füles-plüssöket.

Aztán szegény Micimackót egyre sűrűbben vitték plasztikai sebészhez – értsd: folyton átszabták –, miután a világ egyik tetszőleges szülészetén, a nővérszoba ajtajára felragasztott matricán biggyedni kezdett a mosolya, és amúgy is pigmenthiányosnak látszott – megfakult a poszter.

A folytatás folytatásának folytatása

Az író, aki megteremtette, tudhatta, hogy nem érdemes róla minden bőrt azonnal lehúzni, a főszereplésével nem is írt hát olyan nagyon sok könyvet, inkább a feje fölött adta el a nevéhez kötődő jogokat. Innentől kezdve azonban előre megfontolt szándékkal csináltak belőle szabadprédát: olyan sok író írhatta tovább a történetét, hogy ma már nem ismerné meg magát, ha szembe jönne az utcán.

De hát nyilván abból is lehet kanyarintani egy történetet, hogy Micimackó köszönés nélkül ment el Winnie-the-Pooh mellett.

CHRISTOPHER ROBIN | New Trailer 2 | Official Disney UK

The Hundred Acre Wood is opening up to our world. Watch the brand-new trailer for Disney’s Christopher Robin. Coming to cinemas this August. Disney’s “Christopher Robin” is directed by Marc Forster from a screenplay by Alex Ross Perry and Allison Schroeder and a story by Perry based on characters created by A.A.

A Mackó-univerzum

Lehet, hogy a Marvel-szuperhősöknek akár egyenként is lehet saját univerzumuk, de a Százholdas Pagonyban lakó állatkák nem Marvel-szuperhősök.

Egy mézet eszegető medvének semmi szüksége saját, külön bejáratú világegyetemre. Mégis csináltak Mackó-univerzumot, kiragadták mellőle a barátait, eltérő utakra terelték őket, új képességeket adtak nekik, aztán visszarendezték az egészet, minden szereplőt egy zsákba tuszkoltak, összerázták, majd kiöntötték a Marsra telepített kísérleti pagony szélén, és azt mondták, őskáosz. Biztosan írt valaki egy ilyen Micimackó-részt is. Szpojler: mindenki megmenekült.

A könyv nem 3D-s, villogó kijelzős társasjáték

Amíg Micimackó csak könyvben szerepelt, hiába volt lerajzolva, el kell képzelni, és bár lehet, hogy egy egyszerű medvét alakított a lapokon, de a képzelgéstől mégis titokzatos lett, és így a vágy tárgya is egyben. Aztán jobbról bejött a színpadra egy hasonmása, a gyerekek felrohantak hozzá, megölelték, és ő brummogott nekik. Egy másik hasonmása a mozivászonra mászott fel, egy harmadik neon színekben villogott az Amazonas-vidék esőerdejének csillagfényes tisztásán, és popslágert énekelt a bennszülötteknek.

Képkocka a Micimackó visszatér című 1997-es filmből

Amikor pedig a világ jobb felén leselejtezett, gyerekmunkások által gyártott tolltartót megkapta egy éhező afrikai lányka, akkor Micimackó, a vágy tárgya, akinek dombornyomott műanyag mása ott vigyorgott az iskolai eszközön, akkor először hányta el magát. Másodszor az iskolában tette ki a taccsot, amikor a tolltartót a dombornyomott hasonmásával együtt dobta ki a kislány, mert megérkezett tabletre és okostelefonra, Androidra és Iphone-ra egyaránt.

Christopher Robin gyűlöli Christopher Robint

Bármennyire is szelíd fiúnak látszik Róbert Gida, aki az angol eredetiben Christopher Robinként szerepel, teljes joggal gyűlölte az apja által róla mintázott gyerekfigurát, hiszen mindenki vele azonosította, szintén teljes joggal, ugyanis Milne erre külön karriert épített a Micimackót eredetileg saját játékaként tulajdonló gyermekének.

Christophert gyermekkorában számtalanszor küldték a szülei Róbert Gida-haknikra, ahová nem kísérték el, és még a tömeg is szétszedte. Az ezért járó büntetést, vagyis ugyanezt a sorsot apja már csak halála után szenvedte el: a januárban bemutatott életrajzi film Milnét a saját meséjének szereplőjévé avanzsálta, egylényegűvé vált Nyuszival és Bagollyal is.

Remélem, a túlvilágról így már bánja a fiával szemben elkövetett bűneit, többek között azt, hogy irodalmi alapanyaggá nevelte a saját gyermekét, és Róbert Gidáért feláldozta Christopher Robint.

Utolsót rúgni egy haldoklóba

Szóval most augusztusban még egyet gyötörnek Robinon, hiszen felnőttként visszakényszerítik a gyűlölt gyerekkorba, amiről Robint kivéve azt hazudja mindenki, hogy csodálatos volt. Vagyis így ér véget egy mese, amiről túl sok bőrt húztak le.

A valóság azonban kegyetlen: jön még mackóra úthenger, lesz itt még jó pár folytatás, bizonyára meg lehet találni majd Christopher Robin unokáit is, akik megöröklik nagyapjuk sanyarú sorsát.

Micimackó -Halász Judit