Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump körbeudvarolta Macront, miután ledorongolta

Trump körbeudvarolta Macront, miután ledorongolta

Emmanuel Macron francia államfő üdvözölte pénteken az amerikai vámtarifákról szóló, Donald Trump amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélésen elért előrelépést a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) csúcstalálkozóján a kanadai La Malbaie-ben.

A francia elnök a kétoldalú megbeszélés után közölte: véleménye szerint számos félreértést tisztáztak Trumppal, és arra a következtetésre jutott, hogy Washington hajlandó együttműködni, közösen előrelépni a vitás kereskedelmi kérdésben. A G7 meglehetősen feszült légkörben kezdődött, mivel Washington vámtarifákat vetett ki a egyebek közt Kanadára és az EU-ra.

Az amerikai elnök elutazása előtt a Twitteren heves vitába keveredett Emmanuel Macron francia államfővel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel. Mindkét politikus ígéretet tett arra mikroblogján, hogy a csúcsértekezleten vitába száll Trumppal a vámtarifák miatt. Trump így válaszolt: “Kérem, mondják meg Trudeau miniszterelnöknek és Macron elnöknek, hogy ők azok, akik megrohamozzák az Egyesült Államokat hatalmas vámtarifákkal és teremtenek nem pénzügyi akadályokat.” Hozzátette: “Az EU-nak 151 milliárd dolláros kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, és Kanada távol tartja (a piacaitól) a mi farmereinket és másokat is” – írta.

Macron és Trump azonban a csúcstalálkozón barátságosabb hangnemet ütöttek meg, az amerikai államfő pedig azt mondta, hogy francia kollégájával különleges kapcsolatot ápol, de amikor a kereskedelemre terelődik a téma, kihívások keletkeznek.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken visszautasította Trump vádját, hogy az EU tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az Egyesült Államokkal szemben. Juncker a csúcstalálkozó kezdete előtt jelezte: tényekkel és számokkal győzné meg az amerikai elnököt nézete tévességéről. Az EB-elnök azonban felajánlotta, hogy közösen értékeljék ki az EU és az Egyesült Államok kereskedelmét, hogy megoldást találjanak a vámtarifák miatti vitára.

“Donald, kész vagyok a lehető legkorábban Washingtonba menni, hogy közösen végezzük el az értékelést. Azt szeretném, hogy a kérdést barátságos módon oldjuk meg” – idézte Junckert egy, a megbeszéléseken részt vevő tisztségviselő, akinek állítása szerint Trump válaszul bólintott egyet. (MTI/AFP/Reuters)