Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt egy tüntető diák Nicaraguában, ő volt a 135-dik

Meghalt egy tüntető diák Nicaraguában, ő volt a 135-dik

Meghalt egy tüntető diák a Daniel Ortega nicaraguai elnök lemondását követelő tiltakozók által elfoglalt Műszaki Egyetem elleni fegyveres támadásban, ezzel pedig 135-re emelkedett a megmozdulások halálos áldozatainak a száma – jelentették hírügynökségek pénteken.

A fegyveres támadók lövéseket adtak le a mintegy három hete tüntetők által ellenőrzött Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua épületére, amiben a meghalt diák mellett egy másik megsebesült – közölte az egyik diákszervezet a Facebookon. A diákok a rendőrséget tették felelősség a támadásért. Eközben maszkos fegyveresek behatoltak az ugyancsak diákok ellenőrizte Radio Nicaragua épületébe és felgyújtották – közölte a kormánypárti El 19 hírportál, amely a támadást “bűnözőknek” tulajdonította.

A fegyveresek kiléte vitatott: a kormány szerint bűnözői csoportok, a tüntetők szerint rendőrök, a konfliktusban közvetítő püspöki konferencia szerint a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek voltak az elkövetők. Az erőszakra az elnök és a római katolikus püspökök megbeszélése után került sor.

A püspökök azt javasolták pénteken, hogy a válság megoldása érdekében indítsanak demokratizáló folyamatot, amelynek keretében Ortega mandátumának lejárta előtt leköszönne az államfői tisztségről. Az elnök, aki korábban kijelentette, hogy ragaszkodik hatalmához, egyelőre nem reagált a javaslatra.

A latin-amerikai országban április közepén kezdődtek tiltakozások a kormány azon terve ellen, hogy 22,5 százalékra emelje a társadalombiztosítási járulékokat, és párhuzamosan 5 százalékkal csökkentse a nyugdíjakat. Bár az elnök április végén meghátrált és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban, a tüntetők Ortega lemondását kezdték követelni, s az azóta is tartó megmozdulások erőszakossá fajultak. (MTI/dpa/EFE)