Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt az idő megkeresni Georges Leekens utódját – ők a jelöltjeink

Itt az idő megkeresni Georges Leekens utódját – ők a jelöltjeink

Négy meccs, egy pont, mérhetetlen mennyiségű közhely, félrebeszélés és havi két felcsúti látogatás – ez futballkapitányunk ténykedésének mérlege. Ideje lenne új szakvezető után nézni és ezt Orbán Viktor is tudhatja.

Egyelőre sajnos azoknak lett igazuk, akik meglehetősen szkeptikusak voltak akkor, amikor az október végén elbocsátott Bernd Storck posztját a futballberkekben is legfeljebb közepesen ismert Georges Leekens vette át. A belga szakember már akkor is bejelentkezett a szövetségi kapitányi posztra, amikor 2014-ben Dárdai Pál lett a válogatott irányítója. Több mint húszéves edzői karrierje során nem nyert trófeákat, többnyire belga klubcsapatoknál dolgozott, emellett irányította Algéria, Belgium és Tunézia nemzeti csapatát. Világ- vagy Európa-bajnokságon egyikkel sem járt, bár mindkét afrikai csapatát kivitte a kontinenstornára.

A magyar válogatottal azonban nagyon keveset mutatott eddig: a tavaly késő őszi két barátságos meccsen (2-1-es vereség Luxemburgban, valamint hazai 1-0-ás győzelem Costa Rica ellen) még nem ő ült a padon, de Kazahsztán (2-3), Skócia (0-1 – mindkettő Budapesten) és szerdán (1-1 Fehéroroszországban), valamint az ausztrálok ellen (1-2 Budapesten) már ő irányított.

Az irányítás erősen túlzó kifejezésnek tűnik, mert a magyar válogatott játékában az elmúlt négy meccsen még

a hazai focihoz szokott szemnek is döbbenetesen kevés elképzelés volt.

Nem tudtunk rájönni, hogy a kapitány kikkel, pontosan milyen rendszerben szeretne játszani; ő azt mondja, ez a kísérletezés időszaka még. A válogatott Dárdai alatt összerántott csapatvédekezése szétesett, öt gólt kaptunk a világelithez nem tartozó csapatoktól, amelyek ellen szereztünk egy pontot.

A csapat egyik biztos pontja, Elek Ákos is azt mondta, eddig nem sikerült megtalálni a közös hangot:

Ha mindez nem lenne elég, a belga szakember nyilatkozatai nemcsak hatalmas közhelyekkel, hanem döbbenetes sületlenségekkel vannak tele. Ezeket itt elemeztük, így csak egyet említenénk, azt, hogy félig viccelődve megjegyezte a breszti meccs után: egyfajta egyensúlyt jelez a csapaton, hogy kaptunk és rúgtunk is gólt pontrúgás után.

A meccs legérdekesebb részlete mégis az volt, hogy azt a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor és a jelek szerint nem volt elégedett. Azt gondoljuk, hogy Leekens jövőjéhez ő lesz a kulcs: egyáltalán nem mindegy a kormányfő szempontjából sem, hogy a válogatott kijut-e a 2020-as Eb-re. Azon a tornán ugyanis négy meccset a most épülő Puskás Stadionban fognak játszani és rémségesen kínos lenne a kormányfőnek, ha a sport és a foci tízéves kitartó állami támogatása után a 200 milliárd forintból épülő új arénába a magyar válogatott csak nézőként lehetne ott.

Az új Puskás árának tizedéért adták el a stadiont, amely minta volt az új Puskáshoz

Eladtak egy német stadiont, ami önmagában is érdekes, mert stadiont ritkán szoktak adni-venni. De sokkal érdekesebb az a tény, hogy lipcsei Red Bull Arenát korábban a magyar illetékesek – élükön Fürjes Balázs kormánybiztossal – úgy emlegették, hogy annak mintájára fog megújulni a budapesti Puskás Ferenc Stadion.

Az Eb-selejtezők csak jövő márciusban kezdődnek, addig az új európai sorozat, az Európai Nemzetek Ligája meccsei jönnek. Az ENL-ben a finnekkel, az észtekkel és a görögökkel vagyunk egy csoportban, ha megnyerjük azt a négyest, akkor esélyt kapunk arra, hogy 2019 őszén – ha egyenes ágon nem jutottunk ki – így kvalifikáljunk az Eb-re. Szóval az sem lenne mindegy, hogy abban a sorozatban mit alakítunk, és Leekensszel egyelőre csak a kilátástalanság az állandó a válogatottnál.

A belga edző szombaton, Ausztrália ellen még a kispadon ült, ÉS NINCS MÁS VÁLASZTÁS, meg kell válni tőle.

A magyar futballban mindig a legeslegizgalmasabb a kapitánykeresés időszaka, így játsszunk el a gondolattal, ki jöhetne a helyére.

Külföldi szakember – minek?

Leekens kiválasztása jól jelezte: ha külföldi szakembert akarunk, a magyar foci megítélése és erőforrásai csak annyit engednek meg, hogy az alsó polcról válasszunk. Ha olyan külföldi jön, aki nem dolgozott soha a futballunkban, akkor a kinevezése után meg kell ismernie a közeget, a játékosokat és

most sok mindenre van ideje a válogatottnak, csak erre nem.

Ráadásul a magyar focit annak ellenére jellemzi erős xenofóbia, hogy a futballisták és az edzők között is számos külföldi van. Sőt, az NB I legjobbja az idén az olasz Lanzafame (Honvéd) lett, és egymás után a második bajnoksággal fordul elő, hogy a dobogón csak olyan csapatok végeztek, ahol nem magyar szakember dolgozik. (2017: 1. Honvéd – Rossi, olasz, 2. Videoton – Berg, norvég, 3. Vasas – Oenning, német; 2018: 1. Videoton – Nikolcs, szerb, 2. FTC – Doll, német, 3. Újpest – Vignjevics, szerb). A most a kluboknál dolgozók külföldiek között nincs olyan, aki potenciális jelölt lehetne Leekens helyére.

Szabics Imre – a diszkont Dárdai

Még mindig csak 37 éves az egykori Fradi-játékos, de már évek óta edzősködik. Ellentétben több más külföldre szakadt fradistával, nem jött haza aprópénzért levezetni, hanem maradt Grazban. Szabics a Sturmban játszott először légiósként, oda is tért vissza, miután a Stuttgarttal BL-főtáblán is járt és gólt lőtt a Manchester Unitednek. Amikor 2013-ban egyik napról a másikra visszavonult a Sturmból 32 évesen, maradt a klubnál, előbb játékosmegfigyelőként, majd volt edzője (sőt, korábbi csapattársa), Franco Foda mellett el kezdett lépkedni az edzői hierarchiában is. Aztán 2014-ben bekerült Dárdai Pál válogatott stábjába, velük indult el a magyar csapat azon az úton, amelyik a 2016-os Eb-s csoportgyőzelemig vezetett. Storck azonban nem kért Szabics munkájából, maradt neki Graz. Amikor főnöke, Foda osztrák kapitány lett, azt a feltételt szabta, hogy Szabics nélkül nem vállalja a munkát. Az osztrákok ugyanúgy lemaradtak a vébéről, mint mi, azonban tavaly ősz óta, amióta a magyar edző is a csapattal dolgozik, öt győzelmet arattak. Márpedig legutóbb a világbajnok németekkel játszottak (vasárnap a brazilok ellen lépnek pályára).

Szabicsnak talán nincs olyan súlyos szerződése, mint Dárdainak Berlinben, ám a neve többször felvetődött már. Impulzust adhatna azzal, hogy korban is nagyon közel van a játékosokhoz és

az elmúlt két évtizedét nem a magyar fociközegben töltötte el, mégis megvan a terepismerete.

Lutri, mert alig van tapasztalata, azonban egyáltalán nem kisebb kockázat, mint egy kedélyes belga nyugdíjasra bízni a válogatottat.

Marco Rossi – ha a Honvéddal bajnok lett, Eb-győztest csinál Dzsudzsákékból

Az olasz sikersztoriját nem kell bemutatni: a kifejezetten spórolósan gazdálkodó Honvéddal bajnok lett 2017-ben, megelőzve a Vidit és a Fradit. Ráadásul úgy tette ezt, hogy a tulajdonos, George F. Hemingway kiadta, a futballszövetségtől elérhető bevételek maximalizálása miatt minél több fiatalt kell játszatnia. Marco Rossi aztán nem tudott megállapodni Hemingwayjel és a nyáron áttette a székhelyét a Csallóközbe: itt újabb csodát tett, s 25 év után európai kupaszereplésre vezette a Dunaszerdahelyi AC-t. Az 54 éves Rossi neve akkor is felmerült, amikor Csányi Sándor Leekenst választotta, ám a belga állítólag lenyűgöző prezentációval állt elő, ezért őt választották.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az olasz papíron külföldi, ám

kétszer dolgozott a Honvédnál, így ő gyakorlatilag futballmagyar,

és most is alig távolodott el tőlünk.

Rossi bebizonyította, hogy kevés forrásból, korlátozott képességű keretből is ki tudja hozni a legtöbbet. Komoly ellenérv, hogy ezt a bravúrt a magyar bajnokságban mutatta be.

Herczeg András – az utolsó sikeres magyar

A Loki edzőjének a neve is felvetődött a legutóbbi kapitányváltáskor, úgy tudni, ő nem vállalta a megbízatást. Ő volt az, aki nemcsak két bajnoki címet nyert a Debrecennel, hanem

2009-ben a BL csoportkörébe, 2010-ben az EL főtáblájára vezette a csapatát.

Tehát Herczeg az utolsó magyar edző, aki kicsit is számottevő európai eredményt ért el magyar csapattal. (A DVSC óta csak a Videoton járt európai kupa főtábláján, a portugál Paulo Sousával, az Eb-re végül pedig Bernd Storck vezette ki a válogatottat). Loki a vezetése alatt is híres volt arról, hogy olcsón vett futballistákat épített fel és aztán értékesített jó pénzért, ez is mellette szól.

Herczeg András, a Debrecen (j) és Horváth Ferenc, a Balmazújváros vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában játszott Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – Debreceni VSC mérkőzésen a Balmazújvárosi Városi Stadionban 2017. szeptember 16-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Herczeg végigjárta a futballedzősködés minden lépcsőjét, ám ellene szól, hogy nemcsak Magyarországon kívül nem dolgozott, hanem Debrecenből sem mozdult ki karrierje során. Vagyis kérdés, a saját közegén kívül mennyire tudna érvényesülni, elképzeléseit átvinni.

Horváth Ferenc – legalább az interjúk rohadt viccesek lennének

Inkább vidám gondolatkísérletnek szánjuk Horváth jelölését. Az egykori csatár, aki vb-selejtezőn kettőt vert az olaszoknak, 2011 óta edzősködik és a mostani szezon volt az első, amit a nyitánytól az utolsó fordulóig végigcsinált aktuális csapatával (korábban vagy ő állt fel szezon közben, vagy menesztették, vagy éppen szezon közben érkezett). Fájó, éppen kiesett a Balmazújvárossal, igaz, csak az utolsó fordulóban dőlt el ez, pedig mindenki biztos kiesőnek várta a klubot. Horváthtal nem biztos, hogy kijutna az Eb-re a az együttes, de vele legalább eltűnnének a sablonos nyilatkozatok, mert a Balmaz-edző évek óta színes fordulatokkal árasztja el a meccs utáni interjúkat, ráadásul ebben a szezonban kifejezetten nagyot futott:

Apró malőr, hogy eddigi utolsó NB I-es nyilatkozatával, a Balmaz kiesése után percekben, látványosan szállt bele a futballszövetségbe, és mindenkibe, aki fontos a magyar foci körül. Így duplán-triplán

meglepő húzás lenne, ha a focinyilatkozatok Pagninije váltaná a belga közhelygyárost.

Bónusz: Pintér Attila – Mindenkinek jár egy újabb esély

Tetszik, nem tetszik, Pintér Attila gyakorlatilag a közellenség státuszába küzdötte magát a fociszurkolók között. Vélt vagy valós bűneinek lajstroma közel végtelen, az egyik erős csomag mindenképpen az, amit 2014-ben tett a válogatottal, már 2013 decemberi kinevezése is sokkolóan hatott a futballt figyelőkre.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 2016-os Eb selejtezőin vele startoltunk, de egy meccset hagyott neki Csányi Sándor, az északírek elleni vereség (1-2) után mennie kellett. Az MLSZ-elnök fura lépéseinek sorában az lenne a csúcspont, ha a Felcsútról éppen távozott Pinyőt visszahozná az OTP-vezér. Igazi rákenroll, unortodox húzás lenne.

Borítókép: Georges Leekens a Fehéroroszország elleni felkészülési mérkőzésen Bresztben 2018. június 6-án MTI/EPA/Taccjana Zenkovics