Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

25 érdekesség a 25 éves Jurassic Parkról

25 érdekesség a 25 éves Jurassic Parkról

Steven Spielberg klasszikusát 1993. június 11-én kezdték forgalmazni, de a díszbemutatójára 25 évvel ezelőtt ezen a napon, a legendás washingtoni Uptown Theater-ben került sor, ahol anno a 2001: Űrodüsszeia, a Star Wars: Egy új remény premierje is volt.

1. A T-Rex nem csak a mozgást érzékeli

Alan Grant bármekkora paleontológiai szaktekintély is, ordas butaságba fut bele, ugyanis a Tyrannosaurus Rexnek úgynevezett binokuláris látása volt, vagyis ugyanolyan, mint az embernek. Ráadásul másfél méter hosszú fejébe érzékeny szaglószerv és kifinomult belsőfül is jutott, így egy esetleges rövidlátó T-Rex is viszonylag jól kiszúrta volna prédáját.

2. Ha a T-Rex 50-nel fut, orra bukik és kitöri a nyakát

Egy 2000-ben végzett kutatás szerint a T-Rex maximum 40 km/h-val futhatott zsákmánya után, de általában nem közlekedett 25 km/h-nél többel. Mivel testtömege a 14 tonnát is elérhette, 50 km/h-nál elég lett volna egy kis egyensúlytévesztés, máris kitörhette volna a nyakát, hiszen rövid karjaival nem tudta volna tompítani az esést.

3. A T-Rex legalább annyira volt vadász, mint dögevő.

4. A Tyrannosaurus üvöltését az oroszlán, az elefánt és a fóka hangjából keverték ki, míg a velociraptorokét üzekedő teknősbékákéból.

Legalábbis egy fun-teória szerint. Valójában rozmár és delfin hangjából keverték ki.

5. A T-Rex lépteitől nem tud berezonálni a pohár

Ezt egy basszusgitár húrjainak pengetésével érték el, miután a műszerfalhoz érintették. Ebből a remek behind the scene videóból derül ki:

6. Amikor a megvadult T-Rex betör a dzsipbe, amiben a két gyerek retteg, a fiatal színészek sikolyai tényleg igaziak, mert nem számítottak arra, hogy a tetőablak eltörik.

7. A Dennis Nedry-t leköpő Dilophosaurussal három probléma is van

  • Paleontológiai leletek nem bizonyítják, hogy képes lett volna mérget köpni
  • Egy olyan egyedet sem találtak, amelynek nyakfodra lett volna
  • Fejétől a farkáig 7 méteres volt egy kifejlett példány, vagyis nem fért volna be ez autóba

8. A velociraptorok méretét is eltúlozták

A filmbéli 2 méter magas velociraptorok a valóságban vélhetően 1 méter magasak voltak, 25-50 kg-ot nyomtak és tollasak voltak. Inkább hasonlítottak nagyra nőtt pulykákra, mint dínóterminátorokra.

9. A Jurassic szó a jura korszakot jelöli, amely nagyjából 150 és 200 millió évvel ezelőtt zajlott

Ezt a korszakot szokás a „Hüllők korának” vagy a „Dinoszauruszok korának” nevezni, azonban a filmben látható dinoszauruszok egyike sem élt ebben az időszakban.

10. A sztori szerint John Hammond elefántszúnyogokból, latinul toxorhynchites rutilus-ok megkövült példányainak dinoszauruszokból szívott véréből nyerte ki a dinó-DNS-t

Csak annyi a gond, hogy ez történetesen az egyetlen szúnyogfaj, ami nem vérszívó.

11. De ha ez a faj mégis vérszívó lenne, sajnos a DNS 1,5 millió év után teljesen tönkremegy, ha gyantába kövesedett szúnyogban van, ha nem.

12. Bár a Jurassic Park 127 perces, összesen 15 percig szerepelnek benne valójában dinoszauruszok.

13. Nem derül ki, mi baja volt a beteg Triceratopsnak

Törölték ugyanis a jelenetet, amely megmagyarázza ezt, pedig még a képregény változatban is benne van: amikor Ellie azon agyal, hogy vajon a gyöngyfüzér bogyójától betegedhetett-e meg a Triceratops, Tim talál néhány zúzakövet, Ellie pedig levonja a következtetést, hogy valószínűleg a kövek lenyelésekor mérgeződhetett meg az állat. Így azért már sok minden logikusabb.

14. Ennél a jelenetnél megjelent volna egy bébi-triceratops is

De anyagi megfontolásból ez nem került bele a filmbe, viszont a Jurassic Park 3-ba igen.

15. Ahogy egy Pteranodon is szerepelt volna

A Jurassic Parkban nemcsak autóval, hanem hajóval is körbe lehetett volna menni, a T-Rex pedig abúzálta volna a rajta utazókat. Itt tűntek volna fel a Pteranodonok, de túl drágának bizonyult az elkészítésük. Ők is a harmadik részben tűntek fel végül.

16. Alternatív casting

Eredetileg Harrison Ford játszotta volna Alan Grantet Sam Neill helyett, Sean Connery lett volna John Hammond alternatívája Richard Attemborough ellenében, míg Ian Malcoml szerepére Jim Carrey saját maga jelentkezett Jeff Goldblum mellett.

17. Alan Grant karakterét egy ismert paleontológusról, Jack Hornerről mintázták

18. Spielberg első blockbusterét is belerakta a filmbe

Dennis Nedry monitorán kerül elő pár pillanat erejéig a Cápa.

19. A valóságban is vihar sújtotta a forgatási helyszínt.

A stáb tagjai állítólag napokig a hotelszobájukban maradtak.

20. Majdnem el kellett halasztani a premiert, de a film két héttel a bemutató előtt végül elkészült.

21. Michael Crichton könyve egész más véget ér

A film alapjául szolgáló regényben Costa Rica hadserege lebombázza a szigetet, ami nem lett volna jó a franchise szempontjából. Spielberg adaptációja sokkal hollywodiasabb, epikusabb, és a T-rexet emeli a film igazi királyává. Plusz a könyvben meghal néhány olyan karakter, akik a filmben nem.

22. A megfilmesítési jogokat még a regény megjelenése előtt megvették Steven Spielbergék

23. A filmnek is volt alternatív befejezése

A menekülők után vetette volna magát a T-rex.

24. Örülhetünk, hogy a Jurassic Park 4 nem készült el

Hibrid ember-dínókkal lett volna tele.

25. Never forget magyar promó

A cikk tartalmával részben megegyező fun factek további kibontása a Budapest Rooftop Cinema Jurassic Park vetítése előtt hangzott el, az alábbi formában: