Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

PDSZ-elnök: A végén a befagyott Duna jegén fogunk demonstrálni

PDSZ-elnök: A végén a befagyott Duna jegén fogunk demonstrálni

Kész felvenni a kesztyűt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az alaptörvény módosítás elleni tiltakozásban. Szűcs Tamás szerint még az is lehet, hogy nem lehetne akárhol tüntetni a magánélet védelmére hivatkozva.

Két éve még megtelt az Országház előtti Kossuth tér a korszerűtlen oktatás ellen tüntető pedagógusokkal; emlékezetes, hogy a tömeget az egész nap szakadó eső sem tartotta távol az egyik ilyen demonstrációtól. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél (PDSZ) attól tartanak, hogy az Alaptörvény közelgő, szám szerint hetedik (!) módosítása után – amely a magánélet védelme miatt korlátozná a gyülekezési jogot – hasonló megmozdulásokat könnyen betilthatnának. A PDSZ honlapján intézett felhívást a többi szakszervezethez a közös tiltakozásra.

Ezek az elképzelések a polgári demokráciákban hosszú évtizedek alatt kivívott alapértékeket veszélyeztetnének, s alkalmasak arra, hogy megnyissanak egy olyan jogalkotási folyamatot és egy abból levezethető gyakorlatot, amelyek előbb-utóbb visszahatnak a társadalom mindenkori hatalommal szembeni ellenálló képességére

– írta a PDSZ felhívásában, amelyben azt is hozzátette: a sztrájk lehetőségét az elégséges szolgáltatással már alaposan ellehetetlenítették.

Fotó: Veres Viktor

Sztrájk, azaz ideiglenes munkabeszüntetés a lakosságot érintő tevékenység esetén csak akkor tartható, ha az elégséges szolgáltatást nem gátolja – mondja ki a törvény. Ez már régóta része a szabályozásnak, de egy 2010-es törvénymódosítás után igencsak elnagyolt lett és sokak szerint irreális feltételekhez kötött. Ráadásul 2011 óta jogellenessé nyilvánítható a munkabeszüntetés, ha a szolgáltatás teljesítménye még az elégséges szintet sem éri el.

Nagyon gumi

A PDSZ kész zászlóshajója lenni az Alaptörvény-módosítás tiltakozásának, mondta el a a Zoom.hu-nak Szűcs Tamás, a PDSZ nemrég megválasztott elnöke.

– A demonstráció, legyen az utcai tüntetés vagy vonulás, a szakszervezetek nyomásgyakorlásra alkalmas eszköze. Ha ezt megkérdőjelezik, akkor az – véleményünk szerint – a szakszervezetek korlátozása. Egy polgári demokráciában ehhez nem kellene hozzányúlni – mondta nyomatékosan az elnök.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) újonnan megválasztott ügyvezető elnöke MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szűcs Tamás szerint a tervezett módosítás „nagyon gumi”, hiszen a magánlakások védelmére hivatkozva nem lehetne akárhol tüntetni, sőt, sehol, ahol magánlakások vannak. Ahogy Szűcs fogalmazott, még az sem kizárt, hogy a befagyott Duna jegén vagy egy hangszigetelt sátorban kell majd megtartani a jövőben a demonstrációkat, ha átmegy a módosítás.

Kardinális kérdésről van szó

A PDSZ felhívására néhány szakszervezet már jelezte egyetértését, és még továbbiakban várják a testületek visszajelzését. De akadtak olyan szervezetek is, amelyek úgy látják, semmi értelme a tiltakozásnak.

– Egy tiltakozó nyilatkozat a cél, amelyet aztán a nyilvánosság elé viszünk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy kardinális kérdésről beszélünk, elvekről van szó. Egyedül is elszántak vagyunk – nyomatékosította Szűcs, aki elárulta: vannak ötleteik a tiltakozásra, de a részleteket egyelőre nem osztotta meg.

Politikusokról szól?

Aradszki András KDNP-s képviselő a parlamentben tett szinte beismerő vallomást, mikor a módosítás kapcsán arról beszélt, ismer olyan politikustársat, akinek a családja hónapokon keresztül képtelen volt normális életet élni, mert az ingatlanuk közelében rendszeresen tüntettek. Ebből viszont nagyon úgy tűnik, az alaptörvény módosításához a politikusok és családjaik nyugalmának vágya vezetett.

Borítókép Szűcs Tamás / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt