Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kommentben tagadta a holokausztot, első fokon elítélték

Kommentben tagadta a holokausztot, első fokon elítélték

Egy 69 éves férfi az egyik közösségi oldalon megosztott cikkhez írt hozzászólásával a nemzetiszocialista rendszer bűneit nyilvánosan kétségbe vonta. A bíróság pénzbüntetésre ítélte; az illetékes kerületi ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása végett fellebbezett.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a férfi 2016. januárban az egyik közösségi oldalon, egy más által megosztott, holokauszttal kapcsolatos cikkhez írt hozzászólásában – annak tartalma szerint – azt állította, hogy a holokausztot valójában nem a nemzetiszocialista rendszer képviselői tervelték ki és határozták el, hanem a zsidó vezetők. Ezért a holokausztra, mint a nácik által elkövetett népirtásra, nem került sor. Afenti kommentjével a nemzetiszocialista rendszer bűneit nagy nyilvánosság előtt kétségbe vonta.

A vád szerinti bűncselekmény a törvény szerint legfeljebb három évi szabadságvesztéssel büntetendő bűntett.

A kerületi ügyészség a férfival szemben 2016 decemberében nyújtott be vádiratot, amelyben börtönbüntetés kiszabására, egyúttal a végrehajtás próbaidőre történő felfüggesztésére tett indítványt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2017. januárban, tárgyalás mellőzésével hozott végzésében a férfit vád szerint bűnösnek mondta ki, vele szemben azonban pénzbüntetést szabott ki, amelynek összegét 225 ezer forintban állapította meg.

A kerületi ügyészség ezért tárgyalás tartását kérte a vádiratban indítványozott felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása érdekében. A vádlott szintén kérte a tárgyalás megtartását.

A bíróság ez alapján 2018. június 5-én hozott ítéletében a vád szerint bűnösnek kimondott férfit ismét pénzbüntetésre ítélte, és vele szemben a fentihez képest enyhébb büntetést szabott ki, mivel a pénzbüntetés összegét 150 ezer forintban állapította meg.

Az ítélet nem jogerős; a kerületi ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett. A döntés ellen a vádlott és a védő is fellebbezést jelentett be.

(Ügyészség)