Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meddig halászhat a zavarosban a turistákat megfejő, az adófizetést megkerülő multi?

Meddig halászhat a zavarosban a turistákat megfejő, az adófizetést megkerülő multi?

Meglopja Magyarországot a Big Bus. A fővárosi városnéző buszok piacát évek óta a szürke zónában ügyeskedő multi uralja. A homályos hátterű Big Bus tulajdonosi szálai először is Bécsbe vezetnek, de a cégiratok révén Londonig, sőt Dubajig is hamar eljuthatunk.

A Big Bus miközben naponta turisták tízezreit utaztatja százmilliós bevételeket termelve, elképesztően veszteséges. Papíron. A nyilvános adatok, a cég mérlege szerint öt év alatt már közel másfél milliárdot buktak ezen az üzleten. A mérlegek gondos tanulmányozása és a cégtől kiszivárgó pénzügyi információk alapján nyilvánvaló, hogy

trükkös keresztbeszámlázás, pénzügyi ügyeskedés révén, külföldi számlákon landolnak a tényleges bevételek,

mindeközben Budapestnek szinte semmi haszna az egészből. Az adóköteles profit szőrén-szálán elszivárog.

Időközben még a cég alaptőkéje is eltűnt, pillanatnyilag 500 milliós mínuszt mutat ebben a tételben is a könyvelés. Az évek során összehozott másfél milliárdos veszteség, a félmilliárdos mínuszban lévő alaptőke felől nézve érthetetlen, hogy egyáltalán miért maradnak nálunk. A Big Bus azonban foggal-körömmel ragaszkodik Budapesthez, másfél milliárdos mínusz ide vagy oda, ez nekik valamiért nagyon megéri. Pénzügyi szakértők már többször próbálták kielemezni a cég működését és furcsa dolgokra bukkantak. Óriási készpénzforgalmat bonyolítanak, ami akár a pénzmosás gyanúját is felvetheti, a lehetőség kétség kívül adott.

A folyamatosan hatalmas veszteséget termelő Big Bus ráadásul sok ténylegesen nálunk végzett tevékenységet Bécsen keresztül számláz le. Onnan ide, innen oda suhannak a pénzek, szövevényes, már-már átláthatatlan rendszert teremtve. Hatalmas összegek ingáznak Bécs és Budapest között, könyvelési szempontból szinte követhetetlenül. A cég miközben csak Budapesten végez szolgáltatást, telis-tele van olyan külföldi számlákkal, amik mögött aligha van valódi teljesítés. Papíron szinte minden hónapban hatalmas külföldi kölcsön segíti ki a „szegény” budapesti vállalkozást, hogy nehogy összeomoljon. Ráadásul a londoni központ naponta tetszőlegesen állapít meg valutaátváltási számokat a Magyar Nemzeti Banktól árfolyamától teljesen függetlenül. Úgy játszhatnak a hatalmas összegekkel, ahogy csak akarnak. Bevetnek minden trükköt, csak nehogy adózniuk kelljen itt Magyarországon. A piac szabályos lerablása folyik.

A budapesti utcákon ebből csak a Big Bus értékesítői láthatók, akik a kézből leszabdalt, ellenőrizhetetlen eredetű és darabszámú jegyeket igyekeznek rásózni a turistákra… Aztán persze árulnak jegyeket szállodaportások, recepciósok, s ki tudja, még kicsoda. A buszsofőrökről már ne is beszéljünk, a káoszban, az adófizetés megkerülésében sokan érdekeltek. Többször szóba került már a rendcsinálás, az ügyeskedő Big Bus rákényszerítése az átlátható, tiszta gazdálkodásra, de valahogy soha nem sikerül. Mintha valakik abban lennének érdekeltek, hogy tovább lehessen halászni a zavarosban, hogy megkerülve az adófizetést, a sok száz milliós bevételek eltűnhessenek az országból.