Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyetlen magyar egyetem sincs a patinás rangsor legjobb 400 intézménye között

Egyetlen magyar egyetem sincs a patinás rangsor legjobb 400 intézménye között

Összesen hat magyar egyetem került bele a Quacquarelli Symonds (QS) Top Egyetemek 2019-es, ezres rangsorába, de ezek közül még a legjobbnak sem sikerült a 400. hely előtt végeznie. A világ egyik legelismertebb, felsőoktatási tevékenységeket minősítő vállalata, a brit QS 85 ország mintegy 4000 egyetemét vizsgálja minden évben, és közülük több mint 1000 felsőoktatási intézményt rangsorol 6 szempont alapján. A lista összeállításakor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát veszik figyelembe.

A legjobbak

Ezen szempontrendszer alapján a legjobbnak a massachusetts-i Műszaki Egyetem bizonyult, amelyet a Stanford, a Harvard és a Kaliforniai Műszaki Egyetem követ. Tehát

a Top 4-be csupán olyan felsőoktatási intézményeknek sikerült bejutnia, amely az Egyesült Államokban találhatók.

A világhírű brit Oxfordi Egyetem megelőzte örök vetélytársát, a Cambridge-i Egyetemet – előbbi az ötödik, míg utóbbi a hatodik helyezéssel büszkélkedhet a nívós listán. Az ázsiai egyetemek közül többen újra elfoglalták a helyüket az előkelő top 20-ban, a pekingi Csinghua Egyetem a 17., két szingapúri egyetem pedig a 11. és a 12. helyen végzett.

Magyarok a listán

A QS listáján a magyar intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem végzett a legjobb helyen, de így is csak a 470. a rangsorban.

Az SZTE után már csak a 601-650. helyen találunk hazai egyetemet, ez pedig a nagy múltú Debreceni Egyetem. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tavalyhoz képest jóval hátrébb került, most a 701-750. helyet sikerült elérnie a listán, a Pécsi Tudományegyetemmel együtt; a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem pedig egyaránt a 801-1000. helyen szerepel.

Természetesen nem csak a QS készít ilyen típusú listákat: a Center of World University Rankingsen (CWUR) nem található magyar egyetem a Top 400-ban, viszont a Times Higher Education felmérésén a a Semmelweis Egyetem a 61., míg –a legjobb magyar vidéki egyetemként – a Pécsi Tudományegyetem a 127. helyen áll.

Borítókép forrása: Ivándi-Szabó Balázs