Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rekordon az államháztartás hiánya – tavaly ezer milliárddal jobban álltunk

Rekordon az államháztartás hiánya – tavaly ezer milliárddal jobban álltunk

Májusban további 106 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiánya, így az elérte a 1187 milliárd forintot, ami az éves terv 87 százaléka. Tavaly ilyenkor ezer milliárddal kisebb volt a hiány.

Májusban sem állt le a kormány az uniós támogatások megelőlegezésével: Brüsszel összesen 63 milliárd forintot utalt az első öt hónapban, a kormány „ebből” 993,1 milliárd forintot fizetett ki, emiatt matematika szabályai szerint elszállt az államháztartás hiánya – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Emellett felfutóban vannak a hazai forrásból megvalósuló Modern Városok Program és az Egészséges Budapest Program beruházásai, valamint az egyes kiemelt közútépítési, illetve közúthálózat fenntartását célzó projektek is, amelyek növelték a kiadásokat. A bevételi oldalon 2018. január-májusa között az általános forgalmi adóból 62,0 milliárd forinttal, míg a személyi jövedelemadóból származó bevételek 107,2 milliárd forinttal emelkedtek 2017 hasonló időszakához képest. A biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 120,9 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbi időszak teljesülését. Mindez nem adóemelés eredménye, hanem a növekvő foglalkoztatásnak és az emelkedő reálbéreknek köszönhető – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Mindezek eredőjeként az államháztartás hiánya 1185 milliárd forint lett, ami az éves 1360,7 milliárd forintos keret 87 százaléka.

Májusban ilyen magas hiánya még soha nem volt a magyar államháztartásbán, míg a legdurvábban végződött 2017-ben sem.

Tavaly öt hónap után mindössze 213 milliárd forint volt a deficit – az idei ennél 974 milliárd forinttal magasabb –, így lett tavaly év végére 1639 milliárd forint az éves hiány. A PM nem ad prognózist a pénzforgalmi hiányra, a mostani közleményükbe csak azt szögezik le, hogy az eredményszemléletű hiány – amelyben nem jelenek meg az uniós előlegek – decemberben a GDP 2,4 százaléka lesz, mindezt 4 százalékos gazdasági növekedés mellett ígérik.

Az államháztartáson belül a központi költségvetés hiánya 1243,2 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 1,2 milliárd forintos deficittel zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 56,9 milliárd forintos többletet értek el. Májusban a hiány 106,1 milliárd forinttal nőtt, ami a PM szerint „nagyságrendjében hasonló az egy évvel ezelőtti havi adathoz”, ami annyiban igaz, hogy már tavaly is az uniós pénzek miatt szállt el a hiány. 2016-ot megelőző években rendre 100-200 milliárd forintos többlet keletkezett májusban, ami nem meglepő, hisz ebben a hónapban fizetik be a személyi jövedelemadót és kisebb részben a társasági adó a cégek.

Késik Varga Mihály Budai Várba költözése

Késik Varga Mihály Budai Várba költözése A Szentháromság téri, régi Királyi Pénzügyminisztérium épületének tervezési munkálataira kiír pályázat eredménytelen lett, váratlanul sokba került volna. Szinte biztos, hogy csúszik Varga Mihály és a Pénzügyminisztérium Budai Várba költözése. Az Európai Uniós közbeszerzési értesítő szerint ugyanis Magyarországon egészen hihetetlennek tetsző fordulatot vett a folyamat.