Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Juhász Péter: Nem akart minden ellenzéki párt kormányváltást

Juhász Péter: Nem akart minden ellenzéki párt kormányváltást

A megszűnő Együtt elnöke a 444.hu-nak interjújában azt mondta, a Fidesz 100 milliárd forintos gyűlöletkampánya félelmet kelt az emberekben, ezt a módszert a szicíliai maffiáéhoz hasonlította.

A megszűnt Együtt volt elnöke a 444-nek adott interjúban azt mondta, korántsem akart minden párt kormányváltást. Azt már 2014-ben is tudta, hogy az MSZP-ben vannak fideszes hatások, de hogy az LMP-ben is, csak nemrég derült ki számára.

Szerinte a Fidesz a kampányban nem megszólította a népet, hanem félelmet keltett az emberekben, róla pedig szám szerint 800 magánéleti lejárató cikket közöltek.

Szerinte a legnagyobb hiba, amit a kampányban elkövettek, hogy “benézték”, valójában kik akartak kormányváltást Magyarországon. Mint mondta, nem csak egy kósza hír, hanem a valóság az, hogy az MSZP-t a Fidesz irányítja és pénzeli, ahogy az is, hogy az LMP-ben is erős hatása van a Fidesznek, sőt az ő érdekükben politizálnak.

„Politikai értelemben megbuktunk, emberileg csak mi maradtunk talpon” – 444

Az Együtt volt a választás egyik legnagyobb vesztese 0,6 százalékos eredménnyel, ami azzal járt, hogy a párt tagjainak vissza kellett fizetniük 150 millió forint kampánytámogatást. Ezt végül egy váratlanul sikeres pénzgyűjtési akcióval oldották meg, a pártnak viszont vége. Juhász Péter azt mondja, megzsarolták a kampány alatt.

Botka László még ősszel, miniszterelnök-jelöltségről való lemondásakor beszélt arról, hogy téglák vannak az MSZP-ben, azóta ismert ez a szóbeszéd. Juhász Péter szerint ezért sem akart a szocialista párttal közös listán indulni. De az, hogy az LMP-ben is ilyen hatások vannak, nekem nem volt világos.

De ezt maga Hadházy Ákos, az LMP társelnöke mondta.

Juhász Péter nem tagadta, hogy bizonyos értelemben kudarcot vallottak. Azonban szerinte a politizálásban nem az a fontos, hogy úgy feküdjenek, ahogy azt éppen elvárják tőle, a pártjában azt tartották szem előtt, amiben hittek, minden erejükkel az együttműködést támogatták, ami persze komolyan közrejátszott abban, hogy ilyen rossz eredményt érjenek el.

„Értem, hogy ezt bukásnak hívjuk. És valóban az politikai értelemben, emberileg viszont csak mi maradtunk talpon”

– mondta Juhász.

Az Együtt volt elnöke azt mondta, az eredmények ellenére nem igaz, hogy Orbán Viktor jobban tudta megszólítani az embereket. Szerinte Orbán jobban tudta befolyásolni a választókat hatalmi eszközökkel. De ezek az eszközök ugyanazok, mint amiket egy szervezett bűnözői csoport használ.

A 100 milliárd forintos gyűlöletkampány Juhász szerint csak félelmet kelt az emberekben, ezt a módszert a szicíliai maffiáéhoz hasonlította, akik szintén a fenyegetés és a félelemben tartás miatt élveznek nagy támogatottságot, és nem azért, mert jobban megszólítják az embereket.

Juhász Péter azt mondja, a Fidesznél mindent tudtak róla és magánéleti ügyeivel zsarolták.

Mint ismert, a politikus gyermekelhelyezési pere, és felesége bántalmazási ügye miatt szerepelt sokat a médiában. De emiatt nem lépett hátra, azt mondta, engem a lejárató kampány nem visel meg, jól bírja a stresszt. Összeszámolták, a kormányközeli médiában összesen 800 cikk született csak erről az ügyéről.

Jövőbeli terveiket illetően Juhász Péter azt mondta: egy terhes múltat és örökséget hoztak a 2014-es összefogásból. Az Együtt egy rossz brand lett olyan értelemben, hogy már nem lehet vele megmozgatni embereket. Fogyott körülöttük a levegő.

Mint mondta, egy sokkal szélesebb, tágabb közösséget kell tudni létrehozni.

Juhász azt mondta, örül, hogy ebben a politikai térben nem kell ellenzéki politikusként bent lennie a parlamentben –

szánalmas, szégyenletes és undorító lenne.

Örül annak is, hogy nem kell azon sem dilemmáznia, hogy lemondjon-e a mandátumáról vagy sem. Az Együtt 0,6 százalékos eredményt ért el a választáson, emiatt vissza kellett fizetniük a kampányra kapott 150 millió forintos támogatást. Ezt támogatóik segítségével sikeresen megtették, de a pártot a választások után feloszlatták.

Borítókép: Halász Nóra