Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Irtózatosan megpakolták Matolcsy unokatestvérének bankját

Irtózatosan megpakolták Matolcsy unokatestvérének bankját
  • Hatalmasat ment a Matolcsy György unokatestvérének tulajdonában álló NHB Bank 2017-ben.
  • 2017 végén 81 százalékkal több pénz volt a bankban, mint 2016 végén, kihelyezni 55 százalékkal sikerült többet. Az NHB tiszta nyeresége 700 százalékkal nőtt egyetlen év alatt, úgy, hogy működésre egymilliárddal többet költöttek.
  • A bank szárnyalásával párhuzamosan Matolcsy György Pallas Athéné-birodalmában százmilliárdos pénzmozgás volt, feltűnt majd eltűnt egy hatalmas, rejtélyes bankbetét-állomány, és lett egy titokzatos befektetési alap, aminek 2017 végén kellett, hogy legyen bankbetétje.
  • Nem zárható ki, hogy az NHB szárnyalásának és a Pallas Athéné-birodalom pénzbűvészkedésének a világon semmi köze egymáshoz.

Valaki vagy valakik 16,7 milliárd forintot pakoltak be Matolcsy György MNB-elnök (és Orbán Viktor deklarált jobbkeze) unokaöccse, Szemerey Tamás bankjába, az NHB-ba – derül ki a bank 2017-es üzleti jelentéséből. A pénzintézet ügyfelekkel szembeni kötelezettsége (ez takarja a betéteket és a befektetési megbízásokat, vagyis azt a pénzt, amit az ügyfelek a bankba tesznek) 20,5 milliárd forintról 37,3 milliárd forintra nőtt 2016 végéről 2017 végére, vagyis 81,4 százalékkal. Emellett az NHB-nak volt 17 milliárd más pénzintézetek felé fennálló hosszú lejáratú kötelezettsége (olyan hitele, amit más banktól vett fel), ez 6,2 százalékkal volt több a 2016. véginél.

Az ügyfélállomány 16,7 milliárdos növekedéséből 13,8 pénzügyi szolgáltatásból (vagyis betétekből) állt, 2,9 pedig befektetési szolgáltatásokból. Az összesen 37,3 milliárdos állományból 34,5 éven belüli lejáratú volt.

Ekkora növekedésre nincsen kézenfekvő magyarázat. Annak gyakorlatilag nulla a valószínűsége, hogy kisügyfelek tömegei rohanták volna meg az NHB-t, még úgy sem, hogy hirdetésekre 20 millió forinttal többet költöttek, mint 2016-ban (de még így is csak 26 milliót, ami a hirdetési piacon nem egy nagy összeg). A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az NHB egy, vagy legalábbis kis számú nagyügyfél képében fogta meg az Isten lábát.

Az első robbanás akkor volt, amikor Matolcsy unokatestvére megvette

Nem ez az első alkalom a bank legújabb kori történetében, hogy így begyújtották a gyorsítórakétákat. 2014-ben a kötelezettségek állománya 9,4 milliárdról 37,7 milliárdra nőtt, igaz, ebben a más pénzintézetektől felvett hitelek is benne vannak, de csak 4,3 milliárd forinttal és 806 ezer svájci frankkal. Az ügyfélbetétek állománya abban az évben 289 százalékkal nőtt, az éven belüli lekötésű betétek állománya pedig csillagászati 5225 (nem elírás, ötezer) százalékkal.

2014-ben három fontos dolog történt a bank életében (az elképesztő növekedéssel nyilván csak véletlenszerű együttjárásban):

  • Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás Bankonzult nevű kft-jén keresztül többségi tulajdont szerzett benne, a pénzintézet nevet váltott, ekkor lett NHB Növekedési Hitel Bank.
  • A Matolcsy György elnökölte jegybank frissen létrehozott, Pallas Athéné névre keresztelt alapítványai, minthogy nagy hirtelenjében nem igazán tudtak mást kezdeni a jegybank által hozzájuk vágott százmilliárdokkal, 30 milliárdot betettek az NHB-ba.
  • Elkezdett felfutni a Matolcsy György elnökölte jegybank kkv-knak szóló Növekedési Hitelprogramja (NHP).

A jegybank alapítványai és céghálójuk azóta is fontos ügyfelei Szemerey Tamás bankjának. Nehéz megmondani, mennyire fontosak, és hogy a 2017-es pazar eredményért mennyire felelősek, de a számok és a korábbi események tükrében az alapítványok sejlenek fel az NHB szárnyalása mögött.

A Pallas Athéné-alapítványok nagyon szertik Szemerey bankját

Az teljesen biztos, hogy a Pallas Athéné-alapítványok közvetlenül 4 milliárd forintnyi betétet tartottak az NHB-ban 2017-ben – ez szerepel az adatokban, amiket az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. a Zoom.hu-nak közadat-igénylésben kiadott.

Az alapítványok egyébként fennállásuk óta mindig tartottak legalább 2,6 milliárd forintot az NHB-ban.

Más bankban nem is nagyon tartottak pénzt az elmúlt egy-két évben, néha egy kis aprót, pár százezer forintot a Gránit Bankban vagy az MKB-ban.

Az is biztos, hogy az alapítványok cégeinek összesen 4,4 milliárd forintnyi bankbetétjük volt 2017 végén, legalábbis ez a szám jön ki, ha összeadjuk a cégek beszámolóiban szereplő értékeket. A beszámolókból nem derül ki, hogy a pénzt mely bankokban tartották, de a cégek előszeretettel vezetnek számlát az NHB-nál (illetve a szintén jegybank-közeli MKB-nál), úgyhogy biztosra vehető, hogy a pénz egy része Szemerey bankjában volt.

Zajlott az élet a Pallas Athéné-birodalomban

Az ügy 2017 második felében még homályosabbá vált. Az Optima Zrt. negyedévente nyilvánosságra hozza, hogy a teljes Pallas Athéné-birodalomnak (alapítványok plusz cégeik) nagy vonalakban milyen befektetéseik voltak. 2017 utolsó negyedévére 15,7 milliárd forintnyi bankbetétet írtak be, ami nem adja ki a matekot azzal, hogy az alapítványoknak közvetlenül bő 4 milliárd, a cégeiknek pedig 4,4 milliárd bankbetétjük volt. Hiányzik nagyjából 7 milliárd forintnyi bankbetét, ami a nyilvánosságra hozott adatok szerint se az alapítványoknál, se a cégeknél nem volt, de mégis valahol a PA-birodalomban.

Kizárásos alapon ezt a 7 milliárdot az alapítványok befektetési alapjánál kereshetjük,

aminek a működésébe még annyira sem lehet belelátni, amint az alapítványokéba és a cégeikébe.

2017 korábbi negyedéveiben a PA-birodalomban az alábbiak szerint alakult a bankbetét-állomány:

  • 106 milliárd a harmadik negyedévben,
  • 22 milliárd a második negyedévben,
  • és 21,5 milliárd az első negyedévben.

Mivel az alapítványoknak közvetlenül konstans módon 4 milliárd forintnyi bankbetétjük volt 2017-ben, a különbségeknek a birodalom más részeiben kellett lenniük. A különbség különösen nagy volt a harmadik negyedévben, amikor a céghálóban 102 milliárd forintnyi bankbetétnek kellett lennie.

A harmadik negyedévről a negyedik negyedévre az alapítványok vagyonában hatalmas átrendezést hajtottak végre. Maguk az alapítványok megszabadultak egy csomó állampapírtól, és vállalati kötvények formájában közel 100 milliárd forintot tettek át az Optima Zrt-be.

Mint az Optima éves beszámolójából kiderült, a cég 75 milliárdot továbbpasszolt a cégcsoport befektetési alapjába. Technikailag ez úgy történt, hogy ekkora értékben vettek az Optimum I. Értékpapír Alap befektetési jegyeiből. Az alapot 2017 őszén hozták létre, és az Optima leányvállalata, az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. kezeli.

Összefoglalva a lényeget:

a Pallas Athéné-birodalomban volt egy 100 milliárdos pénzmozgás, menet közben lett, és aztán eltűnt közel 100 milliárd forintnyi azonosítatlan bankbetét,

az egész végén pedig maradt egy 75 milliárdos befektetési alap, amiről nem lehet tudni, hol/miben tartja a pénzét, de 2017 végén kellett, hogy legyen bankbetétje, máskülönben nem jön ki az egyenlet.

Adalék az egész folyamathoz, hogy 2018 első negyedévében a PA-birodalomnak összesen 30,2 milliárd forintnyi bankbetétje volt, amiből csak az alapítványok bő 4 milliárdos betétjéről tudni, hol volt (kerek 4 milliárd az NHB-ban, és egy kis apró az MKB-ban). Szóval a PA-birodalom 20 milliárdos bankbetét-állománnyal kezdte 2017-et, ez felugrott 106-ra, aztán év végén 15 milliárdra töpörödött, majd a következő év elején visszahízott 30 milliárdra.

Sikerült megnyolcszorozni a nyereséget

Az NHB 2017-es eredményeire visszatérve, a bank a másik oldalon is nagyon szépen teljesített, vagyis nem csak sok pénz került bele, sokat is tudott kihelyezni. Az NHB más pénzintézetekkel és ügyfelekkel szembeni követelései összesen 55 százalékkal nőttek. Ezen belül a hitelintézetekkel szembeni követelések 85,6 százalékkal nőttek, 9,7 milliárdról 18 milliárdra. Igaz, a 18 milliárdból 13,3 a Nemzeti Bankhoz volt kihelyezve. Az ügyfelekkel szembeni követelések állománya 40 százalékkal nőtt, 22-ről 31 milliárdra, a mellékelt magyarázat szerint a növekedésért nagyobb részt a vállalati forint kölcsönök voltak felelősek.

A bevételeket persze alaposan megdobta, hogy ennyi pénz jött-ment a bankban. Az NHB-nak

1,2 milliárd forint bevétele volt kamatokból (36 százalékkal több, mint 2016-ban), 1,1 milliárd pedig az ügyfeleknek felszámolt jutalékokból, díjakból és költségekből,

130 százalékkal több, mint a megelőző évben.

Persze az NHB maga is többet fizetett ki kamatok és díjak formájában, ráadásul a működésre konkrétan kétszer annyi ment el, mint 2016-ban, a 2017-es cech megközelítette a 2,3 milliárd forintot. A legnagyobb önálló tételt a kalapban a fizetések jelentették, ezekre majdnem egymilliárd forintot költöttek, közel 400 millió forinttal többet, mint egy évvel korábban. Igaz, a banknál már 130-an dolgoztak, míg 2016-ban még csak 80-an.

Az egész év végül 268 millió forintos nyereségre jött ki, amiből leadóztak 8,3-at, így maradt szűk 260 millió profit. Ez egyben azt jelenti, hogy

az NHB-nak sikerült megnyolcszoroznia a profitját

(vagy másképp: 700 százalékkal növelnie) egyetlen év alatt. Valahol elismerően csettint egy Mészáros Lőrinc.