Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így trükközött a kormány a téli rezsicsökkentéssel – a duplájára is futotta volna

Így trükközött a kormány a téli rezsicsökkentéssel – a duplájára is futotta volna

Az elmúlt években 76,9 milliárd forintos haszna keletkezett az állami gázkereskedőnek a gázárak változásából. Ebből az idén mintegy 40 milliárd forintot fizettek ki a téli rezsicsökkentés keretében, magyarán a pénz közel fele bennmaradt a cégben. A világpiaci árak viszont emelkednek, előbb-utóbb kormánynak döntenie kell a rezsicsökkentés jövőjéről.

A kormány a választások előtt váratlanul bejelentette, hogy minden gázfogyasztó háztartás 12 ezer forint jóváírást kap a számláján a kemény hidegre való tekintettel. Utóbb derült ki, hogy a választási fogásnak beillő „téli rezsicsökkentés” forrása nem más, mint az állami gázkereskedő, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. azon nyeresége, amit a gázárakon kasszíroz.

Az állami kereskedő ugyanis hosszú éveken keresztül olcsóbban vásárolta az orosz gázt, mint ahogyan azt a lakosságnak értékesítette.

A nyereséget külön tartalékban kell nyilvántartani, most a Magyar Földgázkereskedő Zrt. 2017-es beszámolójából kiderült, hogy 2017. december 31-én a cég földgáz-kereskedelemmel kapcsolatos elhatárolt bevétele 76,9 milliárd forint volt, ami 26 milliárd forintos növekedés 2016 végéhez képest.

Duplája is lehetett volna a téli rezsicsökkentés

Ehhez képest az áprilisra időzített téli rezsicsökkentés során az állami rezsiholding, a Nemzeti Közművek Zrt. bejelentése szerint 3,2 millió ügyfélnél írtak jóvá 12 ezer forintot, összesen 40 milliárd forint értékben.

Magyarán ebben a tartalékban a téli rezsicsökkentés után még 36,9 milliárd forint maradt, ami mintegy további 10-11 ezer forintos jóváírásra adott volna lehetőséget, ha a kormány logikáját követjük.

A pénzt előbb-utóbb a lakossági fogyasztók gyakorlatilag visszakapják, mert a tartalék miatt akkor sem kell majd emelni a lakossági árakat, ha emelkedik a beszerzési ár, és a Magyar Földgázkereskedőnek nem nyeresége, hanem vesztesége keletkezik a lakosság felé történő továbbértékesítésen.

Ezzel a tartalékkal a kormány ideig-óráig meg tudja úszni a földgáz lakossági árának emelését – valójában erre szolgált ez a tartalék, nem pedig a téli rezsicsökkentésre. A gáz árának emelkedése már tavaly megkezdődött, de ez még nem jelent meg a lakossági árakban.

Az árak emelkedése a kormányt még az idén súlyos dilemma elé állíthatja, amint a tartalék kiürül.

Az árak idén tovább emelkedtek, hisz azok szorosan együtt mozognak az olajárakkal, azok pedig ma már több éves csúcson vannak. Így ha csak nem következik be egy most még nem látható áresés az energiapiacokon, az új helyzetet teremt a rezsicsökkentésben. Amint a 36,9 milliárd forintos tartalék kimerül a kormánynak lépnie kell: a lakossági gázárak emeléséből teremti elő a pénzt, vagy más – nem piaci – megoldáshoz nyúl.

A teljes nyereséget elvitték a cégből

A Magyar Földgázkereskedő Zrt. tavaly kifejezetten jó évet zárt, hiszen a forgalma 32 százalékkal növekedett, és elérte az 535,6 milliárd forintot. A ráfordítások hasonló mértékben, 32 százalékkal, 129,4 milliárd forinttal emelkedtek, így a kiadások 532,7 milliárd forintra rúgtak. Mind az értékesítési bevételek, mind a ráfordítások mögött már az emelkedő gázárak voltak, ugyanis a beszámoló szerint a jelentős bevételnövekedés ellenére 2016-ban hasonló mennyiségű gázt értékesített a cég. (A vállalat a piacon is továbbértékesít gázt, ott pedig nem hatóságilag meghatározottak az árak.)

Így a cég adózás előtti nyeresége – a forgalomhoz mérten elhanyagolható – 2,8 milliárd forintra emelkedett az előző évi 2,4 milliárdról, az adózott eredmény pedig a 2016-os 567 millió forinttal szemben 1,3 milliárd forint lett – amit az utolsó fillérig el is vont az állami tulajdonos, a Magyar Villamos Művek Zrt.

A cégnek jelentősek a hosszú távú kötelezettségei a már megkötött földgázszállítási szerződések miatt: az összes jövőbeni kötelezettség 798 milliárd forintra rúg, ebből az idén minimum 288,3 milliárd forintot fizetnek ki. A cég a 2018 és 2022 közötti időszakra már 456,6 milliárd forint értékben kötött szerződést földgáz-értékesítésre.

Az energiahivatal lebuktatta a kormányt, simliskednek a rezsicsökkentéssel

A lakosság az elmúlt években többet fizetett a gázért, mint amennyibe az a piacon került. A különbséget az állami földgázkereskedő eltette tartalékba. A tartalék elvileg arra szolgál, hogy ha fölmenne a gáz világpiaci ára, akkor se kelljen a lakosságnak többet fizetnie.