Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Guatemalai vulkánkatasztrófa: már 99 a halálos áldozatok száma, 200 embert keresnek

Guatemalai vulkánkatasztrófa: már 99 a halálos áldozatok száma, 200 embert keresnek

Megugrott a halálos áldozatok száma a Guatemala déli részén fekvő Fuego vulkán vasárnapi kitörése óta. Eddig összesen az áldozatok negyedét sikerült azonosítani. Az ellenzék szerint a katasztrófavédelmet terheli a felelősség a kialakult helyzetért.

Már 99 halálos áldozatot követelt a Fuego vulkán kitörése a közép-amerikai Guatemalában, az ország déli részén vasárnap óta katasztrofális a helyzet. A BBC legfrissebb beszámolójában azt írja, mindössze 25 áldozat személyazonosságát tudták eddig megállapítani. Közel 200 ember eltűnését regisztrálták.

– Vannak információink nevekről és helyekről, ahol az emberek eltűntek, egyelőre 192 ilyen személyről tudunk – tájékoztatott Sergio Cabanas, a guatemalai katasztrófavédelmi koordinátori szervezet, a Conred vezetője.

A guatemalai fővárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego nevű vulkán június 3-án tört ki Fotó: MTI/AP/Luis Soto (Kattintson a képre galériáért!)

A hegy lankáin lévő településeket belepte a vulkáni hamu, a közeli El Rodeo települést szinte elpusztította a piroklasztikus ár. Az áldozatok és sérültek utáni kutatást nehezíti a kövek extrém magas hőmérséklete, ráadásul a heves esőzések miatt hatalmas a sár a térségben. A guatemalai Nemzeti Szeizmológiai Intézet vezetője, Edy Sanchez szerint az sem kizárható, hogy újabb kitörések lesznek a következő napokban.

Háromezer helyi már átmeneti szálláson

A vulkánkitörés által érintett területeken 12 ezer embert kellett evakuálni, 3 ezret sikerült eddig átmeneti szállásokon elhelyezni. A segélyszervezetek folyamatosan dolgoznak, élelmiszert és egyéb szükséges dolgokat osztanak a katasztrófában érintetteknek.

A Fuego vulkán hamujával borított holttestek egyike a dél-guatemalai Escuintlában Fotó: MTI/AP/Luis Soto (Kattintson a képre a galériáért!)

Ilyenkor a helyi és a környező országok Vöröskeresztjei segítenek. A Magyar Vöröskereszt a nemzetközi adománygyűjtő szervezet felhívásához csatlakozhat, de egyelőre ilyen felhívás nem érkezett

– írta a Zoom.hu megkeresésére a Magyar Vöröskereszt.

Kudarcot vallott a katasztrófavédelem

A helyi ellenzéki pártok szerint a Conred kudarcot vallott a katasztrófára való felhíváskor. Mario Taracena, a guatemalai ellenzék ismert politikusa szerint a kormánynak ki kellene vizsgálnia, hogy történt-e mulasztás. A politikai színezetet kapott kérdés ugyanis az, hogy időben felhívták-e az emberek figyelmét a közelgő katasztrófára. A Nemzeti Szeizmológiai Intézet szerint ők világosan és időben jelezték a vulkánkitörést, amelyből viszont az következik, hogy a katasztrófavédelemért felelős Conred hibázhatott. Ők ugyanis vasárnap helyi idő szerint délelőtt 11 órakor Twitteren azt közölték, nem szükséges evakuálni a területet.

Négy magyar kért védelmet

A külügyminisztérium korábban a Blikknek elmondta, hogy a régióban négy magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemre. Velük a Mexikóvárosi nagykövetség felvette a kapcsolatot, de biztonságban vannak. Életvitelszerűen 50 magyar él a közép-amerikai országban, főleg kettős állampolgárok.

Borítókép: Munkagéppel takarítják a közeli Fuego tűzhányó hamujával borított területeket a dél-guatemalai El Rodeóban. MTI/AP/Rodrigo Abd